İstanbul Şubemizde Mühendisliğe Giden Yolda Prof. Dr. Mustafa İnan Gençlerle Buluşuyor Anma Etkinliği

İstanbul Şubemizde Mühendisliğe Giden Yolda  Prof. Dr. Mustafa İnan Gençlerle Buluşuyor Anma Etkinliği
İMO İstanbul Şubesi; mekanik bilim dalındaki eşsiz katkılarıyla dünya ölçeğinde tanınmış olan,  1967 yılında kaybettiğimiz, İTÜ önceki dönem rektörlerinden İnş. Fak. Öğr. Üyesi Prof. Dr. Mustafa İnan`ı, genç mühendis adaylarına ve mesleğe yeni başlamış olan mühendislere, bilimsel çalışmalarıyla birlikte, iyi bir mühendis olma yolundaki öğretilerini aktarmak ve tanıtmak amacıyla düzenlediği anma etkinliği 22 Ekim 2019 tarihinde İTÜ Süleyman Demirel Kültür Merkezi`nde gerçekleşti.
 
Anma etkinliği Şube başkanı Nusret Suna`nın Konuşmasıyla başladı. SUNA, "Şube etkinliklerimizde, daha çok da mühendislik eğitimi odaklı tartışmalarımızda şu noktayı özellikle vurgulu hale getiririz: Mühendislik formüllerden, hesaplamalardan ibaret bir meslek değildir. İnsani, toplumsal, sosyal yönleri vardır ve belki de mühendisliğe yön veren etken asıl bu hassasiyetlerdir. Bugün burada, işte bu iddianın ne kadar dayanaklı olduğuna tanıklık edeceksiniz. Sayın Mustafa İnan`ın öyküsünden hareketle, mühendisliğin sadece hesaplamalardan ibaret olmadığını öğreneceksiniz." diyerek başladığı konuşmasında, bir akademisyen olarak çok değerli çalışmalar gerçekleştirdiğine değindi ve "Mekanikten statiğe, tatbiki mekanikten endüstriye, çubuk teorisinden mukavemete, elastisite teorisinden matematik ve fiziğe, mühendisliğe yaptığı katkılar hem önemlidir hem de ondan sonraki çalışmalara temel olmuştur. Açıkçası 1952 yılında uluslararası ölçekte Tatbiki Mekanik Kongresi gerçekleştirecek donanıma sahip olmak sık rastlanır bir durum değildir. Mustafa Hocamızın ismini bir kez saygıyla ve hürmetle yâd ediyoruz." dedi.

 
Ardından Prof. Dr. Mustafa İnan`ın yaşamına yönelik şair ve yazar Sunay Akın`ın anlatımıyla hazırlanan sunum izlendi.

 
Etkinliğin
  "Prof. Dr. Mustafa İnan Kimdir" başlıklı Birinci Bölümü, Oda Başkanımız Cemal Gökçe yönetiminde gerçekleşti. Bu bölümde konuşmacı olarak yer alan Prof. Dr. Atilla Aşkar, Prof. Dr. Fazlı Can, Prof. Dr. Erkan Özer, Hüseyin İnan, Prof. Dr. Ruhi Kafescioğlu Mustafa İnan`la ilgili anılarını ve gözlemlerini aktardı.
 
Birinci bölümün ardından İTÜ Türk Musikisi Devlet Konservatuarı
`ndan  Doç. Kandemir Basmacıoğlu`nun solo piyano resitali gerçekleşti.
 
Etkinliğin
  "Bilim İnsanı Prof. Dr. Mustafa İnan" başlıklı İkinci Bölümü, Şube Başkanımız Nusret Suna yönetiminde gerçekleşti. Bu bölümde Prof. Dr. Güngör Evren İnş. Müh. M. Cem Kafadar, Prof. Dr. Celal Şengör, Prof. Dr. Turan Durgunoğlu, Prof. Dr. Mehmet Omurtag Mustafa İnan`la ilgili anılarını, gözlemlerini aktardı.
 
Etkinlikte İnş. Müh. Altok Kurşun, İnş. Müh. Aykut Demiralp ve Gülbin Didar Şahin(Genç-İMO) de söz alarak konuşma yaptılar.

 
Etkinliğe katılan tüm konuşmacılar Prof. Dr. Mustafa İnan`a ilişkin anılarından kesitler aktarırken, Mustafa İnan`ın kendi yaşamları üzerindeki etkilerine değindiler. Mustafa İnan`ın hayatı, bilim insanlığı, hocalığı,
  akademik başarıları anlatılan etkinlikte ayrıcalıklı kimliği, çalışkanlığı ve üretkenliği, bilim ve eğitim çalışmaları, üstün başarıları ve sanata olan düşkünlüğünden bahsedilen etkinlikte, Mustafa İnan`ın  "Bilim uzun ve çetin bir yoldur çocuklar. Bilimi yarı yolda bırakmayın, olur mu çocuklar? Oppenheimer gibi hissediyorsanız, bırakın yüksek binaları başkası yapsın, büyük barajlarda başkası çalışsın. Bazılarına çok uzaklardan bile görünen yüksek yapılar kurmak çekici gelecektir. Bırakınız bu işleri öyleleri yapsın. Bazıları da insanları çalıştırmak, büyük teşebbüsleri idare etmek ihtirası ile yanarak kuvvetli olmak isteyeceklerdir. Bırakınız parayla da onlar uğraşsın. Sizin kuvvetli olmak gibi bir derdiniz yoksa, siz de Leonardo Da Vinci gibi `Kuvvet nedir?` diye merak ediyorsanız, buyrun sizleri Mekanik kürsüsüne beklerim. Çünkü bazılarına göre `Kuvvet` para ile organizasyonun çarpımına eşittir; bize göre de kuvvet, ivme ve kütleyi ilgilendiren bir büyüklüktür. Bu iki formülü birbirine karıştırmayın, kürsü ile ticarethaneyi birbirine karıştırmayın olur mu çocuklar?" sözlerine sık sık yer verildi.