Ankara Şubemizde Kadına Yönelik Şiddeti Konuşuyoruz Çevrimiçi Söyleşisi Düzenlendi
İMO Ankara Şubesi Kadın Komisyonu tarafından 27 Kasım 2020 Cuma günü 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü kapsamında "Kadına Yönelik Şiddet" çevrimiçi söyleşisi Zoom uygulaması ve YouTube üzerinden düzenlendi.
Söyleşi, İMO Ankara Şubesi Proje Yöneticisi Buket Çelik`in söyleşi konuğu Prof. Dr. Feride Acar`ın özgeçmişini anlatmasıyla başladı.
Çelik`ten sonra söyleşinin açılış konuşmasını yapmak üzere İMO Ankara Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Ezgi Çimen aldı. Çimen, "Şiddetin sadece fiziksel eşitsizlikten kaynaklanmadığı biliyoruz. Şiddeti, güçlünün kendinden güçsüze iradesini zorla kabul ettirme biçimi şeklinde tanımlayabiliyoruz ve her noktada gözlemleyebiliyoruz. Sadece fiziksel eşitsizlik değil, bu sorunun kaynağını fırsat eşitsizliği sorunundan, ücret eşitsizliği, söz hakkı, emek eşitsizliği ve indirgersek zaman bolluğu, gelenek eşitsizliği gibi çeşitlendirmek mümkün. Bu eşitsizlik kaynağını yok ettiğimiz zaman da şiddetin büyük birçoğunun azalacağı mantığını kurabiliyoruz," dedi.
Acar, "Kadın cinayetlerinin bu kadar çok olduğu, her geçen gün hepimizi fevkalade üzen, toplum olarak bununla nasıl başa çıkacağımız sorularını sormamıza neden olan kadınlara yönelik cinayet şekline varan şiddetin birçoğunun arkasında ısrarlı takip olgusunun olduğunu biliyoruz. Ama ısrarlı takip hâlâ ceza yasamızda suç değil. Yapılması gereken ama yapılmamış olan bir örnek vermem gerekirse, Sözleşme diyor ki; devlet haftanın 7 günü 24 saat çalışan bir telefon hattı kurmak ve çalıştırmak durumundadır. Bu hattın öbür ucunda da şiddete uğrayan bir kadın aradığı zaman ona doğru yolu gösterebilecek ve yönlendirebilecek donanıma sahip kişilerin olması ve böyle bir sistemin kurulması gerekir.` Türkiye`nin devlet tarafından kurulmuş olan Türkiye`nin her tarafından kadınların kullanabileceği böyle bir telefon hattı yok. Bu bizim için bir ayıp. Daha komplike araçlarımızın olduğunu söylüyor devlet yetkilileri. Akıllı telefona yüklenen bir uygulamadan bahsediyorlar. Ancak ülkemizdeki şiddete uğrayan her kadının akıllı telefon kullanma becerisi yok. Bu yüzden Türkiye`de şiddetin bildirilmemesi çok büyük bir sorun haline gelmektedir," dedi.
Ezgi Çimen ve Buket Çelik`in moderatörlüğünü yaptığı söyleşide, şiddet, şiddetin önlenmesi, şiddetin önlenmesinde devlet aygıtlarının çalışılabilirliği, kadınların, var olan sözleşmelerin işlenirliği, kadına yönelik şiddetle mücadele, pandemi sürecinde kadınların uğradığı şiddet hakkında konuşuldu. Yaklaşık 60dk süren söyleşi soru-cevap bölümüyle sona erdi.
Söyleşi için tıklayınız