Antalya Şubemizde `Antalya Suları, Tarihi Su Yapıları` Konferansı Yapıldı
Antalya Şubemizde "Antalya Suları, Tarihi Su Yapıları" Konferansı Yapıldı
Türkiye ve Dünya için hayati öneme sahip en temel yaşam hakkı olan su konusunda mevcut durum, su yapılarının tarihsel gelişimi ve geleceğe dönük öngörülere dikkat çekmek üzere, Yük. İnş. Müh. Galip Büyükyıldırım tarafından sunulan "Antalya Suları, Tarihi Su Yapıları" konulu sunu, 11 Kasım 2016 tarihinde, İMO Antalya Şubesi Atatürk Konferans Salonunda gerçekleştirildi.
Konferansın açılışında konuşan İMO Antalya Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Balcı, suyun başlı başına bir dünya savaşına neden olabileceğine vurgu yaparak, "Antalyamız çok zengin ve ilginç su kaynaklarının yanı sıra insanlık tarihi boyunca bu sulardan yararlanma amaçlı su yapılarının çok canlı ve zengin örneklerine sahiptir. Uygarlıkların kesişme noktası alanı olan Anadolu topraklarımız, üzerinde tarihin hemen her döneminden günümüze kadar kalan yüzlerce hatta binlerce yıldır işlevini sürdüren, evrensel kültür mirası niteliğindeki su yapılarımızla Dünya`nın önde gelen açık hava su yapıları müzesi niteliğinde; barajlar, kanallar, kârgir mecralar, su kemerleri, tüneller, akarsuları tünel gibi örten yapılar, çeşitli türde borular, kent hazneleri, sarnıçlar gibi su yapılarımız tarihimiz boyunca mühendislik eserlerimiz olmuştur. Kentlerin su yapılarını izlemek ve incelemek, o kentlerin yaşam kaynağını anlamakla eşdeğer" olduğunu söyledi.
Yük. İnş. Müh. Galip Büyükyıldırım, yaklaşık 2 saat süren sunumunda, Antalya`nın Suları Manavgat Çayı, Köprüçay, Alara Çayı, Aksu Çayı, Düden Çayı, Dim Çayı, Kırkgözler Çayı, Kargı Çayı, Finike Tekke Pınarı ve Boğaçay; Antalya Bölgesinde Eski Çağlar Su Mühendisliği ve Su Yapıları ve Erken Cumhuriyet Dönemi Su İşleri çalışmaları hakkında ayrıntılı bilgiler verdi. Büyükyıldırım, Antalya`nın Kadı Kaçıran yağmurları, şelaleleri, köprüleri, tarihi, doğal güzellikleri ve muhteşem coğrafyasında suyun tarihsel izlerine büyülü bir yolculuk yaptı.