İNŞAAT MÜHENDİSLERİ ODASI BAŞKANI CEMAL GÖKÇE’NİN ŞUBE GENEL KURULU ÖNCESİ ÜYELERE GÖNDERMİŞ OLDUĞU AÇIKLAMA

İNŞAAT MÜHENDİSLERİ ODASI BAŞKANI CEMAL GÖKÇE`NİN ŞUBE GENEL KURULU ÖNCESİ ÜYELERE GÖNDERMİŞ OLDUĞU AÇIKLAMA

Değerli Meslektaşlarım,
TMMOB İnşaat Mühendisleri Odasına bağlı 26 şubemizde 22-23 Şubat 2020 tarihlerinde şube genel kurulları ve yönetim kurulu seçimleri yapılacaktır. Bu günler mesleğimiz ve meslektaşlarımız açısından son derece önemli günlerdir.

Üstelik ekonomik kriz ve işsizliğin tavan yaptığı bugünlerde Elazığ-Sivrice merkezli depremle birlikte, Van-Bahçesaray yolu üzerinde ÇIĞ düşmesi sonucu can kayıpları yaşandı. Her iki olayda ayrı ayrı 41 insanımızı kaybettik.

Ülkemizi yönetenler "tüm afetlere karşı hazırlıklıyız" açıklamaları yaparken ÇIĞ altında kalanları kurtarmaya gidenler ÇIĞ altında kalıp yaşamlarını yitirdiler.

Bizler, bilimin gücünü aklıyla birleştirerek tekniği en iyi şekilde kullanması gereken insanlarız. Meslek alanımızdaki uzmanlaşma ve yetkinleşme konuları her zaman önceliklerimiz arasında yer alıyor.

Oysa bugün ülkemizde devlet kurumlarının işleyiş ve örgütlenme biçimi hukuk, insan hakları ve LİYAKAT temelinde yürümüyor. Kurumları ele geçirenler, işe göre insan yerine insana göre iş anlayışıyla hareket ediyorlar. Bu nedenle mühendisliğin etiğine bağlı meslektaşlarımız görev yapamaz hale gelmiştir. Bu olumsuzluklar ve günübirlik uygulamalar bilimi, tekniği ve mühendisliği dışlayarak insanlarımızı doğal afetlerin insafına terk ediyor.

Meslek Odaları ve Odamız, yapılan yönetmelik değişiklikleriyle yetkisizleştirilip etkisizleştirilmiştir. Yapı ruhsatlarından mühendisin imzası kaldırılmıştır. Bu uygulama yargı yoluyla iptal ettirilmesine rağmen ısrarla meslektaşlarımızın ruhsatlara imza atmaları engellenerek hukuk hiçe sayılmıştır. Yargı kararlarına rağmen mühendislik hizmetleri birer formaliteye dönüştürülmüştür. Ekonomik kriz nedeniyle yatırımlar durmuş, genç meslektaşlarımız büyük oranda işsiz kalmıştır. Öğrenimlerini tamamlamak için STAJ yapmak zorunda olan öğrenciler STAJ yerleri bile bulamamışlardır.

Geride bıraktığımız iki yıl, Odamız ve meslektaşlarımız açısından hiç de iç açıcı geçmedi. Ekonomik kriz ve işsizlik koşullarının bir süre daha devam edeceği anlaşılmaktadır. Büyük bir borç yükü altında olan ülkemizde yatırımların önü kısa zamanda açılmayacak gibi görülüyor. Oysa başta İstanbul olmak üzere var olan yapı stoku alarm veriyor, güçlendirilmeyi veya yenilenmeyi bekliyor.

Değerli Meslektaşlarım,
Ülkemiz; yaşam memnuniyetinde, insani gelişmişlik ve basın özgürlüğü sıralamasında, küresel barış endeksinde, Avrupa ve dünya sıralamasında ne yazık ki son sıralarda yer alıyor. İş kazaları ve işçi ölümlerinde, uluslararası şeffaflık örgütüne göre yolsuzlukta, kadın ve genç işsizliğinde, kadın erkek eşitsizliği ve kadın cinayetlerinde ise ilk sıralarda yer alıyor.

Bugün iletişim ilişkisi tarihin hiçbir döneminde olmadığı kadar yoğun yaşanıyor. Dünyada gündeme gelen yenilikçi bilgi teknolojileri iş yapma biçimlerini ve eğitim sistemini büyük ölçüde değiştiriyor. Buna rağmen inşaat mühendisliği eğitim ve öğretiminin birçok yerde yetersiz olması, her an bir depremle karşılaşacak olan ülkemizin önemli bir sorunu olarak karşımızda duruyor. Başta İstanbul ve deprem bekleyen diğer kentlerimizin yapı stokunun yenilenmesi gerekiyor. Afet öncesi yapılacak olan harcamalar, afet yaşandıktan sonra yapılacak harcamalardan 20 kat daha azdır. Kentlerimizde yapı envanteri çıkarılarak yapı stokunun yenilenmesini talep etmemiz gerekiyor.

Bu nedenle ülkemizin kaynakları öncelikli olmayan yerlere değil önceliği olan yerlere harcanmalıdır. Ekonomik krizin ve işsizliğin meslektaşlarımız üzerinde yaratmış olduğu ağır yıkımı ancak bu şekilde aşılabiliriz. İnşaat Mühendisleri Odası ve şubelerine düşen görev, kaliteli bir inşaat mühendisliği hizmetinin üretilmesine katkıda bulunmaktır. Bir yandan kentlerimizde bulunan güvenli olmayan yapı stoku güvenli hale getirilirken, diğer yandan kaynaklarımızın öncelikli olan yerlere kullanılması yeni yatırımların önünü açarak işsizlik sorununu büyük ölçü de azaltabilir.

Bugün her zamandan daha çok birliğe ve birlikte mücadele etmeye ihtiyacımız var. Kavrayıcı ve kapsayıcı bir anlayışla birliğimizi geliştirmemiz gerekiyor. Gerek toplumsal ölçekteki hak kayıplarımızı gidermek gerekse meslek alanımızdaki kayıplarımızı yeniden kazanmak için birlik ve dayanışma içinde olmaya ihtiyacımız var. Açıktır ki her şubemizin kendi iç dinamiğinden ve yerel şartlardan kaynaklanan farklı sorunları olabilir. Bu farklılıkları her şube kendi genel kurullarında tartışabilir. Bu tartışmalar, meslektaşlar arası ve şubeler arası dayanışmayı bozmayacak bir yetkinlikte olmalıdır.

İnşaat Mühendisleri Odası ve şubelerinin varlığını haksız bir şekilde tartışmaya açarak değersizleştirmek isteyen hiçbir kimseye ve anlayışa, meslektaşlarımızın yol vermeyeceğine içtenlikle inanıyoruz. Bu nedenle 22 Şubat tarihinde yapılacak olan Şube Genel Kurulu`na katılarak genel kurulu zenginleştirmeniz geleceğimiz açısından büyük önem taşıyor. Yine 23 Şubat Pazar günü iki yıl şubenizi yönetecek yöneticilerinizi seçmek için kullanacağınız tercihin büyük bir önemi var.

Bilimi, tekniği ve mühendisliği insan yaşamının odağına koyarak hizmet üretmeye çalışan meslektaşlarımızın yolu açık olsun. Kamu yararını kişi ve grupların önünde gören, ticari kaygıyı teknik kaygının arkasına atarak hizmet üreten şube yöneticilerimizi ve meslektaşlarımızı kutluyoruz. Aynı havuzu birlikte doldurmaya çalıştığımız şubelerdeki çalışma arkadaşlarımızı kutluyor ve onlara sağlık diliyoruz.

Bu dönem görev almayacak meslektaşlarımıza sağlık ve mutluluk diliyoruz. Yeni seçilecek yönetim kurullarına başarılar dilerken, şubemizin genel kuruluna katılan meslektaşlarımızı sevgi ve saygıyla selamlıyoruz. 20.02.2020

Cemal Gökçe

TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı