TMMOB İNŞAAT MÜHENDİSLERİ ODASI YÖNETİM KURULU, ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI MÜSTEŞARI İLE GÖRÜŞEREK SORUNLARIMIZI PAYLAŞTI
TMMOB İNŞAAT MÜHENDİSLERİ ODASI YÖNETİM KURULU, ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI MÜSTEŞARI İLE GÖRÜŞEREK SORUNLARIMIZI PAYLAŞTI İMO Başkanı Cemal Gökçe, Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Bülent Erkul, Yönetim Kurulu Üyeleri Hüseyin Kaya ve Cem Oğuz ile Genel Sekreter Yardımcısı Bahaettin Sarı`dan oluşan heyet, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Mustafa Öztürk`ü makamında ziyaret etti. 16 Mayıs 2018 tarihinde gerçekleştirilen görüşmede; inşaat mühendisliği hizmet alanlarıyla ilgili konularda görüş alış verişinde bulunuldu. Meclis`te yeni kabul edilen yasa kapsamında bulunan, teknikerlere imza hakkının verilmesinin kabul edilemez bir durum olduğu üzerinde duruldu. Her yıl inşaat mühendisi öğrenimi yapan okullara alınan 12 bin mertebesinde öğrencinin yeterli düzeyde öğrenime sahip olmadan mühendislik diploması almalarının haksız rekabet yarattığı ifade edildi. Odamızın meslek içi eğitim seminerleri ve kurslarının zorunlu olması gerektiği önemle vurgulandı.
Şantiye şefliği ile ilgili uygulamaları doğru bulmadığımız, bu durumun mühendislik hizmetleri bakımından ciddi sorunlar yarattığı üzerinde duruldu. Sahte mühendislerin giderek çoğalması nedeniyle Sicil Durum Belgesi`nin Odamızdan alınması zorunluluğunun yeniden yürürlüğe konulması istendi.
İMO tarafından uygulamaya konulan Referans Belgesi Yönetmeliği`nin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından dava edildiği, bu durumun Bakanlık tarafından ortadan kaldırılması gerektiği üzerinde duruldu.
İnşaat Mühendisliği kalitesinin yükseltilmesi ve dünya ile rekabet edebilmek için mesleki yetkinliği olan, etik bir anlayışla hizmet üreten, ahlaki kurallara duyarlı inşaat mühendislerine önemle ihtiyaç olduğuna vurgu yapıldı.
Dünya`da inşaat mühendisleri ile meslek odaları arasında sürdürülen ilişkinin bizim ülkemizde de olmasının üzerinde önemle duruldu.
Odamızın Bakanlıkla birlikte eğitim seminerleri ve kurslar düzenleyebileceği önerisinde bulunuldu. Ayrıca diploma almanın inşaat mühendisliği ile ilgili hizmet yapmanın ön şartı olduğu belirtilerek, Odamız tarafından açılan meslek içi eğitim seminerleri ve kurslarına her yıl belli oranda katılmanın mühendislik hizmeti ile ilgili kaliteyi artıracağı ifade edildi.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı`nın sadece diplomaya bakarak Yapı Denetim Sürecini yönlendirmesinin yeterli olmadığı, mesleki yetkinlik konusunun ve bu konuda belge uygulamasının İMO`nun görevleri arasında olması gerektiği üzerinde duruldu.