Adana Şubemiz, Adana-Ceyhan Depreminin 24. Yıldönümünde Anma Töreni Düzenledi
İMO Adana Şubesi, 27 Haziran 1998 Ceyhan depreminin 24. yıldönümünde Ceyhan`daki Deprem Anıtı önünde, Ceyhan Belediyesi ile birlikte depremde hayatını kaybedenleri anmak ve deprem önlemlerine dikkat çekmek için 27 Haziran 2022 tarihinde anma töreni düzenledi.
Katılımcıların taşıdığı, depremin yıkıcı etkilerini yansıtan, 1998 Ceyhan Depreminden fotoğraflar eşliğinde düzenlenen törende, İMO Adana Şube Başkanı Hasan Aksungur, Ceyhan Belediye Başkanı Hülya Erdem ve CHP Adana Milletvekili Müzeyyen Şevkin birer konuşma yaptı.
DOĞA OLAYI OLAN DEPREMLER AFETE DÖNÜŞMESİN
İMO Adana Şube Başkanı Hasan Aksungur depremde kaybedilen canları saygıyla anarak başladığı konuşmasında; İnşaat Mühendisleri Odası Adana Şubesi olarak amaçlarının; önlenemeyen, zamanı bilinmeyen bir doğa olayı olan depremlerin alınmayan önlemler, yapılmayan denetimler nedeniyle afete dönüşmesinin engellenmesi olduğunu, bunun sağlanması için de ülkede güvenli yapı üretiminin tesis edilmesi gerektiğini ifade etti.
Ülkemizde var olan yapı stokunun büyük çoğunluğunun depreme karşı güvenli olmamasının en büyük sorunlardan biri olduğunu belirten Aksungur; "Ülkemizin yapı stokunun yaklaşık % 65-70 kadarının sağlıksız olduğu tahmin edilmektedir. Bu da oldukça yüksek bir rakamdır, deprem kuşağı altındaki ülkemizin nasıl bir risk içinde olduğunu göstermektedir." dedi.
HER ZEMİN VE HER KOŞULDA DEPREME DAYANAKLI BİNA İNŞA ETMEK MÜMKÜNDÜR
Çarpık kentleşmenin mevcut olduğu, beton yığınlarına çevrilmiş çoğu kentimizde, var olan yapı stokunu sağlamlaştırmanın zor olduğunu ama imkansız olmadığını da sözlerine ekleyen Aksungur; her zemin ve her koşulda depreme dayanaklı bina inşa etmenin mümkün olduğunu; bunu sağlamak için de rant ve çıkar hesaplarından uzaklaşılarak, can ve mal güvenliğini sağlayan kentsel yenilenmelerin yapılması gerektiğini söyledi. Bu konuda birinci görevin de devlette olduğunu söyleyen Aksungur konuşmasına şöyle devam etti;
"Sağlıklı işleyen bir sistemde planlama, projelendirme, üretim ve denetim hizmetlerinin birbirinin olmazsa olmazı ve tamamlayıcısı olduğu gerçeğinden hareketle; başta İmar Kanunu olmak üzere Yapı Denetim Kanunu ve ilgili tüm Kanunlar ve bağlı yönetmelikler, kamu yararı ilkesi gözetilerek bütüncül bir anlayışla yeniden düzenlenmelidir.
Mevcut Yapı Denetim Yasasının öngördüğü, ticari yanı ağır basan yapı denetim şirketi modeli yerine; uzmanlık ve etik değerlere sahip yapı denetçilerinin etkinliğine dayalı, meslek odalarının sürece etkin katılımını sağlayacak yeni bir denetim süreci modeli hayata geçirilmelidir.
Kentsel dönüşüm projelerindeki uygulamalarda rant sağlamak değil ülke yapı stokunun güvenli hale getirilmesi, mevcut maliklerin haklarının korunması ön planda olmalı ve buna uygun gerekli düzenlemelerin yapılması sağlanmalıdır.
İnşaat Mühendisleri Odası olarak sürekli vurguladığımız gibi; şantiye şeflerinin tam zamanlı olarak şantiyelerde istihdamı sağlanmalıdır.
Bugün Ceyhan Deprem Anıtında bir kez daha yinelemek isteriz ki; deprem değil depreme dayanıklı olmayan bina öldürür."
Aksungur`un ardından, Erdem Ve Şevkin yaptıkları konuşmada; deprem önlemlerine dikkat çektiler ve 1998 depreminde hayatını kaybedenleri andılar.