Bursa Şubemizde Kesme Hasarlı Betonarme Elemanların Yapısal Onarımı Semineri

Bursa Şubemizde Kesme Hasarlı Betonarme Elemanların Yapısal Onarımı Semineri
İMO Bursa Şubesi, Eskişehir Teknik Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Özgür Avşar`ın sunumuyla, "Kesme Hasarlı Betonarme Elemanların Yapısal Onarımısemineri düzenledi.
Avşar, deprem konusunun inşaat mühendislerinin en önemli önceliği olması gerektiğini belirterek, "Deprem ülkesinde yaşıyoruz ve bir numaralı problemimizin bu olduğunu kabul etmeliyiz. ‘Deprem olacak mı? Olmayacak mı? Nasıl olacak?` sorularını değil de depremin olacağı kesin, ‘Biz inşaat mühendisleri buna nasıl bir karşı direnç göstereceğiz? Nasıl karşısında duracağız?` bu sorular üzerinde ilerlememiz gerekiyor." dedi.
Türkiye`nin coğrafi konumu nedeniyle yaşadığı depremleri hatırlatan Doç. Dr. Avşar şunları söyledi: "Bu deprem olacak, bu deprem olduğunda bizim yapılarımız ne kadar hasarla atlatacak? Geçtiğimiz 100 yılda 130 tane büyük deprem olmuş ve 110 binden fazla canımızı depremde kaybetmişiz bu gelişmiş olan bir ülkede kabul edilebilecek bir durum değil. Büyük bir sorun. Biz yıllık ürettiğimiz paranın yüzde 1`ini depremlere harcıyoruz. Ülkemizin 3`te 2`si, nüfusumuzun 4`te 3`ü, endüstri merkezlerimizin, enerji santrallerimizin 4`te 3`ü tehlikeli bölgede aslında son 50 yılda yapılan işlere baktığımızda planlamada bir sıkıntı var".
2019 itibariyle Deprem Yönetmeliğinde, Deprem Tehlike Haritası kavramının öne çıkacağını kaydeden Doç. Dr. Özgür Avşar, tasarım yapılan binanın koordinatları girilerek deprem tehlikesinin o parametrelerden belirleyeceğini vurguladı.
Deprem Yönetmeliği`ne göre, Büyük Deprem`de yapılan tasarımların yıkılmadan hasarlı şekilde ayakta kalması bekleniyor` diyen Doç. Dr. Avşar, hasarlı yapıların yıkılıp yapılmasının maliyetli olduğunu bu nedenle onarımın da bir seçenek olduğunu dile getirdi.
Doç. Dr. Avşar, laboratuvar üzerinde yaptıkları deneysel çalışmaları katılımcılara aktararak sorularını yanıtladı.