Ankara Şubemiz Öğrenci Kurulundan ODTÜ Açıklaması
Ankara Şubemiz Öğrenci Kurulu`ndan ODTÜ Açıklaması İMO Ankara Şubesi Öğrenci Kurulu ODTÜ Mezuniyet Töreni sonrasında tutuklanan öğrenciler hakkında bir basın açıklaması yaptı. Açıklamanın metni: 2005 yılında Cumhuriyet Gazetesi çizeri Musa Kart dönemin başbakanı R.T. Erdoğan`ı kedi olarak çizdiği karikatürü nedeniyle hakkında açılan dava sonucu 5 bin TL ceza almasına rağmen Yargıtay bu kararı düşürmüştü. Bu duruma tepki göstererek Penguen dergisi de "Tayyipler Alemi" isimli bir karikatür yayınlamış ve Musa Kart`a destek olmuştu. Başbakan bu karikatürden dolayı da Penguen dergisine dava açmıştı. Ankara 1. Asliye Hukuk Mahkemesi Hâkimi Beyhan Azman, 2006`da tazminat davasını şu gerekçelerle reddetmişti: "Geniş kitlelere ulaşan karikatürlerle ilgili davada, hukuka ve adalete duyulan güvenin sarsılmaması için hâkim siyasi bir refleksle hareket etmemeli. İnsanlar karikatürler nedeniyle gülünç duruma düşebilir. Bu durum karşısında kişilik haklarının ihlal edildiği her zaman ileri sürülebilir. O zaman da karikatürün aslında bir sanat türü olmadığı, sadece hakaret etmenin bir yolu olduğu sonucu çıkar ki bu sonuç da karikatürü tamamen yasaklamayı gerektirir."
Geldiğimiz noktada 12 yıl önce yargılanan ve "beraat" eden bir karikatürü hazırlayıp 2018 ODTÜ Mezuniyet Töreni`nde taşıdığı için 4 öğrenci ve baskıyı yapan matbaa çalışanı gözaltına alındı ve 4 ODTÜ öğrencisi nöbetçi mahkeme tarafından tutuklandı. Yandaş medya üzerinden de bazı olmayan pankartlarla ODTÜ üzerine bir karalama kampanyası başlatıldı. Öğrencisini koruması gereken ODTÜ Rektörlüğü ise alelacele pankartları kınadıklarını anlatan bir yazı paylaştı Mezuniyet törenlerinde geleneksel olarak konuşma yapan rektör bu sene konuşma bir yana plaket vermek için kürsüye çağırıldığında dahi binlerce kişi tarafından hep birlikte protesto edilmiştir. Ancak ODTÜ ÖTK Başkanı rektörü protesto ettiği gerekçesiyle evi basılarak gözaltına alındı.
Gittikçe artan baskılara karşı öğrencilerin her daim sesini kısmak isteyen ve biat kültürü ile bir nesil yetiştirmek isteyen hükümet ve sorumlulara karşı öğrenciler olarak düşüncelerimizi her daim özgürce dile getireceğimizi bir kez daha dile getiriyoruz. Haksız yere ve korkutmak için önce gözaltına alınıp daha sonra tutuklu yargılanan ODTÜ`lü arkadaşlarımızın bir an önce serbest bırakılmasını talep ediyoruz.
Zamanında tepki gösterdiği ancak ceza almayan bir karikatüre artık tüm yetkileri eline geçiren bir tek adam olarak ODTÜ öğrencileri üzerinden ceza vermek kabul edilemez. Son olarak 2006`daki ret gerekçelerinde yer alan iki cümleyi de ekleyelim: " Sanatçıların fikir ve düşüncülerini serbestçe açıklayabilmesi ile toplumun demokratikleşmesine katkısı göz ardı edilemez. Toplumu etkileme ve ileriye götürme gücüne sahip olan davacının, sahip oldukları güç nispetinde eleştiriye açık olması ve katlanması gerekir."