İstanbul Şubemiz İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) İnşaat Mühendisliği Bölümü Dereceye Giren Öğrencilerine Yönelik Ödül Töreninde
İstanbul Şubemiz İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) İnşaat Mühendisliği Bölümü Dereceye Giren Öğrencilerine Yönelik Ödül Töreninde İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) İnşaat Mühendisliği Bölümünün dereceye giren öğrencileri için yapılan ödül töreni 1 Temmuz 2019 tarihinde İTÜ İnşaat Fakültesi Konferans Salonu`nda yapıldı. Törende Prof. Dr. Ünal ALDEMİR (İTÜ İnş. Fak. Dekanı), Prof. Dr. Kadir GÜLER (İnşaat Mühendisliği Bölüm Başkanı), Ülkü ARIOĞLU (Yapı Merkezi İnşaat ve Sanayi A.Ş), Şube Başkanı Nusret Suna, Altok KURŞUN (İnş. Yük. Müh.) ve Doç. Dr. Hasan YILDIRIM birer konuşma yaparak dereceye giren öğrencilere başarı dileklerini ilettiler ve hediyelerini takdim ettiler. Törene Şube Başkanı Nusret SUNA ve Şube Sekreter yardımcısı Şube Sekreter Yardımcımız Funda KILINÇ SUVAKÇI katıldı. NUSRET SUNA`NIN TÖRENDE YAPMIŞ OLDUĞU KONUŞMA: İstanbul Teknik Üniversitesi İnşaat Bölümü`nün Değerli Yöneticileri ve Öğretim Üyeleri, Değerli Genç Meslektaşlarım, Değerli Anneler, Babalar, Değerli Konuklar,
İstanbul Teknik Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü tarafından düzenlenen mezuniyet törenine beni de davet etme nezaketi gösterdiğiniz için teşekkür ediyorum. Sizlere İnşaat Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi adına saygılar sunuyorum.
Değerli Katılımcılar, Bugün burada bulunmanın benim açımdan iki önemi bulunuyor. Birincisi ben de İTÜ`lüyüm. İTÜ`lü olmanın ayrıcalığını, İTÜ`lü olmanın taşıdığı önemi sadece okul sıralarında değil, mesleki sürecimde de yaşadım. İkincisi ise mezuniyet törenlerine hâkim duyguyu bir kez daha hatırlamama vesile oldunuz. Böylesi günlere has heyecanı, coşkuyu ve elbette hüznü yıllar sonra yeniden yaşamak açıkçası tarifsiz şekilde mutlu etti beni. Bu tablo karşısında duygulanmamak elde değildi, duygulandım. İTÜ`yü özlediğimi fark ettim. Özlemin yıllar geçse de hiç azalmadığını bir kez daha anladım. Ve belki de İTÜ`nün mesleki anlamda kattıklarının bilincine vardım bir kez daha. Neydi bunlar? Bilimden ayrılmamak. İnşaat mühendisliğinin evrensel kabullerinin doğrultusundan sapmamak. Bilimin durağan olmadığını, her daim gelişmeye, yenilenmeye açık olduğunu kavramak. İnsan, toplum ve ülke yararını vazgeçilmez bir ilke olarak kabul etmek. İyi bir insan ve iyi bir mühendis olmak. Bunların ne kadarını ve hangi ölçüde yerine getirebildim bilemiyorum ama bu değerleri ben İTÜ`de öğrendim ve elimden geldiğince hayata geçirmeye çalıştım.
Değerli Genç Meslektaşlarım, Mezuniyet törenleri bitişin değil başlangıcın simgesidir. Bu nedenle hüzün, coşku, heyecan iç içe geçmiştir. Yenilenmenin, değişimin habercisi olan mezuniyet törenleri geleceğe dair düşlerin paylaşıldığı, bunun daha çok gözlerdeki ışıltılarla belli edildiği bir ortamdır. Bizler için nostalji olan mezuniyet törenleri, sizler açısından geleceğe doğru yürüyüşün atılan ilk adımıdır. Dolayısıyla bayrak yarışının en değerli etabı olarak görülebilir. Bizler bayrağı teslim edeceğimiz gençlerle bir araya gelme fırsatını buluyoruz. Sizler ise bayrağı devralacağınız meslektaşlarınızı tanıma şansı yakalıyorsunuz. Mesleki süreçte kuşaklar arası iletişime olanak sağlayan zeminler sınırlıdır. Ya işyerlerinde bu ilişki kurulabilir ya da meslek örgütleri kuşakların birbiriyle kaynaşmasına fırsat tanıyabilir.
Değerli Gençler, Unutmayınız ki meslek hayatınız süresince dayanışmaya, yardımlaşmaya her zaman ihtiyaç duyacaksınız. Karşı karşıya kalacağınız sorunların çözümünde, sosyal ve özlük hakların kazanılmasında meslektaşlar arasında kurulacak ilişkinin sonuç değiştirici etkisini bizzat yaşayarak kavrayacaksınız. Sadece inşaat mühendisleri arasındaki dayanışmanın değil, aynı zamanda üretim sürecine dâhil bütün meslek disiplinlerinin arasındaki eşgüdümün taşıdığı önemini bilince çıkartarak yol alacaksınız. Temenni ediyorum ki yolunuz ve bahtınız her daim açık olur. Değerli Gençler, Ne okulunuz sıradandır ne de inşaat mühendisliği sıradan bir meslektir. Meslek şovenizmi gibi algılanmasın ama bilmenizi isterim inşaat mühendisliği haricinde "medeniyet mühendisliği" olarak tanımlanan başka bir meslek yoktur. Evet, inşaat mühendisliği, medeniyet mühendisliğidir. Çünkü inşaat mühendisleri hem medeniyetleri görünür kılan eserler üretmektedir hem de medeniyetlerin gelişmesini sağlayan, toplumsal gelişimi kolaylaştıran sürece imza atmışlardır. Tarih, medeniyetlere ait eserlerin izi sürülerek yapılmaktadır ki, o halde inşaat mühendislerine tarihin yapıcıları demek mümkündür. Sizler de binalara, köprülere, yollara, su ve enerji yapılarına imza atarak tarih sahnesinde yerinizi alacaksınız. Unutmayınız ki, gelecek kuşaklara miras bırakılacak eserleri üretme sorumluluğu ile karşı karşıya bulunuyorsunuz. Bugünün Türkiye`sini geleceğe taşıyacaksınız. Bunu yaparken, Türkiye`nin bir deprem ülkesi olduğunu hiçbir zaman unutmayacaksınız. İnsanların sağlıklı ve güvenli bir yaşamı hak ettiğini ve bu hakkın temel ihtiyaç olduğunu bir an olsun aklınızdan çıkarmayacaksınız. İyi insan, iyi mühendis olacaksınız. Mesleğimizin evrensel kabullerinin ve bilimin yolundan ayrılmayacaksınız. Mesleki etiği hiçbir şart altında tartıştırmayacaksınız. İnşaat mühendisliğinin formüllerden ibaret bir meslek olmadığını göstereceksiniz.
Değerli Konuklar, İstanbul Teknik Üniversitesi İnşaat Bölüm Başkanlığına, Akademik kadromuza, mezuniyet töreninin hazırlanmasına katkı sunan görevlilere teşekkür ediyor, sevgili genç meslektaşlarıma bir hayat boyu mutluluk diliyorum. Böyle bir günde sizlerin yanında olmak bizler açısından onurdur, bunun bilinmesini ister, saygılar sunarım.