Ankara Şubemiz Mühendis, Mimar, Şehir Plancılarının Emek, Kent Ve Toplumsal Mücadeledeki Yeri Çevrimiçi Söyleşisine Katıldı (Videolu)

Ankara Şubemiz Mühendis, Mimar, Şehir Plancılarının Emek, Kent Ve Toplumsal Mücadeledeki Yeri Çevrimiçi Söyleşisine Katıldı (Videolu)
TMMOB Ankara ve İstanbul İl Koordinasyon Kurulları tarafından 24 Nisan 2020 tarihinde "Mühendis, Mimar, Şehir Plancılarının Emek, Kent ve Toplumsal Mücadeledeki Yeri " çevrimiçi söyleşisi (WEBINAR) düzenlendi. TMMOB Ankara İKK Sekreteri Özgür Topçu`nun açılış konuşmasıyla başlayan söyleşiyi 200`ün üstünde üyemiz canlı olarak takip etti.
 
Koronavirüs (COVİD 19) pandemisinden en çok etkilenenlerin emekçiler olduğunu belirterek sözlerine başlayan Topçu, "Bir yanda evde kalamayarak her gün işine gitmek zorunda kalan emekçiler, bir yanda evde çalışan ve patronların kar hırsıyla gece gündüz demeden iş vererek sömürmeye çalışmasına direnmeye çalışan emekçiler, bir yanda ise işsiz kaldığı için evinde kalanlar... Bu dönemde daha somut bir şekilde görünür olan ama aslında sistemin bizlere dayattığı bu yaşam şekli birçoğumuzun hayatının özeti," dedi.
 
Ardından sözü söyleşinin moderatörlüğünü yürütmek üzere TMMOB İstanbul İKK Sekreteri Cevahir Efe Akçelik aldı. Akçelik söyleşinin içeriğine değinerek sözü Prof. Dr. Gamze Yücesan Özdemir`e bıraktı.
 
Özdemir konuşmasına, "Salgın sürecinde yeni deneyimler yaşıyoruz. Aynı zamanda yeni konular üzerine tekrar düşünüyoruz. Düşündüğümüz yeni konular ve gündem maddelerinden biri de salgın sürecinde bir ülkenin kendi kendisine yetmesinin ne kadar kritik olduğunu. Kendi gıda endüstrisinin olmasının, kendi sanayisinin, teknolojisinin olmasının, ilaç endüstrisinin olmasının, kendi kendine aşı üretebiliyor olmasının... Yani, bildiğimiz anlamıyla kendi kendine yeten, tam bağımsız bir ülkenin ne kadar kritik olduğu an be an gözümüzün önünde netleşiyor. Böyle bir ülkenin, tam bağımsız kendine yeten bir ülkenin ön güçleri de kuşkusuz ülkenin mimarları, mühendisleri ve şehir plancıları. Bugün bu konuşmayı yapıyor olmak yalnızca bugün değil, yarına dair salgın sonrasına dair nasıl bir ülke inşa edeceğimizi ve bu ülke içinde ülkenin mimarları, mühendisleri ve şehir plancılarının ne konumda olacağını tartışacağımız anlamına geliyor," dedi. Özdemir, mühendis mimar ve şehir plancılarının gündelik hayatının üretim sürecine ve toplumsal hayata katılımları üzeri bir sunum gerçekleştirdi.
 
Sunumdan sonra sözü tekrar alan Akçelik, "Bugün hepimizin sıkça tartıştığı konu; ‘mühendisi sınıflarla düşünmek` üzerine, üretim noktasındaki konumu, sınıfsal konumu. Sizin anlattığınız, ‘Tek kelimeyle yaşamınızı nasıl anlatırsınız?` sorusuna özellikle bir arkadaşımızın yazmış olduğu, ‘Yorgunluk, sıkkınlık, anlamsızlık, sıkışmışlık` cevabı bugün baktığımız zaman birçok mühendis, mimar ve şehir plancısı arkadaşımızın genel olarak hissettiği gibi duruyor maalesef," dedi.
 
Yapısal kriz ortamındaki mühendis mimar ve şehir plancılarının toplumsal öyküsüne değinerek mühendis mimar ve şehir plancılarının bugünkü toplumsal ve siyasi mücadeledeki kültürel olarak kendilerini nasıl konumlandırdığını, ideolojilerini nasıl şekillendirdiğini ve Türkiye`yi yeniden kurabilme mücadelesinde hangi konumda olduğuna ilişkin değerlendirmelerin ve sunumun yapıldığı söyleşi yaklaşık 60 dakika sürdü. Çevrimiçi söyleşi soru-cevap bölümüyle sona erdi.

(Video)