İstanbul Şubemizde Betonarme Yapılar Semineri

İstanbul Şubemizde Betonarme Yapılar Semineri
İMO İstanbul Şubesi ve İTÜ İnşaat Mühendisliği Bölümü tarafından İTÜ İnşaat Mühendisliği Bölümü`nden emekli olan hocalarımız Prof. Dr. Zeki HASGÜR, Prof. Dr. Metin AYDOĞAN, Doç. Dr. A. Necmettin GÜNDÜZ Onuruna düzenlenen Betonarme Yapılar semineri 6 Şubat 2020 tarihinde İTÜ Süleyman Demirel Kültür Merkezi`nde gerçekleşti.
Açılış konuşmalarında Prof. Dr. Ünal ALDEMİR(İTÜ İnşaat Fakültesi Dekanı), Prof. Dr. Kadir GÜLER(İTÜ İnşaat Müh. Böl. Başkanı), Şube Başkanımız . Nusret SUNA ve İnş. Müh. Şükrü GENÇ (Sarıyer Belediye Başkanı) yer alırken, Doç. Dr. Beyza TAŞKIN, Prof. Dr. Zeki Hasgür Hakkında, Prof. Dr. Turgut ÖZTÜRK, Prof. Dr. Metin Aydoğan Hakkında, Prof. Dr. Kadir GÜLER ise Doç. Dr. A. Necmettin Gündüz Hakkında sunumlar gerçekleştirdiler. Ardında hocalarımıza Prof. Dr. Ünal ALDEMİR, Prof. Dr.Kadir GÜLER ve Şube Başkanımız Nusret SUNA tarafından İTÜ İnşaat Mühendisliği Bölümünün ve Odamızın plaketleri takdim edildi.
Seminerde, Oral BÜYÜKÖZTÜRK, Yapı Mühendisliğinde ve Beton Malzemelerinde Gelişmeler, Erkan ÖZER, Depreme Dayanıklı Bina Tasarımında Güncel Yaklaşımlar ve Yönetmelik Uygulamaları, M. Nuray AYDINOĞLU, Deprem Etkisi Altında Yapı Tasarımında Gelişmeler: Deprem Katsayısından Performansa Göre Tasarıma, Zekai CELEP, Türkiye Bina Deprem Yönetmeliği`nin Betonarme Binalara Uygulaması Üzerine, Mehmet Ali TAŞDEMİR, Çatlak Genişliği Sınır Durumlarına Göre Çelik Tel Donatılı Betonların Karışım Tasarımı, Erdal ŞAFAK, Yapı Sağlığı İzleme Sistemleri: Öğrendiklerimiz ve ihtiyaçlar, Sıddık ŞENER, Beton Dolu Çelik Tüp Kolonlarda Boyut Etkisi Araştırması, Altok KURŞUN, Büyük Açıklıklı Köprüler ve Türkiye, Ercan YÜKSEL, İki Doğrultuda Yer Hareketine Maruz Kalan Bir Betonarme Yapıda Değiştirilmiş Modal İtme Analizi Yönteminin Değerlendirilmesi, Alper İLKİ, Sünek Olmayan Mevcut Betonarme Binaların Deprem Davranışlarının Araştırılmasına Yönelik Tam Ölçekli Bina Deneyleri, Yılmaz AKKAYA, Servis Ömrüne Dayalı Yapı Tasarım ve Üretiminde Dijital Benzeşim Uygulamaları üzerine sunumlarını gerçekleştirdiler. Seminer Kadir GÜLER`in kapanış konuşmasıyla son buldu.
ŞUBE BAŞKANIMIZ NUSRET SUNA`NIN BETONARME YAPILAR SEMİNERİ AÇILIŞ KONUŞMASI
Sayın Belediye Başkanım,
Sayın Dekanım,
Sayın Bölüm Başkanım,
İstanbul Teknik Üniversitesi İnşaat Fakültesi`nin Değerli Üyeleri,
Değerli Meslektaşlarım,
Değerli Konuklar,
Betonarme Yapılar Semineri 2020 toplantısını İstanbul Teknik Üniversitesi İnşaat Fakültesi ile İnşaat Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi ortaklaşa gerçekleştiriyor.
Seminer Prof. Dr. Zeki Hasgür, Prof. Dr. Metin Aydoğan ve Doç. Dr. Necmettin Gündüz onuruna düzenleniyor.
İfade etmem gerekiyor ki değerli hocalarımızın elleri her zaman üzerimizdeydi. Defalarca görüş ve önerilerine ihtiyaç duyduk. Katkı ve desteklerini bizlerden hiçbir zaman esirgemediler. Onlara bir kez daha huzurlarınızda teşekkür etmek istiyorum.
Bu vesile ile İTÜ İnşaat Fakültesi`nin değerli üyelerine, özellikle de Bölüm Başkanı Sayın Prof. Dr. Kadir Güler`e teşekkürlerimi sunuyorum.
Teşekkürümün nedeninin sadece bu toplantının düzenlenmesiyle ilgili olmadığını vurgulamam gerekiyor.
İTÜ İnşaat Fakültesi`nin değerli öğretim üyelerinin şubemiz tarafından gerçekleştirilen hemen bütün mesleki-bilimsel toplantılara verdikleri tarifsiz destek ve katkının yok sayılması açıkçası hakkaniyetli olmazdı.
İfade etmeliyim ki, İTÜ ve diğer üniversitelerimizin inşaat mühendisliği bölümleriyle işbirliği gerçekleştirilmesiydi, mesleki çıtamız bugünkü seviyeye ulaşamazdı. Değerli akademisyenlerin katkı ve desteğinin sadece ulusal/uluslararası katılımlı toplantılarla sınırlı olduğu da sanılmasın.
İrili ufaklı her türlü talebimizin karşılandığını, meslek içi eğitim kapsamında düzenlenen seminerlere, kurslara olanakları ve vakitleri elverdiği ölçüde yanımızda olduklarını belirtmem gerekiyor.
Değerli Meslektaşlarım,
Deprem tehlikesi, yapı üretimi, yapı malzemeleri, yapı denetimi ve benzeri konular çerçevesinde gerçekleştirilen hemen her toplantıda Türkiye`nin bir deprem ülkesi olduğu gerçeğini vurgulu hale getiriyoruz.
Bu gerçeğin bilinmemesi mümkün olmadığına göre, ısrarımızın nedeni merkezi iktidarın ve yerel yönetimlerin asli sorumluluğunu hatırlatmaktır. Hatırlatmak durumunda kalıyoruz çünkü olup bitene bakıldığında, siyasi erkin bu gerçeğin bilincinde olmadığı gibi bir sonuca götürüyor bizi.
Başka gerçekleri de hatırlatıyoruz. Örneğin yapı stokumuzun içler acısı haline ilişkin bilgiler paylaşıyoruz. Yapı denetim sistemine ilişkin eleştirilerde bulunuyor ve neler yapılması gerektiğini belirtiliyoruz. Kentsel dönüşüme, imar affına, Kanal İstanbul Projesine dikkat çekiyoruz.
Asıl olarak yaşadığımız kent İstanbul`un depreme hazır olup olmadığını soruyor ve yanıtı da kendimiz veriyoruz. İstanbul`un depreme hazır olmadığını ısrarla vurguluyoruz. Projektörlerimizi olası İstanbul depremine çeviriyoruz, en iyimser deprem senaryolarını baz alıyoruz ve karşımızdaki kara tablonun taşıdığı anlamla ilgili kaygılarımızı dile getiriyoruz.
Değerli Konuklar,
Deprem ve bağlantılı konuların odak noktasında güvenli yapı üretimi yer almaktadır. Çünkü yapı stokumuzun güvenli olmaktan uzak olduğu sır değildir. İstanbul`da depreme maruz kalmadan binaların göçtüğü bilindiğine göre, sorun açık ve net olarak karşımızda durmaktadır.
Sorun hemen her depremde, son olarak Elazığ depreminde yok sayılamayacak netlikte varlığını hissettirmiştir.
Nedir varlığını hissettiren? Şu şekilde özetlenebilir: Zemin seçimi, zemine uygun proje tasarımı, projenin doğru uygulanması ve yapı malzemelerinin niteliği, işlevsel yapı denetim sistemi.
Ayrıntılarına girmeyeceğim ama ifade edilmelidir ki sıraladığım konular sorunlu noktaları işaret etmektedir.
Değerli Meslektaşlarım,
Betonarme Yapılar konusu ile ilgili olarak bilimsel etkinlikler düzenlenmesini gerektiren tablo budur.
Betonarme Yapılar konusunda gelinen nokta elbette yeterli değildir. Bu benzeri etkinlikler hem yeterli olmadığının ve doğal olarak da arayışın devam ettiğinin ifadesidir hem de meslek alanımızı devinim içindeki inşaat teknolojisine uyumlu hale getirme ihtiyacının göstergesidir.
Elbette betonarme, yapı güvenli yapı üretimini ya da yapıların güçlendirilmesini sağlayacak tılsımlı bir kavram değildir. Az önce ifade ettiğim üzere, zemin seçiminden yapı denetime kadar yapı üretim sürecinin bütün bileşenlerinin uyumu sağlanmalıdır.
Nitelikli beton, nitelikli demir, doğru hesaplama, doğru uygulama, doğru denetim ile güvenli yapı üretimi sağlanabilir.
Hiç kuşku yok ki bu tespit betonarme yapıları işaret etmektedir. Bir başka ifade ile betonarme, insanlık tarihi kadar eski olan barınma ihtiyacının nitelikli ve güvenli bir şekilde karşılama olanağını yaratmaktadır.
Değerli Katılımcılar,
Şimdiye kadar gerçekleştirilen seminerlerin meslek alanımıza yansıması olumlu olmuştur. Her seminer önceki seminerlerin birikimini geleceğe taşıyacak çıktılarla tamamlanmıştır.
2020 Betonarme Yapılar Seminerinden de beklentimiz bu yöndedir. Katılımcı profili bu hedefe ulaşmada herhangi bir zorluk olmayacağını göstermektedir.
Konuşmama son verirken seminere başarılar diliyor, İTÜ İnşaat Fakültesi yönetimine ve akademisyen meslektaşlarıma ve siz değerli katılımcılara bir kez daha teşekkür ediyor, saygılar sunuyorum.