İstanbul Şubemizde Meslekte 40, 50, 60 Yıl Onur Belgesi, Plaket Töreni ve Yemeği

İstanbul Şubemizde Meslekte 40, 50, 60 Yıl Onur Belgesi, Plaket Töreni ve Yemeği
İMO İstanbul Şubesi Meslekte 40, 50, 60 Yıl Onur Belgesi, Plaket Töreni ve Yemeği düzenledi. Tören Şube Başkanı Nusret Suna`nın açılış konuşmasıyla başladı. SUNA," Meslekte geride bırakılan yıllar, elbette bir plaketle ifade edilmeyecek öneme sahiptir. Ancak takdim edeceğimiz plaketleri, şubemizin sizlere küçük bir teşekkürü olarak kabul etmenizi istirham ediyorum. Bu akşam burada plaket alacak olan meslektaşlarımızın gencecik bir mühendisken başlayan öykülerinde; onurla, gururla, tutkuyla dolu on yıllar geride bırakılmıştır. Plaketler; şantiyelerde akıtılan teri, proje masalarında çekilen cefayı simgelemektedir.  Şantiyelerin tozunu toprağını da resmetmektedir, proje masalarında çürütülen dirsekleri.  Sevdiklerinizden, ailenizden, özel hayatınızdan fedakârlıkları da ifade etmektedir. Hüzünleri, sevinçleri, ayrılıkları, kavuşmaları; başarıları ve başarısızlıkları. Öğrenmenin ve öğretmenin hazzını; dayanışmanın, paylaşmanın huzurunu anlatmaktadır. Belki de hepsinden önemlisi ülke ve insan sevgisinin kutsallığının, kamu yararının tartışılmaz üstünlüğünün, mesleki etik ilkelere bağlılığın kanıtıdır. Bütün bunların ifade ettiği önemi bir plakete sığdırmanın mümkün olmadığı açıktır. Bu nedenle davetimize icabet etmeniz, plaketleri kabul etme nezaketi göstermeniz her türlü takdire şayandır.  Yüce gönüllülüğünüz, mütevazılığınız için teşekkür ediyorum. Şunu bilmenizi isterim: Bu sadece size bir teşekkür değildir. Bu aynı zamanda size çağrımızdır. Bizlerin, mesleğimizin, meslek odamızın size ihtiyacı bulunuyor. Yanımızda durmanızı, bizlere yol göstermenizi, bilgi birikiminizi bizlerle paylaşmanızı, özellikle genç mühendislere hayatın ve mesleğimizin inceliklerini anlatmanızı özellikle istirham ediyorum. Bilmenizi isterim, kapımız ve kalbimiz sizlere daima açıktır." dedi ve mesleğimize, meslek alanımıza, meslek odamıza ve memleket meselelerine dair tartışılması gereken pek çok konu bulunduğuna değindi.
 SUNA, "Odamızın onurlu tarihinde sizlerin alın teri, emeği, desteği, katkısı bulunuyor. İMO`nun kurucusu oldunuz, üyesi oldunuz, yöneticisi oldunuz; en zor şartlarda omuzdaşı oldunuz. Sizler salt meslek alanımıza değer katmadınız, aynı zamanda gelecek kuşaklara bir meslek örgütü bıraktınız; İnşaat Mühendisleri Odası`nı Türkiye`ye armağan ettiniz. Bilgi birikiminizle meslek örgütümüzün referans kurumu olmasını sağladınız. Var olun, sağ olun." diyerek devam ettiği konuşmasını "Bugün meslekte 40, 50 ve 60 yılını tamamlayan meslektaşlarımız için bir araya geldik. Birlikte hoş saatler geçirmek istiyoruz. Öncelikle sizlere hem bir kez daha hoş geldiniz diyor hem de teşekkür ediyorum. Sevdiklerinizi, dostlarınızı yalnız bırakmadınız. Bir taraftan bizleri onurlandırdınız, diğer taraftan onları mutlu ettiniz. Sözlerime burada son veriyor, bugünkü mutluluğun daim olmasını diliyorum. Kaç yıl geride bırakılırsa bırakılsın, her yeni günün yeni bir başlangıcı müjdelediğini hatırlatarak, hepinize saygılar sunuyor, iyi eğlenceler diliyorum." diyerek sonlandırdı.
 Gecede konuşan Kıbrıs İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Gürkan YAĞCIOĞLU Türkiye`deki İnşaat Mühendisleri Odası ve TMMOB ile ilişkilerin sıcaklığından bahsederek, Kıbrıs`tan selam getirdiklerini ifade ettiler ve meslekte 40, 50 ve 60 yılını dolduran meslektaşlarımızı ve İnşaat Mühendisleri Gününü kutladı.
 Oda Başkanımız Cemal GÖKÇE ise "Bugün meslekte 40-50-60  yılına ulaşan meslektaşlarımız; 1959,1969, 1979 yılında okulu bitirmişlerdir. Açıkçası en fırtınalı döneme tanıklık etmişlerdir. Merakları sadece teknik çerçevede olmamıştır. Yaşadıkları koşullar içerisinde ülkemizin insan temelli tüm sorunlarını dikkate alarak mücadele etmişlerdir. Bir mühendis olarak merak etmişlerdir. "Merak etmek öğrenmenin anasıdır" derler. Aynı zamanda merak etmek bilmenin, anlamanın bir itici gücüdür. Merak etmek, aklımızın doğru kullanılmasını ve bugünkü bilimsel ve teknolojik gelişmeleri ortaya çıkmasına neden olmuştur. Merak olmasaydı, gökdelenler, köprüler, hanlar, hamamlar, metrolar, deniz yapıları, barajlar, bentler, tüneller yapılmazdı. Çabalarınız ve başarınız hiç te az değil. Yeraltını kolaylıkla delen, gökyüzüne uzanmayı sağlayan, yer altında, yer üstünde, su içinde çalışarak bugüne gelen meslektaşlarımı kutluyorum. Bu meslektaşlarımız var olan teknik ve teknolojik bilgileri doğru kullanmakla kalmayıp, bildiklerinden hareketle yeni bilgi ve teknolojilerin üretilmesine katkı yapmışlardır.  Çabanız ve emekleriniz için, ülkemize ve mesleğimize yaptığınız önemli katkılar için çok teşekkür ediyoruz." dedi. Odamızın ve mesleğimizin geçmişinin, gecesini gündüzüne katarak fedakarca çalışanların ve dünümüzü bugünlere taşıyanların tarihi olarak niteleyen GÖKÇE, bu tarihin; aynı zamanda mesleğe bağlılık, kamu yararını her şeyin önünde tutan ve emeğe olan saygıyı dikkate alan bir tarih olarak niteledi. Eşitlikçi, adaletli, barışçı ve refah seviyesi yüksek bir ülke olma yolunda sorumluluklarımızın olduğuna dikkat çeken GÖKÇE, "Bu ağır sorumluluğu her zaman omuzlarımızda taşıyacağız. Birçok meslektaşımızın önünde hiç de az olmayan hizmet yılları var. Bu yılları başarılı ve sağlık içerisinde geçirmeniz en büyük dileğimizdir. Bugüne kadar yapmış olduğunuz hizmetler nedeniyle sizlere çok teşekkür ediyoruz." diyerek Odamızın kuruluş günü olan 19 Aralık İnşaat Mühendisleri Gününü ve meslekte 40, 50, 60 yılını dolduran meslektaşları kutlayarak konuşmasını sonlandırdı.
Bu yıl (törene katılan) meslekte 60 yılını dolduran 1959 yılı mezunu 7 meslektaşımıza; meslekte 50 yılını dolduran 1969 yılı mezunu 68 meslektaşımıza; meslekte 40 yılını dolduran 1979 yılı mezunu 134 meslektaşımıza plaket ve onur belgeleri takdim edildi.