Ankara Şubemiz: Genç Mühendislerin İstihdam Sorununu Kim Yarattı?
İMO Ankara Şubesi Yönetim Kurulu tarafından Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi`nin hazırladığı "Uni-Veri" isimli araştırmayla ilgili 26 Mart 2021 tarihinde "Genç Mühendislerin İstihdam Sorununu Kim Yarattı?" başlıklı bir açıklama yayımlandı.
Açıklamada, "Bu durum, artan apartman üniversitelerinin eğitimi niteliksizleştirmesi ve ticarileştirmesinin bir sonucu olarak artan kontenjanların yanında, gençlerimizin inşaat mühendisliği gibi değerli bir meslek alanını tercih etmekten kaçındığını da gösteriyor. ," denildi.
Açıklamanın tamamı:
GENÇ MÜHENDİSLERİN İSTİHDAM SORUNUNU KİM YARATTI?
Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi lisans mezunlarının "işgücü piyasa performanslarını" değerlendirmek üzere yapmış olduğu Uni-Veri isimli araştırma genç inşaat mühendislerinin iş bulma, başlangıç ücreti, kamu istihdamı ve kendi alanlarında çalışma konularında yaşadıkları sıkıntıları açıkça ortaya koymuştur. Açıklanan rapora göre, yeni mezun inşaat mühendislerinin ancak yarısı ilk altı ayda iş bulabilirken, başlangıç maaşı olarak da çoğunluğu ancak asgari ücretle işe başlayabiliyor. Üstelik bulunan işlerin de yine üçte biri meslekle alakalı işler değil. İlk altı ayda iş bulabilenlerin ne kadarı bu istatistiğe giriyor, o ise meçhul. Kamuda istihdam oranları ise içler acısı, kamuda istihdam oranı %10`larda görülmesine rağmen son yıllarda verilen mezun ve atama sayıları göz önüne alındığında genç inşaat mühendisleri arasında bu rakamın yanına yaklaşılması dahi mümkün değil.
Cumhurbaşkanlığı tarafından açıklanan veriler malumun ilamı olmaktan da ötesini gösteriyor. İş bulabilen genç inşaat mühendislerinin yüzde 98`i yoksulluk sınırının altında ve üçte biri kendi alanlarının dışında çalışmaktalar. Üniversite sınavlarındaki bölüm tercihlerinde, 2020 yılında toplam 8271 inşaat mühendisliği bölüm kontenjanının 3097`si boş kaldı. Bu durum, artan apartman üniversitelerinin eğitimi niteliksizleştirmesi ve ticarileştirmesinin bir sonucu olarak artan kontenjanların yanında, gençlerimizin inşaat mühendisliği gibi değerli bir meslek alanını tercih etmekten kaçındığını da gösteriyor.
Tüm bu istatistikler de bir kez daha gösteriyor ki inşaat mühendisliği, üniversite eğitiminde ticari kaygılara, piyasada yoksulluğa ve güvencesizliğe teslim edilmiştir. Cumhurbaşkanlığı tarafından yayınlanan bu istatistiklerin yaratıcıları da yine başta cumhurbaşkanlığı olmak üzere ülkeyi yirmi yıldır yöneten AKP iktidarının fikriyatıdır.
Bu sorunun çözümü için; Kamu istihdamının önü açılmalı, mühendislik alanlarında nitelikli ve kamu yararı gözeten bir eğitim anlayışıyla kontenjanlar düşürülmeli, kamuda ve özel sektörde kontrollü, denetimli ve nitelikli bir istihdam programı için mücadele edilmelidir.
Ülkemizi toplumsal ve ekonomik krizlerle mücadele ettiği bugünlerden çıkarabilecek etkenlerden biri de bilimin ışığında, toplumcu bir mühendislik bilincinin maddi şartlarının sağlanmasıdır.
ÜNİ-VERİ ARAŞTIRMASINA ULAŞMAK İÇİN TIKLAYINIZ
Basın Açıklaması ile ilgili detaylı bilgiye ulaşmak için tıklayınız
İMO Ankara Şubesi Yönetim Kurulu