Adana Şube Başkanımız, Depremle İlgili Özel Yazı Dizisinde Konuyla İlgili Görüşlerini Aktardı

 

Adana Şube Başkanımız, Depremle İlgili Özel Yazı Dizisinde Konuyla İlgili Görüşlerini Aktardı

İMO Adana Şube Başkanı Hasan Aksungur, 5 Ocak Gazetesi`nin "Adana Olası Bir Depreme Ne Kadar Hazırlıklı" konusuyla başlattığı, Büyükşehir ve İlçe Belediye Başkanlarının da görüşlerinin yer aldığı özel yazı dizisinde Odamızın görüşlerine ilişkin bilgi verdi.

HABER METNİ:

YİNE GÜN YÜZÜNE ÇIKARTTI

‘Ne kadar hazırlıklıyız` yazı dizimize önemli açıklamalarda bulunan İnşaat Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Hasan Aksungur, ‘`30 Ekim 2020 tarihinde İzmir`de 115 vatandaşın yaşamını yitirmesine bini aşkın vatandaşın yaralanmasına yol açan 6.9 büyüklüğündeki deprem, Türkiye`nin depreme hazır olmadığı gerçeğini bir kez daha gün yüzüne çıkardı. Yapılan belirlemelere göre depremde 180 binanın ağır hasarlı olduğu veya yıkıldığı tespit edildi. 190 binanın orta hasarlı olduğu, 1267 binanın depremi az hasarla atlattığı belirlendi. İzmir depremi bir kez daha tarlaların, tarım arazilerinin, dere yataklarının yapılaşmaya açılmasının, mühendislik hizmeti almamış depreme korunaksız binaların yarattığı sorunu gözler önüne serdi. Bir kez daha herkes ‘Deprem değil bina öldürür` dedirtti.`` diye konuştu.

BAKANLIK TARAFINDAN KAMUOYUNA AÇIKLANDI

Başkan Aksungur, ‘`Ülke gerçeğimizin deprem konusunda ne olduğu açık ve net. Bir deprem ülkesinde yaşıyor olmamıza rağmen; yıllardır izlenen yanlış imar politikalarının, rant merkezli inşaat anlayışının, imar aflarının sonucu yapılarımızın çoğu Mühendislik hizmeti almamış yapılardır, depreme karşı korunaksızdır. Ülke yapı stoku sorunludur. Depremin ardından yürütülen tartışmalar da göstermektedir ki ülkemizdeki yapı stokunun sorunlu olduğu gerçeği hemen, hemen herkes tarafından kabul edilmiş bir olgudur. Bizzat Resmi makamlar tarafından bu durum geçmişte de pek çek defa dile getirilmiştir. Son imar affında tanıtımı yaparken bizzat Çevre ve Şehircilik Bakanı tarafından bu gerçek kamuoyuna açıkça ifade edilmiştir.`` İfadelerini kullandı.

DEPREM SONRASI GÜNDEME GELİYOR

Depremi çabuk unuttuğumuzu hatırlatan İnşaat Mühendisleri Adana Şube Başkanı Hasan Aksungur, ‘` ‘Depremden sonra değil, depremden önce İnşaat Mühendisleriyle tanışın` şeklinde ifade ettiğimiz artık sloganlaşan çağrıyla uyarılarımızı yapıyoruz. Ancak ülke açısından deprem önlemleri her deprem sonrası gündeme geliyor ama çok kısa bir süre sonra bir sonraki depreme, bir sonraki kayıplara kadar gündem dışına düşüyor. İzmir depremi üzerinden geçen kısa sürede bile deprem önlemlerinin gündemin dışında kaldığını görüyoruz. Bu durumun olası ağır sonuçları, riskli olduğu düşünülmeye müsait yapılarda oturan vatandaşlarımızı tedirgin etmektedir. Nitekim İzmir Depremi sonrası, oturdukları binaların depreme dayanıklı olup olmadığını öğrenmek isteyen çok sayıda vatandaşımız Şubemizi telefonla arayarak ya da bizzat gelerek nasıl bir yol izlemeleri gerektiğini sordu`` şeklinde konuşarak depremden sonra konuyu unuttuğumuzu söyledi.

‘VATANDAŞ ALEYHİNE İŞLEYEN BİR DURUM SÖZ KONUSU`

Başkan Aksungur son gelişmeleri şöyle anlattı; ‘`Bu konuda da vatandaş aleyhine işleyen bir durum söz konusudur. Öncelikle bu tespitlerin maliyetleri vatandaşın bütçesini aşan miktardadır. Ayrıca Çevre ve Şehircilik Bakanlığının yetkilendirdiği kurumlarca yapılan riskli bina tespitlerinde verilen rapor yalnızca binanın riskli olup olmadığını belirtmekte, güçlendirme konusuna atıf yapılmamaktadır. Güçlendirme ancak vatandaş konuyu bilirse, riskli bina tespitinin müdürlükçe onaylanmasının ardından binanın boşaltılmasına kadar verilen 2 aylık süre içinde başvuru yapar ve binanın güçlendirmeye uygunluğunu, aynı zamanda yıkıp yeniden yapılma maliyetinin % 40`ın üzerinde olmayacağını tespit ettirebilirse mümkün olmaktadır`` dedi.

EN ÇOK CAN KAYIBI TÜRKİYE`DE                                                                               

Dünya genelindeki depremleri değerlendiren İnşaat Mühendisleri Adana Şube Başkanı Hasan Aksungur, ‘`2020 yılında tüm dünyada gerçekleşen depremler içinde en çok can kaybının yaşandığı iki depremin Türkiye`de gerçekleştiğini görmekteyiz. 24 Ocak 2020 tarihinde Elazığ Depreminde (6,5 büyüklüğünde) 41 kişi, 23 Şubat 2020 tarihinde merkez üssü İran Hoy şehrinde olan depremde (5.9 büyüklüğünde) Van`da 10 kişi, İzmir Depreminde (6,9 büyüklüğünde) 115 kişi hayatını kaybetti. 2020 yılında dünyadaki büyük depremlere baktığımızda ise 23 Haziran`da Meksika`da meydana gelen 7.4 büyüklüğünde depremde 10 kişi, 17 Temmuz`da Papua Yeni Gine`de gerçekleşen 7.0 büyüklüğündeki depremde 1 kişi yaşamını yitirdi. Örnekler daha da çoğaltılabilir hepsinin işaret ettiği gerçek ise aynı kalmakta; ülkemizde yaşanan depremler başlangıçta da belirttiğimiz yapıların çoğunluğunun mühendislik hizmeti almamış olması, tarlaların, tarım arazilerinin, dere yataklarının yapılaşmaya açılması, yanlış imar politikaları, bunların çabası olan imar afları nedeniyle daha yüksek kayıplara yol açmaktadır. 2020 yılındaki 166 kaybımızla birlikte son yirmi yılda ülkemizde yaşanan depremlerde, 86 bin 622 vatandaşımız yaşamını yitirmiştir`` diyerek bilgi verdi.

‘ADANA`DA ÇOK SAYIDA MÜHENDİSLİK HİZMETİ ALMAMIŞ YAPI MEVCUT`

Adana`da depremin her zaman gündemimizde olması gerektiğine vurgu yapan Başkan Aksungur, ‘`Durum sadece depremlerle hatırlanıp gündeme getirilip sonra unutulmamalı, acilen her daim gündemimiz olarak, çözümü doğrultusunda bir seferberlik örneği ile harekete edilmelidir. Adana da farklı değildir. Aldığı göçle hızla büyüyen, çarpık şekilde şehirleşme yaşayan Adana`da çok sayıda Mühendislik hizmeti almamış yapı mevcuttur ve bunlar olası bir depremde risk altındadır. Merkezi ve yerel yönetimlerin, Odamız ve Üniversite işbirliği ile yapı stokunu tespit ve iyileştirme çalışmaları bir an önce başlatılmalıdır. İMO Adana Şubesi olarak bu konuda her türlü çabayı vermeye hazır olduğumuzu defalarca söyledik, bir kez daha yineliyoruz`` dedi.

‘RİSK TAŞIMA İHTİMALLERİ YÜKSEK OLABİLİR`

Başkan Aksungur, ‘`Olası bir depremde Adana için belirlenen toplanma alanı ve geçici barınma alanlarının durumuna da kısaca bir göz atalım. AFAD sitesinde, olası bir depremde vatandaşın yönlendirileceği yerler olarak belirtilen Adana için toplanma alanı ve geçici barınma alanı listelerinde, pek çok okul, yurt ve öğrenci pansiyonu yer almaktadır. AFAD listesinde yer alan toplam sayısı 186 olan geçici barınma alanlarının 66`sı okul, 64`ü yurt, öğrenci pansiyonu ve misafirhanedir. Geçici barınma alanı olarak belirlenen bu 186 yapının 113`ü 2007 yılından önce üretilmiştir. 2007 deprem yönetmenliği öncesi yapılan bu yapılar, performans analizleri ve güçlendirmeleri yapılmadıysa risk taşıma ihtimalleri yüksektir. Kaldı ki artık yeni yapılan binalarda 2018 deprem yönetmenliğine uygunluk aranmaktadır`` diye konuştu.