1 OCAK`TA YÜRÜRLÜĞE GİRECEK OLAN TÜRKİYE BİNA DEPREM YÖNETMELİĞİ (TBDY-2018) UYGULAMA EĞİTİMİ SEMİNERLERİNİN İLKİ İSTANBUL’DA YAPILDI

1 OCAK`TA YÜRÜRLÜĞE GİRECEK OLAN TÜRKİYE BİNA DEPREM YÖNETMELİĞİ (TBDY-2018) UYGULAMA EĞİTİMİ SEMİNERLERİNİN İLKİ İSTANBUL`DA YAPILDI

TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası tarafından, 1 Ocak 2019 tarihinde yürürlüğe girecek olan Türkiye Bina Deprem Yönetmeliğinin bölgesel "1. Genel Konular Uygulama Eğitim Seminerleri"nin ilki, Odamız adına İstanbul Şubemizin yürütücülüğünde 20-21 Ekim 2018 tarihinde, YTÜ Davutpaşa Kongre ve Kültür Merkezi`nde gerçekleştirildi.

Seminer İMO İstanbul Şube Başkanı Nusret Suna`nın açılış konuşmasıyla başladı.  Suna, "Üniversitelerimizin değerli öğretim üyeleri daha önceki mesleki-bilimsel etkinliklerimizde olduğu gibi Türkiye Bina Deprem Yönetmeliği uygulama eğitimi seminerlerinde de katkı ve desteklerini esirgemedi. Değerli hocalarımıza huzurlarınızda teşekkür ediyorum. Özellikle seminer dizimizi programlayan, hayata geçirilmesini sağlayan ve görüşlerini bizlerle paylaşacak olan Bilim Kurulu üyelerimiz Prof. Dr. Mehmet Nuray Aydınoğlu, Prof. Dr. Erkan Özer, Prof. Dr. Zekai Celep ve Prof. Dr. Kutay Özaydın`a teşekkürlerimizi sunuyorum. Ayrıca, seminer konularını üstlenen Prof. Dr. Cavidan Yorgun, Prof. Dr. Mehmet Berilgen, Doç. Dr. Havvanur Kılıç,  Doç. Dr. Pelin Özener, Doç. Dr. Saadet Berilgen, Doç. Dr. Özer Çinicioğlu, Dr. Öğretim Üyesi Eren Vuran, Dr. Öğretim Üyesi Cüneyt Vatansever, Dr. Şeref Polat, Dr. Ece Bayat ve İnşaat Yüksek Mühendisi Abdullah Karaçöp`e teşekkür ediyoruz" diyerek başladığı konuşmasına Odamızın 1999 depremlerinden bu yana artan bir ivme ile yapı üretim süreci, sürecin denetlenmesi, mühendislik uygulamalarının niteliğinin yükseltilmesine dönük görüş oluşturduğunu, önerilerle kamuoyunun karşısına çıktığını, kamu yönetimi üzerinde etkili olmaya çalıştığını, bilimsel-mesleki doğrular noktasında ısrarcı olduğunu belirtti ve şöyle devam etti: 

"Bu zaman zarfında, ister merkezi isterse yerel düzeyde olsun kamu yönetiminin; bilimi, meslek disiplinlerini, mühendislik biliminin evrensel kabullerini yok sayan, mühendisleri sürecin dışına itmeye çalışan yaklaşımına rağmen deprem tehlikesi ve güvenli yapı üretimi bağlamında mesai harcamaya, kafa yormaya devam etmiş, bütün olanaklarını üniversitelerimizden alınan değerli destekle düzenlenen bilimsel etkinliklere ayırmaktan vazgeçmemiştir. Bugün Bina Deprem Yönetmeliği`ni tartışıyor duruma geldiysek, hiç şüphe yok ki bunda meslek odalarımızın, üniversitelerimizin katkısı vardır. Bina Deprem Yönetmeliği sadece yeni yapılacak binalarla değil aynı zamanda güçlendirilecek, değiştirilecek, büyütülecek binaları da kapsamaktadır. Düzenleme deprem riski haritasına dönük çalışmaları da içermektedir. Seminerimizin konu başlıklarına bakıldığında, sınırları geniş olan Yönetmeliğin alt başlıklarını kapsadığı görülecektir. Bunun anlamı açıktır. İki gün boyunca çok değerli tartışmalar gerçekleştirilecektir. Bilim Kurulumuzun Değerli üyelerinin yönlendiriciliğinde hazırlanan ve Odamız tarafından basılarak meslektaşlarımıza ulaştırılan Türkiye Bina Deprem Yönetmeliği Eğitim El Kitabı, seminerlerimizin daha verimli geçmesini sağlayacak altlık oluşturacaktır. Sözlerimi burada sonlandırıyor, katkı sunanlara, katılanlara bir kez daha teşekkür ediyor, seminer çalışmalarına başarılar diliyorum."

İki gün süren eğitim seminerin ilk gününde Prof. Dr. Nuray Aydınoğlu, Prof. Dr. Zekai Celep, Dr. Şeref Polat, Dr. Öğr. Üyesi Eren Vuran, Yük. İnş. Müh. Abdulah Karaçöp;   İkinci gününde ise Prof. Dr. Erkan Özer, Dr. Öğr. Üyesi Cüneyt Vatansever, Prof. Dr. Kutay Özaydın, Prof. Dr. Mehmet Berilgen, Doç. Dr. Pelin Özener ve Doç. Dr. Havvanur Kılıç sunumlarını gerçekleştirdiler.

Eğitim seminerini, 820`den fazla üyemiz bizzat katılarak, ülke genelinde 8400`den fazla kişi ise canlı video yayınından izledi.

Bir sonraki Türkiye Bina Deprem Yönetmeliğinin bölgesel "1. Genel Konular Uygulama Eğitim Semineri 03-04 Kasım 2018 tarihlerinde Ankara`da yapılacaktır.