KÖY ENSTİTÜLERİ`Nİ UNUTMAYALIM!!

KÖY ENSTİTÜLERİ`Nİ UNUTMAYALIM!!
17 Nisan 1940 tarihinde Köy Enstitüleri kuruldu. Sadece öğretmen yetiştiren kurumlar olarak kalmadı. "Eğitim üretim içindir" ilkesiyle çalışmalarını sürdürdü. İnsanlarımızın kul olmaktan çıkarılarak "yurttaş" olmaları gerektiğini topluma aşıladı.
Bulunduğu çevreyi araştıran, geliştiren ve çevrenin kalkınmasını da ilke edinen kurumlar oldu. Bu amaca uygun toplumsal, kültürel ve ekonomik kalkınmaya katkı sağlayacak öğretenleri yetiştirdi.
Ezberci, kurs ve sınav merkezli olan bir eğitim ve öğretim sistemini değil, öğrenci merkezli bir sistemi benimsedi. Yaparak ve yaşayarak insanı yoğuran bir eğitim sistemini ilke edindi.
Yönetici-öğretici-öğrenci üçlüsünün ortak katkı ve kararlarıyla yönetildi.
"Köylü eğitilmeden, işçiye iş verilmeden, köyde yaşayan herkesin toprağı olmadan demokrasi gelmez" ilkesiyle çalışmalarını sürdürdü. Gerçek demokrasinin sadece sandıklara kağıt atmak olmadığını yüksek sesle duyurdu.
Köy Enstitüsü; Kurtuluş savaşının ve 23 Nisan`ın bağımsızlıkçı, İlerici, demokrat ve aydınlanmacı geleneğine sahip çıkarak, "toplumcu" eğitim felsefesini daha da ileriye taşımanın adıdır.
Bu addan başta büyük toprak ağaları olmak üzere korktular, kapattılar.
Köy Enstitüleri`nin 78. kuruluş yıl dönümü olan 17 Nisan nedeniyle başta Milli Eğitim Bakanı Hasan Ali Yücel ve Köy Enstitüleri Genel Müdürü İsmail Hakkı Tonguç olmak üzere; taş üstüne sayısız taş koyan "Köy Enstitüsü çıkışlılarını ve bu anlayışı sürdüren eğitim emekçilerini sevgi ve saygıyla anıyorum.

TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı

Cemal Gökçe