Ankara Şubemiz "Zemin ve Temel Etüdü Uygulama Esasları ve Rapor Formatı"
İMO Ankara Şubesi, 18.03.2019 tarih ve 30364 sayılı Resmi Gazete`de yayımlanarak yürürlüğe giren Türkiye Bina Deprem Yönetmeliği`ne yönelik, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından hazırlanan "Zemin ve Temel Etüdü Uygulama Esasları ve Rapor Formatı"nda, geoteknik rapor formatını imzalayacak inşaat mühendisi için; geoteknik alanında uzmanlığını tamamlamış olma şartının mı yoksa sadece dört yıllık inşaat mühendisliği bölümünden mezun olma şartının mı aranması gerektiği Odamıza sürekli sorulmaktadır. Oda yönetim kurulumuz bu konuya açıklık getirmiştir.
Bilindiği üzere Türkiye Bina Deprem Yönetmeliği`nin "Deprem Etkisi Altında Temel Zemin ve Temellerin Tasarımı için Özel Kurallar" başlıklı 16. Bölümünde, Zemin ve Temel Etüt Raporlarının; zemin araştırmaları sonuçlarının sunulacağı "Veri Raporu" ve tasarıma yönelik olarak hazırlanacak "Geoteknik Rapor"dan oluşacağı belirtilmektedir.
İmar alanlarındaki standart yapılar için Veri ve Geoteknik Raporunun "Yapı Alanında geçerli SİM ve İTB`ye sahip İnşaat Mühendisi" tarafından,
Rapora esas arazi üzerinde yapılacak yapının türüne bağlı olarak Türkiye Bina Deprem Yönetmeliğinin 1.3.2. Maddesi kapsamına giren, özellikli zemin ve yapılar için ise, Geoteknik Raporunun, yeterli yapı tasarım ve geoteknik analiz-tasarım tecrübesi olan, "Geoteknik Alanında geçerli SİM ve İTB`ye sahip İnşaat Mühendisi" tarafından, hazırlanması gerektiği olarak değerlendirilmektedir.
Bilgilerinize sunulur.
Saygılarımızla.