İMO BAŞKANI CEMAL GÖKÇE`NİN, İSTANBUL DEPREMİ İLE İLGİLİ İNDEPENDENT TÜRKÇE`DE YER ALAN AÇIKLAMASI

 

İMO BAŞKANI CEMAL GÖKÇE`NİN, İSTANBUL DEPREMİ İLE İLGİLİ İNDEPENDENT TÜRKÇE`DE  YER ALAN AÇIKLAMASI 

Gökçe: Olası depremde binaların yüzde 40`ı kullanılamaz hale gelebilir

İnşaat Mühendisleri Odası Genel Başkanı Cemal Gökçe, güçlendirme çalışmalarının tamamlanmaması halinde olası depremde İstanbul`da kullanılamaz hale gelebilecek binaların oranının yüzde 40`lara ulaşabileceğini iddia etti

Silivri açıklarında geçen 26 Eylül 2019 tarihinde meydana gelen 5.8`lik depremin ardından İstanbul`da altı bine yakın binaya dair riskli olduğu ihbarı yapılmıştı.

İncelenip oturulamayacak durumda olduğu tespit edilen bazı binaların yıkımına başlanırken bir çoğuyla alakalı ise inceleme ve karar süreci devam ediyor.

5.8`lik depremin ardından Büyükçekmece`de riskli binaların yıkımına başlandı / Fotoğraf: AA

"Yıkılmasına gerek olmayan binalar bile yıkılıyor"

İnşaat Mühendisleri Odası Genel Başkanı Cemal Gökçe, yapılan başvurularda iddia edilen hasarların hepsinin depremden kaynaklı olmadığını bir kısmının da korozyon (malzemelerin paslanma vb.gibi nedenlerle zamanla aşınması, yıpranması) hasarları olduğunu belirterek sözlerini şöyle devam ettirdi:

Korozyon hasarlarını da basite almamak gerekiyor. İleri derecede hasarlar olası bir depremde binanın ciddi sorun yaşabileceğinin de işareti. 2000 yılında önce yapılan binaların çoğunlukla deprem yönetmeliğine uygun yapılmamış binalar. Bunların yarısına yakınında korozyon hasarları bulunabilir. Tabi 2000`lerden sonra yapılmış her bina da sağlam diyemeyiz. Bunların tam bir envanterinin çıkarılması lazım. Sorunlu binaların hepsinin yıkılması yerine güçlendirilmesi yoluna gidilebilir. Oysa yıkılmasına gerek olmayan binalar bile yıkılıyor. Şayet yeni yapılacak binanın maliyetinin yüzde 45`ini geçmiyorsa binayı yıkıp yenisini yapmak yerine güçlendirmek daha doğru bir çözüm.

İNDEPENDENT TÜRKÇE`DE YER ALAN HABER LİNKİ İÇİN TIKLAYINIZ