İMO 4. KÖPRÜLER VE VİYADÜKLER SEMPOZYUMU TAMAMLANDI

İMO 4. KÖPRÜLER VE VİYADÜKLER SEMPOZYUMU TAMAMLANDI
TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası adına Ankara Şubesi tarafından bu yıl Mart ayında kaybettiğimiz Önceki Dönem Oda Başkanlarından Hilmi Yüncü anısına düzenlenen 4. Köprüler ve Viyadükler Sempozyumu, 1-2 Kasım 2019 tarihlerinde İMO KKM`de yapıldı.
 
Sempozyum, İMO Başkanı Cemal Gökçe, İMO Ankara Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Selim Tulumtaş ve Türkiye Köprü ve İnşaat Cemiyeti Yönetim Kurulu Başkanı Alp Caner`in konuşmalarıyla başladı.
 
Açılış konuşmalarının ardından İMO Ankara Şubesi Yayın Birimi tarafından hazırlanan Hilmi Yüncü Belgeseli gösterildi.
 
Sempozyumun açılış sunumları ise Sempozyum Düzenleme Kurulu Başkanı Erhan Karaesmen ve Cem Yalçın tarafından yapıldı.
 
Katılımcılar tarafından hazırlanan 32 sözlü sunum ve 4 poster sunum paralel olarak İMO KKM Teoman Öztürk ve İMO KKM Rüştü Özal salonlarında gerçekleştirildi. Sempozyumda, ayrıca, çağrılı konuşmacı Murat Dicleli tarafından "Türkiye Deprem Yalıtımlı Köprü Tasarımı Taslak Şartnamesi ve ASSHTO ve EN 15129 Şartnameleri ile Karşılaştırılması", çağrılı konuşmacılar Yılmaz Akkaya ve Mehmet Ali Taşdemir tarafından "Köprü ve Viyadük Projelerinde Servis Ömrü İlkesine Dayalı Beton Tasarımı ve Kalite Denetimi" ve çağrılı konuşmacı Nejat Bayülke tarafından "Kuzey Ankara Projesi Viyadük-1 (Kemer Köprü Projesi ve Yapımı)" sunumları yapıldı.
 
Yönlendiriciliğini Erhan Karaesmen`in yaptığı "Sempozyum Değerlendirme Oturumu"nun ardından sempozyum sona erdi.
 
Sempozyuma; İMO Başkanı Cemal Gökçe, 2. Başkanı Cemal Akça, İMO Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Bülent Erkul, Yönetim Kurulu Üyesi Necati Atıcı, Genel Sekreter Yardımcıları Bahaettin Sarı, Halim Karan, Serap Dedeoğlu, Ceylan Özkul ve Dilek Bekiroğlu, Ankara Şube Başkanı Selim Tulumtaş ve Yönetim Kurulu Üyeleri ile çok sayıda üyemiz katıldı.
 
İMO BAŞKANI CEMAL GÖKÇE`NİN 4.KÖPRÜLER VİYADÜKLER SEMPOZYUMUNDA YAPMIŞ OLDUĞU KONUŞMA
 
Sayın Konuklar, Sevgili Meslektaşlarım,

İnşaat Mühendisleri Odası adına Ankara Şubesinin düzenlemiş olduğu "4.Köprüler Viyadükler Sempozyumuna" hoş geldiniz. Tümünüzü sevgi ve saygıyla selamlıyorum.
Çok hızlı değişen bir dijital dönüşüm dönemi yaşıyoruz. Bu dönüşüm inşaat sektöründe var olan dinamikleri değiştiriyor. İnsan ve çevre odaklı yapılaşmanın önemi her geçen gün biraz daha artıyor. Değişen ihtiyaçlar inşaat malzemelerinde ortaya çıkan dönüşümü de zorunlu hale getiriyor.
Bugün 4.0 sanayi devrimini yaşıyoruz. Sanayi devriminin birincisi su ve buhar gücüne dayalı mekanik üretim sistemlerinin ortaya çıkmasıyla başlamıştır. İkinci sanayi devrimi elektrikli üretime geçmekle ortaya çıkmıştır. 3. sanayi devrimi ise bilgi teknolojileri ile şekillenmiştir. Bugün, nesnelerin ve hizmetlerin internetine dayalı olarak gelişen, çapraz olduğu kadar iç örgütsel hizmetler sunan Endüstri 4.0 devrimi ise; verimli, daha az maliyetli ve esnek bir üretim modelini yaşamımızın içine sokmuştur. 
Denir ki, "matematik bilmeyen ülke ve toplumlarda adalet olmaz". Ayrıca Matematikle, bilimle, bilgiyle, mühendislik teknolojileriyle yakından ilgilenen bir mesleğin insanlarıyız. Hayatımızın her alanında bilimi, bilgiyi ve aklımızı doğru kullanmaya çalışıyoruz.

Bugün"4.Köprüler Viyadükler Sempozyumunu" yapıyoruz. Meslektaşımız ve Oda başkanımız Hilmi Yüncü adına düzenliyoruz bu sempozyumu. "Matematik bilmeyen ülke ve toplumlarda adalet olmaz" derken Hilmi Yüncü`yü anımsamamak olmaz.
Hilmi arkadaşımız analitik düşünceye sahip iyi bir mühendisti. Mesleğimizle ilgili olarak yurt içi ve yurt dışı yayınları izler, kendisini sürekli olarak geliştirmeye çalışırdı. Güzel konuşurdu. Konuşmasının her zaman bir iç tutarlığı vardı. Her türlü gericiliğe ve üniversite özerkliğinin ortadan kaldırılmasına karşı çıkardı. İyi bir mühendis, iyi bir meslek insanı olmaya çalışırdı. Mesleğimizin etik kurallarına ve mühendisin sahip olması gereken ahlakı her zaman önemser ve dillendirirdi. Doğanın ve emeğin sömürülmesinin  karşısında yer alırdı.
Mesleğimizin gelişmesi ve ülkemizin demokratikleşmesi için mücadele arkadaşlığı yaptık. Daha aydınlık ve mutlu insanların yaşadığı bir Türkiye için uzun yollar yürüdük. Çok erken yaşta aramızdan ayrıldı. Kendisini sevgi ve saygıyla anıyorum.
Sayın Konuklar Sevgili Meslektaşlarım
İnşaat Mühendisliği Mesleği, basit ve ilkel sayılabilecek alet ve araçlarla üretilen yapılardan, gelişmiş teknolojilerle üretilen daha nitelikli ve karmaşık yapıların üretilmesini sağlamıştır. Üretilen köprü ve viyadüklerle ülkemiz ve dünyanın çeşitli kentleri birleştirildiği için kentler, daha rahat gezilip görülebiliyor. Köprü ve viyadükler, ekonomik gelişmelerin önemli birer araçları oluyorlar. Kentler arası ticari ilişkiler artıyor, insanın sosyalleşmesinin birer parçası oluyorlar.
İhtiyaç, "yeni buluşların anasıdır" diye bir söz vardır. Doğamızda bulunan fiziksel olayların zenginliği, ulaşımla ilgili yeni bilgilerin yeni teknolojilerin ve yeni ulaşım sistemlerinin keşfedilmesini sağlıyor. Köprü ve viyadükler her zaman olmasa da, yolları kısaltıyor insan yaşamını daha konforlu bir hale getiriyor. Yolcu ve yük taşımacılığına duyulan ihtiyaç her geçen gün biraz daha artıyor. İnşaat mühendisliği mesleği, doğada yaşanan fiziksel olayların ortaya çıkardığı sorunları, insanın güvenliği doğrultusunda çözmeye çalışıyor. Sadece fiziksel sorunları değil, teknolojik gelişmelerden kaynaklanabilecek sorunları da çözmesi gerekiyor.
Bir yerleşim yerinde, bir kentte, ulaşım altyapısı başta olmak üzere hangi alt yapı sistem ve araçlarının-köprü ve viyadük gibi-bulunması sadece mühendislik bilimi ve teknolojisinin gelişmesiyle de ilgili değildir. Mühendislik bilimi ve teknolojisindeki gelişmeler, kent halkının önüne yeni olanaklar getirmiş olabilir. Bu olanakların kullanılması kapsamlı bir araştırma ve incelemeyi gerektirir. İlgili sistem ve araçların yapılması fayda-zarar ilişkisi araştırılarak sağlanabilir. Bu nedenle Çanakkale Köprüsü, Osmangazi Köprüsü, 1.2.3.Boğaz Köprülerine dikkat çekmek isterim.
Köprülerin tarihi oldukça eskidir. Geçmişte sadece vadileri ve akarsuları geçmek için yapılan köprüler, bugün çok önemli mühendislik ve sanat yapıları olarak karşımıza çıkmaktadır. Bilim ve teknolojide ortaya çıkan gelişmeler, geçmişte imkansız gibi görülen yerlere köprü ve viyadüklerin yapılmasını oldukça kolaylaştırmıştır. İnşaat mühendisleri toplumun önlerine koymuş olduğu beklentileri en güvenli şekilde karşılamak durumundadır. Bir yandan ihtiyaç temelli olması gereken köprü ve viyadükleri yaparken, bir yandan da geçmişten günümüze kadar gelen ve sanatsal değeri olan köprüleri onarıp güçlendirmek gerekiyor.
İşte Odamızın Ankara Şubesi tarafından yapılan "4.Köprü Viyadükler Sempozyumu"nda sunulacak olan yeni bildiriler, mesleğimizin gelişmesini sağladığı gibi, toplumumuzun önüne yeni olanaklar da koymaktadır. Yeni teknolojiler, yeni yapım teknikleri gibi bilgilerle engellerin aşılmasına, yolların birleşmesine katkı sağlayacaklar.
Betonarme, çelik ve başka malzemelerle yapılacak olan köprü ve viyadüklerle ilgili yeni bilgilerin öğrenilmesidir amacımız. Özellikle genç akademisyen ve profesyonel inşaat mühendislerinin çalışmalarını geniş bir çevreye tanıtmak ve kullanılmasını sağlamaktır.
Sayın Konuklar, Sevgili Meslektaşlarım;
26 Eylül tarihinde Marmara Denizi`nde olan 5,8 büyüklüğündeki depremin ortaya çıkardığı sonuçlar, güvenli yapı kavramını çok daha önemli bir hale getirmiştir. İstanbul`da bulunan birçok yapı ile birlikte kamu yapılarının ve okulların hasar görmesi yapı stokumuzun durumunun hiçte iç acıcı olmadığını bir kez daha gözler önüne sermiştir. Bu nedenle deprem güvenliği olan yapıların üretilmesi konusu, inşaat mühendislerinin sorumluluğunu daha da artırmıştır. Fakat mesleğimizin giderek değersizleşmesi deprem tehlikesi ve riski yüksek olan ülkemizi, çok daha fazla sorunla karşı karşıya bırakmıştır.
17 Ağustos 1999 tarihinde büyük bir deprem yaşamamıza rağmen, yapı denetim konusu halen sağlıklı bir şekilde işlemiyor. Diplomaya dayalı bir denetim sistemi var. Mesleki yetkinlik, mesleki etik ve ahlak konusu sertifikalı değilse; doğru ve yeterli bir denetimin yapılması mümkün değildir. Denetim hizmetlerini yapacak olan Yapı Denetim Kuruluşlarının elektronik sistemle seçilmesi sorunu çözmez. Meslek Odalarının özne olmadığı bir yapı denetim sisteminin sorunları çözme şansı yoktur.
Sayın Konuklar Sevgili Meslektaşlarım,
23 Ekim ve 9 Kasım 2011 tarihlerinde yaşadığımız "VAN" depremlerinin ortaya çıkardığı yıkımlar, deprem afetini yeniden ülkemizin gündemine sokmuştur. Ne yazık ki kontrol edilmeyen ve denetimsiz bir yapılaşma anlayışı inşaat sektörüne hakim olmuştur. Ülkemizin ve kentlerimizin toprakları "inşaat sektörünün bir arazisi" olarak görülmüştür.
Yapılmaması gereken yerlere yollar ve köprüler yapılmıştır. Açıkçası ormanların, su havzalarının ve meraların aşırı tüketilmesi ülkemizi ve kentlerimizi yeni afetlerle karşı karşıya bırakmıştır. Ekolojik bozulma büyümüş, su kaynakları aşırı bir şekilde tüketildiği için kirlilik artmıştır. İnsanlarla birlikte tüm canlı yaşamı yeni tehlikelerle yeni afetlerle karşı karşıya kalmıştır.
Sayın Konuklar, Sevgili Meslektaşlarım;
Ayrıca Matematikle, bilimle, bilgiyle, mühendislik teknolojileriyle yakından ilgilenen bir mesleğin insanlarıyız. Hayatımızın her alanında bilimi, bilgiyi ve aklımızı doğru kullanmamız gerekiyor.
"4.Köprü Viyadükler Sempozyumunu" Odamız adına düzenleyen Ankara Şubemizin başkan ve yöneticilerini kutluyorum.
Düzenleme, bilim ve danışma kurulumuza, bilgi ve çalışmalarını bizlerle paylaşarak Sempozyuma bildirileriyle katılan akademisyen ve profesyonel hizmet üreten meslektaşlarıma, ortalıkta görünmeden çalışmalara katkı sağlayan, işin mutfağını oluşturan çalışma arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum. Ayrıca Sempozyumumuza maddi ve manevi destek veren tüm kişi, kurum ve kuruluşlara çok teşekkür ediyorum. Sempozyumun başarılı geçmesini diliyorum.