TMMOB İNŞAAT MÜHENDİSLERİ ODASI BAŞKANI CEMAL GÖKÇE BETON İZMİR 2018 FUARI’NA KATILDI

 

İMO BAŞKANI CEMAL GÖKÇE BETON İZMİR 2018 FUARI`NA KATILDI
 
Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB) ve Kalite Fuar Yapım AŞ tarafından düzenlenen, "Beton İzmir 2018 Hazır Beton, Çimento, Agrega, İnşaat Teknolojileri ve Ekipmanları Fuarı" 25 Nisan 2018 tarihinde açıldı. Beton İzmir 2018 Fuarı açılışında TMMOB İnşaat Mühendisler Odası Başkanı Cemal Gökçe, Avrupa Hazır Beton Birliği (ERMCO) ve THBB Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Işık, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Mustafa Öztürk konuşma yaptı. Açılışı İMO İzmir Şube Başkanı Gürkan Erdoğan ile çok sayıda meslektaşımız da katıldı.
 
Fuar, inşaat ve onun en temel kolu olan hazır beton sektörüyle ilgili birçok firmayı İzmir`de buluşturacak. Bu yıl onuncusu düzenlenecek olan Fuar`da hazır beton, çimento, agrega ve inşaat sektörleri ile ilgili son teknolojik ürünler, araç, makine, ekipman, hizmet ve donanımlar sergilenecek. Fuar`da hazır beton ve çimento ekipmanlarının yanı sıra beton santralleri, iş makineleri, kamyon ve çekiciler, transmikserler, pompalar, kalıp sistemleri, vinçler, çeşitli beton kimyasalları, otomasyon sistemleri, lastik ve akaryakıt ürünleri, sektörel makineler başta olmak üzere çok geniş bir ürün yelpazesi beton ve agrega üreticilerine ve inşaat yapımcılarına sunulacak. 120 markanın sergileneceği Fuar`ın 5 bin ziyaretçiyi ağırlaması bekleniyor.
 
Avrupa Hazır Beton Birliği (ERMCO), Ankara Sanayi Odası (ASO), Ankara Ticaret Odası (ATO), Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO), İstanbul Sanayi Odası (İSO), İzmir Ticaret Odası (İZTO), İnşaat Mühendisleri Odası (İMO), Çevre Dostu Yeşil Binalar Derneği (ÇEDBİK), Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (İMSAD), Türkiye İnşaat Sanayicileri İşveren Sendikası (İNTES), Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) ve Yapı Denetim ve Deprem Mühendisliği Derneği (YDDMD) tarafından desteklenen Beton İzmir 2018 Fuar`ını önceki yıllarda olduğu gibi Avrupa, Asya, Afrika ve Orta Doğu`dan çok sayıda profesyonel katılımcı ziyaret edecek.
 
Beton İzmir 2018 Fuarı`nda önceki yıllarda olduğu gibi Türkiye Hazır Beton Birliği tarafından seminerler düzenlenecek. Fuarın ilk iki günü olan 25-26 Nisan 2018 tarihlerinde gerçekleştirilecek seminerlerde, mega projelerde beton, geçirimli beton, beton ve sürdürülebilirlik, silindirle sıkıştırılmış beton yollar, katılımcı firmaların seminerleri başta olmak üzere sektörün gelişimine katkı sağlayacak konularda sunumlar yapılacak. Fuar 28 Nisan 2018 tarihine kadar devam edecek.

CEMAL GÖKÇE`NİN AÇILIŞTA YAPTIĞI KONUŞMA: 

Türkiye Hazır Beton Birliği`nin Sayın Başkan ve Yönetim Kurulu üyeleri, Kurum ve Kuruluşların Başkan ve Yöneticileri

Değerli Konuklar,

Sizleri, TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası adına saygıyla selamlıyorum. İnşaat ve hazır beton sektörlerinin bileşenlerini bir araya getiren ve 4 gün sürecek olan bu büyük organizasyonun, başarıyla gerçekleşmesini diliyorum. Hazır Beton Birliğinin bugüne kadar düzenlemiş olduğu etkinlikler gibi Beton 2018`inde başarılı geçeceğine inanıyorum.

Topraklarımızın büyük bir kısmı deprem tehlikesi altında bulunuyor. Nüfusumuzun  %70`i, büyük sanayi kuruluşlarımızın ise %75`i bu tehlike alanları içinde yer alıyor. Yıllardır yapı stokumuzun deprem güvenlikli olmadığını ifade ediyoruz. Bu nedenle, yaşadığımız depremler, deprem büyüklüğü ile orantılı olmayan can ve mal kayıplarına yol açıyor. Bugün ülkemizde, yeterli ölçüde mühendislik hizmeti görmeyen, kaçak ve denetimsiz olarak üretilen yapı stokunun sayısı oldukça fazladır. Yapı üretim sürecinde, yer seçim kararlarından proje üretimine, malzeme seçiminden yapı denetimine kadar gerekli olan mühendislik kurallarına bugün bile uyulmuyor. Oysa yapı üretim sürecinde olması gereken her uygulamanın mühendislik bilgisi ve bilimi doğrultusunda yapılması gerekiyor.

Ayrıca, deprem tehlikesi bir yana, kaynaklarımızın sürdürülebilir bir anlayış doğrultusunda kullanılması gerekiyor. Bu bağlamda ülkemize çok geç gelen hazır beton kullanımı ve teknolojileri, yapıların uzun ömürlü olması bakımından büyük bir öneme sahiptir. Deprem konusu başta olmak üzere, yapıya gelen tüm kuvvet ve yüklere karşı dayanıklı, kaliteli, proje değerlerine ve standartlara uygun bir betonun üretilmesi ve kullanılması, İnşaat Mühendisleri Odası`nın her zaman gündeminde yer almıştır. Odamız ilk defa 1989 yılında İstanbul`da Ulusal Beton Kongresini düzenlemiş, bugüne kadar 9 Beton Kongresi gerçekleştirmiştir. 9. Ulusal Beton Kongresini 2015 yılında İstanbul Şubemiz ile Antalya Şubemiz birlikte Antalya`da düzenlemişlerdir.10. Beton Kongresini ise İstanbul Şubemiz ile Bursa Şubemiz birlikte 2019 yılında Bursa`da yapacaklardır.

Sayın Katılımcılar,
Güvenli ve sağlıklı bir çevrede yaşamayı sağlamak, biz inşaat mühendislerinin temel amaçları arasında yer almaktadır. Yapılarımızın güvenli olması, sadece üretilen yapı ile sınırlı değildir. Üretimlerimizin çevre şartlarını dikkate alarak üretilmesi ve sürdürülebilir olması da bir o kadar önemlidir. Bugün kullandığımız kaynakların sadece bugüne ait olmadığını, gelecek kuşakların da bunlara ihtiyaçları olacağını unutmamak gerekir. Günümüz koşullarında sürdürülebilir gelişmenin sağlanması giderek büyük önem kazanıyor. Tüketim toplumunun bir sonucu olarak kentleşmenin hızlı bir şekilde gerçekleşmesi, yıkım ve yapım işlerinin aşırı ölçekte artmasına neden oluyor. İnşaat sektörü günümüzde en çok malzeme tüketen sektörlerin başında yer geliyor. İnşaat sektöründe özellikle konut üretiminde görülen artış, kullanılacak yapı malzemelerinin teknik yönden üstün niteliklere sahip olması gibi bir gerekliliği de ortaya koyuyor. Özellikle günümüzde yaşanan fosil enerji kaynaklarının hızlı tüketimi, sera gazının sebep olduğu hava kirliliği, enerji kullanım miktarının en aza indirilme çabası, üretilen malzemelerin doğru ve yerinde kullanılmaması gibi nedenler, beton üretiminin sürdürülebilir olması gibi bir zorunluluğu gündeme getiriyor. Bu nedenle araştırma ve geliştirme çabaları giderek hız kazanıyor.

Son yıllarda ülkemizde çevre bilincinde önemli bir artış olduğunu, insanların kentlerine, doğalarına, yaşam alanlarına daha fazla sahip çıktıklarını görüyoruz. Bununla birlikte uluslararası alanda da çevresel politikalarla ilgili önemli tartışmalar yürütülüyor. 2017 yılında üretilen 110 milyon metreküpten fazla hazır beton üretimi bu sektörü çok daha anlamlı bir hale getiriyor. Ayrıca, günümüzde en çok kullanılan hazır beton malzemesi, biz meslek insanlarının ve Oda`mızın en temel ilgi alanlarından birini oluşturuyor.

Değerli katılımcılar,
Son yıllarda tamamlanan veya devam eden büyük tüneller, köprüler ve benzeri mega projeler çeşitli yönleriyle kamuoyunun gündemine geliyor. Bu stratejik öneme sahip yapılar, en az 100 yıllık bir servis ömrüne sahip olacak biçimde tasarlanırlar. Sürdürülebilir yapılaşma kapsamında, söz konusu önemli mühendislik yapıları için uzun hizmet ömrü seçimindeki en önemli amaç, zamanla bakım ve onarım masraflarındaki artışın azaltılmasıdır. Bu nedenle, bu tür projelerdeki stratejik hedef, klasik betondaki gibi sadece dayanım olmayıp üstün dayanıklılık (durabilite) koşulunun sağlanmasıdır. Ayrıca, Hazır Beton Birliği`nin eğitim, sürdürülebilirlik, çevre, iş sağlığı ve güvenliği konularında yapmış oldukları çalışmaları da oldukça değerli buluyoruz.

Öte yandan çimento ve beton üretiminde dünyada ön sıralarda yer almamıza rağmen; geniş açıklıklı asma köprüler, büyük ölçekli delme tüneller ve batırma tüp tünelleri büyük ölçüde yabancı firmaların teknoloji, bilgi birikimleri ve deneyimleriyle gerçekleşiyor. Yurt dışı müteahhitlik hizmetlerinde, yüksek yapıların projelendirilmesinde ve inşaatında iyi bir konuma erişmemize karşın, teknoloji gerektiren yatırım ve uygulamalarda arzulanan yerde değiliz. Yine, bilim ve teknoloji üretiminde sorunlarımız var. Birçok ülkenin bazı şirketlerinin Ar-Ge ye harcamış oldukları para; bizim, kamu sektörü, özel sektör ve üniversitelerin AR-Ge için yapmış oldukları toplam harcamalardan çok daha fazladır. Oysa katma değeri yüksek projeler gerçekleştirmenin ve özgün ürünler üretmenin önem taşıdığı bir dünya da yaşıyoruz.

Öncelikle üniversitelerimiz bilim üretmelidir, özellikle öğretim kadrosu yetersiz, laboratuvarı olmayan, fiziki şartları sorunlu inşaat mühendisliği öğrenimi yapan okulların açılmasından vaz geçilmelidir. Bir kaç yıldır inşaat mühendisi yetiştiren okullara 12 bin mertebesinde öğrenci alınmaktadır. 10 yıl sonra, bugünkü sayımız kadar inşaat mühendisi aramıza katılmış olacak. Bugün birçok ülke de 1300 kişiye bir inşaat mühendisi (1/1300) düşmesine rağmen biz de, 650 kişiye bir inşaat mühendisi (1/650) düşmektedir. Yeterli öğrenime sahip olmayan diplomalı işsiz mühendis yetiştirmekten vaz geçilmelidir.

İnşaat Mühendisleri Odası Olarak meslektaşlarımızın okul sonrası öğrenimlerini önemsiyoruz. Yaşam boyu eğitime önem veriyoruz. Mesleğimizi ilgilendiren her konuda meslek içi eğitim seminerleri, kursları, kongre, konferans ve sempozyumlar düzenliyoruz. Kaliteli bir mühendislik hizmeti üretimi için diploma almanın ön şart olduğunu, temel şartın ise hayat boyu öğrenimin yanında belgelendirme sistemi olduğunu sürekli olarak tekrar ediyoruz. Bu nedenledir ki THBB nin "Kalite Güvence Sistemini", "Kalite Güvence Sistemi Çevre Belgesini", Kalite Güvence Sistemi İş Sağlığı ve Güvenliği Belgesini" önemsiyoruz.

İnşaat Mühendisleri Odası, inşaat sektörünün gelişmesi, doğru ve bilimsel bilgiye dayalı bir hizmet üretimi için kurum ve kuruluşlar arası işbirliğine büyük önem vermektedir. Bu kuruluşlardan biri de Türkiye Hazır Beton Birliği`dir. Bugüne kadar yapmış olduğumuz işbirliği, inşaat sektörünün gelişmesine ve meslek insanlarının bilgi ve birikimlerinin artmasını sağlamıştır. Odamız tarafından gerçekleştirilen Yapılarda Kimyasal Katkılar Sempozyumu, Ulusal Beton Kongresi ve Hazır Beton Birliği tarafından düzenlenen Fuarlar başta olmak üzere, birçok ulusal ve uluslararası etkinliğe birlikte güç vermişlerdir.

Ülkemiz inşaat sektörünün içinde bulunduğu sıkıntılı durumda, Beton 2018 Fuarı`nın sektör bileşenleri için yararlı olmasını diliyoruz. Bu Fuar`ın gerçekleşmesini sağlayan başta sayın başkan Yavuz Işık olmak üzere tüm yönetim kurulu üyelerini kutluyorum. Ayrıca, bizimle her zaman işbirliği yapmaya istekli olan ve bir meslektaş olarak odamıza bilgi ve becerisiyle katkı sağlayan Hazır Beton Birliği Genel Sekreter Yardımcısı Aslı Özbora Tarhan`ın şahsında, tüm emeği geçenlere çok teşekkür ediyoruz.