İMO Antalya Şubesi tarafından, İMO Yönetim Kurulu Başkanı Cemal Gökçe ile 02 Aralık 2016 tarihinde, Şube Binası Atatürk Konferans salonunda söyleşi düzenlendi. Söyleşide; Oda, meslek ve meslektaş sorunları konuşuldu.
Toplantının açılışında konuşan İMO Antalya Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Balcı, "Antalya Şube, Oda Başkanımız ile ilk kez bir söyleşide buluştu. Aynı zamanda Odamızın yaşayan hafızası olarak kabul ettiğimiz Sayın Gökçe ile birlikte olmaktan büyük mutluluk duyuyoruz. " dedi.
Cemal Gökçe konuşmasında, "Konuşmayan bir ülkenin insanlarıyız, doğru ya da yanlış olsa da konuşmalıyız" diyerek başladığı konuşmasında; Oda, meslek ve meslektaş sorunlarıyla ilgili şunları söyledi:
"Bugün, Sağlıklı bir çevre, kıyıların kullanımı, inşaat mühendisliği eğitimi ve inşaat mühendisliği ile iyi bir inşaat mühendisliği hizmeti nasıl yapılır, gibi konular konuşacağız.
112 Üniversitede 180 inşaat mühendisliği programı var ve bu programlara 2016 yılında 12262 öğrenci kontenjan verildi. Apartmandan bozma, laboratuvarı olmayan, yeterli öğretim üyesi bulunmayan üniversiteler var. Odamızda fiili olarak 105 bin kişi kayıtlı. Odaya kayıtlı olmayan inşaat mühendisleri de var. Ekmeğimizi inşaat mühendisliğinden kazanıyorsak işimizi iyi yapmalıyız; yönetici olsak da iyi yapmalıyız. Kendi işini önemsemeyen kişi, başkaları tarafından da önemsenmez.
Ülkemizde can ve mal güvenliği hizmeti için öncelikle iyi bir eğitim olmalıdır. İyi bir eğitim sonucu edinilen inşaat mühendisliği mesleği, sürekli meslek içi eğitim etkinlikleriyle geliştirilmelidir.
Bütün meslekler içinde üç meslek ilk sıraları paylaşmaktadır. Bunlardan birincisi herkesin can ve mal güvenliğini sağlayan inşaat mühendisliğidir. İkincisi sağlığımızı emanet ettiğimiz Tıp Doktorluğu, üçüncüsü de adalet dağıtacak hukuk insanlarıdır.
Herkes yükseköğrenim görmelidir ancak herkesin inşaat mühendisi olması gerekmez. İyi bir inşaat mühendisi olsun, yetişsin.
Biz yatırımları herkesten daha çok istiyoruz. Ülkenin altyapıya, üreten bir yapıya ihtiyacı var.
Deprem, can ve mal kayıplarına dönüşmüşse o deprem afete dönüşmüştür. Doğa olaylarının afete dönüşmeyecek şekilde, bilimsel ve teknik verilerle önlem alınması gerekmektedir.
Mesleki yeterlilik, sorumluluk ve etik mesleğin gelişimi için gereklidir. Bunun için öğrenci sayısı azalmalı, nitelikli öğretim kadrosu olmalı, nitelikli inşaat mühendisleri yetişmeli ve her inşaatta inşaat mühendisi bulunmalıdır.
Doktor bir hastadan, inşaat mühendisleri bir binada yaşayanların tamamından sorumludur.
Sorunlarımızın çözümü bir "Meslek Yasası" ile daha kolay mümkün olacaktır.
Umutsuzluğa yer yok, sorunlarımızı birlikte çözebilir, zoru birlikte başarabiliriz.
Ülkemizde çok değerli mühendisler var, uluslararası inşaat mühendislerimiz ve inşaat mühendisliği bürolarımız var. İnşaat Mühendisleri Odası, projeleri denetleten değil projeleri denetleyebilecek meslek mensuplarını sertifikalandıran bir kurum olmalıdır."
Gökçe, söyleşiye katılan üyelerin değerlendirme, görüş ve önerilerini dinledi, sorularını cevapladı.