Sevgili Meslektaşlarım,
İnşaat Mühendisleri Odası, 19 Aralık 1954 tarihinde kurulmuştur. Kuruluşumuzun 64. yılını kutluyoruz. Bu kutlamayı tüm şubelerimizle birlikte yapıyoruz.
Kurucu Genel Kurulumuzun sayın başkanı Rüştü Özal`dan başlayarak, ilk Genel Başkanımız Hikmet Turat`ı ve bugüne kadar yöneticilik yapan tüm yönetici ve meslek büyüklerimizi saygı ve sevgiyle selamlıyoruz.
Odamızın kuruluş günü olan "19 Aralık İnşaat Mühendisleri Günü"nüzü kutluyoruz.
19 Aralık 1954 tarihinde toplanan Kuruluş Genel Kurulu`na hakim olan düşünce bugün de devam ediyor. O gün deniyordu ki; "Dileğimiz odur ki; bugünkü coşkumuz hep sürekli olsun. Taşıdığımız heyecanın bir sınırı olmasın."
Bugün de, mesleğimize ve meslek odamıza olan inancımız ve güvenimiz o günkü kadar genç ve diridir. Taşıdığımız heyecanın hiçbir sınırı yoktur. Geleceğimizi kazanma ve alınan haklarımızı yeniden geri alma mücadelemiz bundan sonra da devam edecektir.
İnşaat mühendisliği kurucu mühendislik alanlarının başında geliyor. Bu nedenle inşaat mühendisliği evrensel bir meslektir. Sürdürülebilir bir yaşam kalitesini artırmak amacıyla mesleki bir yetkinlik, etik bir anlayış ve geniş bir işbirliği içerisinde çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Kuruluş günleri aynı zamanda doğum günleridir. Bu günler, geçmiş ile gelecek arasında sıkı bağların kurulması gereken günlerdir. Geçmiş ile gelecek arasında kurulacak köprünün oldukça sağlam olması gerekiyor. "Geçmişini bilmeyen geleceğini kuramaz" diye önemli bir söz var. Geleceğimizin sağlıklı bir şekilde kurulması için mesleki-politik hattımızın sürekli olarak bilim, bilgi ve akılla beslenmesi gerekiyor.
Bugünkü dünyamız dünkü dünya kadar büyük değildir. Dünyanın her hangi bir yerindeki doğal ve ekolojik değerlerin bozulması yerel düzeyde kalmıyor tüm insanlığı etkiliyor. Sürdürülebilir bir planlama ve sürdürülebilir sosyal çevrenin oluşturulması hizmet sürecinin ana halkası olarak bizleri de şekillendiriyor. Bu nedenle, hizmet üretim sürecinde sadece bilimsel ve teknik gerekliliklerin yerine getirilmesi yeterli olmuyor. Hayatın genel akışı içerisinde doğaya ve yaşam alanlarına haksızca müdahale edenlere karşı sesimizi sürekli olarak yükseltmemiz gerekiyor.
Bugün ülkemizin ve dünyanın nüfusu giderek artıyor. Aynı zamanda teknolojik gelişmeler inşaat mühendisliği uygulamalarının kapsamını, boyutunu ve önemini her geçen gün artırıyor. Bu duruma paralel olarak bilgi üretimi de hızlı bir şekilde artıyor. Odamız, inşaat mühendisliği alanında ortaya çıkan gelişmeleri ülke ölçeğinde yaygınlaştırmak için çalışmalarını sürdürüyor.
Sevgili Meslektaşlarım,
Bugün dünya 4. endüstri devrimini yaşıyor. Bilgi ve bilişim alanı her geçen gün gelişiyor. Ülkeler artık sektörlerden daha çok sektörleri dönüştürecek teknolojilere odaklanıp yeni yatırımlar yapıyor. Yaşam bilimlerine, malzeme bilimlerine ve bilgi iletişim teknolojilerine büyük önem veriliyor. Bu gelişmelerden inşaat mühendisliği alanı da, Odamız da önemli ölçüde etkileniyor. Çünkü inşaat mühendisliği ihtiyaç duyulan her yapıyı farklı malzeme ve tasarımlarla bir araya getirip düşünceyi eğleme dönüştüren önemli bir meslektir. Bizler, insanların güven ve huzur içerisinde yaşamaları için sürekli olarak öğrenmek durumundayız. Bu amaçla can ve mal güvenliğini korumak için güvenli yapılar üretiriz.
64 yılı geride bırakan bir Meslek Odasının üyeleriyiz. Bundan sonra her yıl aramıza katılacak 10 bin inşaat mühendisi ile birlikte mesleğimizin değersizleşmesini önlememiz gerekiyor. Fiziki yapısı yetersiz, laboratuvarı olmayan, akademik seviyesi oldukça yetersiz inşaat mühendisliği bölümlerinin açılmasını mesleğimizin önemi açısından doğru bulmuyoruz.
Artan toplumsal gereksinmelere rağmen; mesleki yetki, mesleki yeterlilik ve attığımız imzanın bizlere yüklediği sorumluluğu bilerek budanan yasal haklarımızı yeniden kazanmamız gerekiyor. Yasal haklarımızın yetersizliği sayısal çoğunlukla birleşince; ücret düşüklüğü, işsizlik ve haksız rekabet gibi önemli sorunlarla karşılaşıyoruz. Bu nedenle daha çok birliğe, dayanışmaya ve mücadele etmeye ihtiyacımız var.
Her şeye saldıran; bilimi, tekniği, kamu yararını ve mühendisliği yok sayan bir ortam içerisinde haksızlıklara karşı mücadele ediyoruz. Sürdürdüğümüz mücadelede yanımızda yer aldınız. Sizlere kuruluşumuzun 64. yılı nedeniyle teşekkür ediyoruz.
Sevgili Meslektaşlarım,
Görevimiz, hep birlikte yaşamış olduğumuz sorunları çözmek ve mesleğimizin toplumdaki yerini ve etkinliğini yükseltmektir. Meslektaşlarımızın ve yöneticilerimizin biriktirdikleri deneyimlerin veri tabanı, her zaman aklımızı yönetiyor. Biz biliyoruz ki; geçmişi anımsama becerisini yitirmiş olanlar, gelecekle ilgili planlar yapamazlar. Oysa geçmişteki yaşanmışlıkları anımsayarak gelecekle ilgili planlar yapmak arasında çok sıkı bağlar var. İnsanın geçmişini beyninde canlandırabilme becerisi, aynı zamanda, geleceği sağlıklı bir şekilde kurmasının yolunu açar. Bu özellik insanları diğer canlılardan ayıran bir özelliktir. Mesleğimizin ve ülkemizin bizimle ilgili olan sorunlarını birebir yaşamış olmamız, bizleri yetkili kıldığı gibi daha da güvenli yapar. Bu nedenle Odamızın ve mesleğimizin geçmişi, gecesini gündüzüne katarak fedakarca çalışanların ve dünümüzü bugünlere taşıyanların tarihidir. Bu tarih; aynı zamanda mesleğe bağlılık, kamu yararını her şeyin önünde tutan ve emeğe olan saygıyı dikkate alan bir tarihtir.
19 Aralık kuruluş günümüz nedeniyle tüm meslektaşlarımızı kutluyoruz. Ayrıca Meslekte 25-40-50 ve 60 yılını tamamlayan meslektaşlarımız var. Bu meslektaşlarımız "Hizmet Belgesi, Onur Belgesi ve Plaket" almayı fazlasıyla hak ettiler. Ülkemizin gelişmesi ve imarı doğrultusunda önemli hizmetler yaptılar. Bu nedenle büyük bir saygıyı fazlasıyla hak ettiler. Bilimsel ve teknik konularda kararlar oluşturulurken, çoğu zaman bilgi ve birikimlerini kullanamadılar. Fakat ısrarla çalışmalarını sürdürdüler. Meslek yaşı daha genç olan meslektaşlarımızın bu anlayışla çalışacaklarına inanıyoruz. Planlayıcı, tasarımcı ve denetleyici olan bir mesleğimiz var. Aynı zamanda bizler; toplumun sosyal, çevresel ve ekonomik motoruyuz. Yapı üretim sürecinde denetimsiz üretime ve denetimsiz kentleşmeye karşı mücadele etme sorumluluğu taşıyoruz.
Oysa bugün inşaat mühendislerine formaliteyi tamamlama rolü veriliyor. İnşaat mühendisleri kendilerine biçilmiş olan formaliteyi tamamlama görevini hiçbir zaman kabul etmeyecekler. Ülkemizin ve mesleğimizin çok ciddi sorunları olduğunu biliyoruz. Bu sorunları aşabilecek bir bilgi birikimine sahibiz. Aynı zamanda eşitlikçi, adaletli, barışçı ve refah seviyesi yüksek bir ülke olma yolunda sorumluluğumuz var. Bu ağır sorumluluğu her zaman omuzlarımızda taşıyacağız. Birçok meslektaşımızın önünde hiç de az olmayan hizmet yılları var. Bu yılları başarılı ve sağlık içerisinde geçirmeniz en büyük dileğimizdir.
Bu güne kadar yapmış olduğunuz hizmetler nedeniyle sizlere çok teşekkür ediyoruz. Bundan sonraki yaşamınızın sağlık ve mutluluk içinde geçmesini tüm içtenliğimizle diliyor, "19 Aralık İnşaat Mühendisleri Günü"nüzü kutluyoruz.
Cemal GÖKÇE
İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı