Mersin Şube Başkanımız, Akkuyu Nükleer Santrali İle İlgili Basın Açıklaması

 

Mersin Şube Başkanımız Gülçin Barbaros Ak`ın, Akkuyu Nükleer Santrali İle İlgili Basın Açıklaması

CHP Mersin Milletvekili Sayın Ali Mahir Başarır`ın, Akkuyu Nükleer Santralı inşaatında reaktörü taşıyacak beton zeminde oluşan çatlağın ve zeminden sızan deniz suyunun en son görüntüleri olarak twitter hesabında yayımladığı dünkü paylaşımında, daha önce 2 defa çatlayan zeminin üzerine bir felaket kurulduğu açıklamasını yapmıştır.

Santralin yapımı konusunda gerekli analiz ve araştırmaların yapılıp yapılmadığı sorularını akla getirmektedir. Nükleer santrallar güvenlik riskleri nedeniyle proje yönetimi ve denetimi açısından diğer santral projelerine göre özellik gösteren santrallardır. İnşaat Mühendisleri Odası Mersin Şubesi olarak, yapımı devam eden inşaatta konusunda uzman kişilerce yerinde teknik inceleme yapılması ve müşavir firmanın açıklama yapması gerekliliğini görmekteyiz.

İnşaatı devam eden nükleer santralin ÇED Raporu ile ilgili görüşlerimiz TMMOB Mersin İl Koordinasyon Kurulu`yla birlikte açıklanmıştı. Akkuyu NGS`nin yapımı için hazırlanan ÇED raporu ayrıntılı olarak incelenmiş ve yanlışlarla dolu ÇED raporunun kabul edilmemesi talep edilmişti.

Bugün gelinen noktada, uyarılarımızın dikkate alınmamasının oluşturabileceği vahim sonuçların belirtileri ortaya çıkmaya başlamıştır.

Tekrarlı ve ısrarcıyız, söylemeye devam edeceğiz. Nükleere HAYIR diyoruz. İşte nedenleri:

• Projenin iş sahibi ve yatırımcısı Akkuyu Nükleer A.Ş. projeyi yönetmek üzere özel olarak kurulmuş bir şirkettir. Proje de yap-sahip ol-işlet modeli bir projedir. Yani yap-işlet-devret modeli değildir. Şirketin %51 hissesi her zaman Rosatom şirketine ait olan Rusya kontrolünde bir şirkettir. Hisselerin en az %51`i Rus şirketlerine ait olacak ve %49`a varan hisseler dış yatırımcılara satılabilecektir. Yani, tamamen yabancı bir şirkettir. Mersinimize, ülkemize yapılan bu yatırım sanıldığı gibi YERLİ VE MİLLİ DEĞİLDİR.

• Nükleer santraller civarında yaşayanlarda KANSER VAKALARINDA YÜZDE 400‘LÜK ARTIŞ GÖRÜLMEKTEDİR. Genetik mutasyonlar sonucu normal olmayan doğumlar ve yaygın lösemi hastalıklarının gözlenmektedir.

• Yüzlerce yıl doğa ve insan sağlığını riske sokacak şekilde depolanan nükleer santral atıklarının dünya üzerinde henüz lisanslı bir nükleer atık depolama tesisi yoktur ve Nükleer atıklar için ise hala ÇÖZÜM ÜRETİLEMEMİŞTİR.

• Yarının teknolojisi rüzgardan, güneşten, biyokütleden, dalgalardan ve daha farklı doğal kaynaklardan elde edilecek enerjidir. Yapılması gereken nükleer santral anlaşmaları imzalamak değil, yaşamın sürdürülebilirliği ilkesini gözeten yenilebilir enerji kaynaklarına yönelmektir. Nükleer Enerji gelişmiş batı ülkeleri tarafından terk edilmektedir. Nükleer Enerji YARININ TEKNOLOJİSİ DEĞİL, DÜNÜN TEKNOLOJİSİDİR.

• M.Ö. 3500 yıllarında adının Soli Pompeipolis olduğu zamandan bugüne, yılda 300 günden fazla güneş alan Mersin`imizin GÜNEŞ ENERJİSİ YERİNE, NÜKLEER ENERJİ İLE ANILMASI TALİHSİZLİKTİR.

• Nükleer santrallerin ihtiyaç olduğunu söyleyenlere şunları ifade ederiz ki; yenilenebilir temiz enerji kaynaklarımız kullanılmadan, enerji politikalarımız oluşturulmadan, dünün teknolojisi Nükleer enerjinin istenilmesi ÜLKEMİZ VE MERSİN İÇİN İHANETTİR.

Memleketimizi siyasi iktidarların bilim dışı kararlarına terk etmeyeceğiz ve mücadeleye devam edeceğiz.

Kamuoyuna duyurulur.

Saygılarımızla.

İnşaat Mühendisleri Odası Mersin Şubesi

12/01/2021