İMO İstanbul Şubesi`nin Türkiye Deprem Vakfı ile birlikte düzenlediği Prof. Dr. Hasan Boduroğlu Sempozyumu, İTÜ Mimarlık Fakültesi Taşkışla Binası 109 No`lu Nezih Eldem Konferans Salonu`nda yapıldı. Sempozyum Prof. Dr. Hasan Boduroğlu`nun hayatının anlatıldığı bir sunumla başladı. Sunumun ardından açılış konuşmaları bölümünde İnşaat Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Cemal Gökçe, Özyeğin Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölüm Başkanı ve Sempozyum Düzenleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Atilla Ansal, Türkiye Deprem Vakfı Başkanı Prof. Dr. Mustafa Erdik, İMO İstanbul Şube Başkanı Nusret Suna, Prof. Dr. Hasan Boduroğlu`nun Doktora Öğrencisi Prof. Dr. Gülten Gülay, MEF Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Derin Ural, MEF Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muhammet Şahin konuşmacı olarak yer aldı.
Sempozyumun ilk oturumu İMO Yönetim Kurulu Başkanı Cemal Gökçe tarafından yönetildi. Bu oturumda çağrılı konuşmacı Prof. Dr. Nuray Aydınlıoğlu, Yeni Türkiye Bina Deprem Yönetmeliğinde Tasarım Yaklaşımları ve Hesap Esasları üzerine sunumunu gerçekleştirirken diğer çağrılı konuşmacı Prof. Dr. Sinan Akkar ise Yeni Türkiye Deprem Tehlike Haritası ve Deprem Yönetmeliğine Yansıması konusunda bilgiler aktardı.
İkinci Oturum, MEF Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Derin Ural tarafından yönetildi. Bu oturumda çağrılı konuşmacı Prof. Dr. Kutay Özaydın, Geoteknik Tasarım ve Yeni Deprem Yönetmeliği konusunda konuştu. Ayrıca Prof. Dr. M. Semih Yücemen-İnşaat Mühendisliği Bakış Açısından Belirsizlik, Tehlike, Kırılganlık, Risk ve Risk Yönetimi, Prof. Dr. Sıddık Şener-Beton Kirişlerin Kırılmasından Elde Edilen Genelleştirilmiş Boyut Etkisi Yasası, Doç. Dr. Mehmet Akköse-Aynı Yüksekliğe Farklı Dinamik Özelliklere Sahip Betonarme Binaların Arasında Bırakılması Gereken Boşluk Miktarının İrdelenmesi ve Doç. Dr. Fuat Aras-Güçlendirme Amacıyla Betonarme Binalara Eklenen Perdelerin Etkilerinin Tam Ölçekli Deneylerle Araştırılması konularında sunumlar gerçekleşti.
Sempozyumun son oturumu Prof. Dr. Atilla Ansal yönetildi. Oturumun çağrılı konuşmacısı Prof. Dr. Mustafa Erdik`in Binalarda Deprem Yalıtımı konusunda yapmış olduğu sunumla Sempozyumun ilk günü tamamlanmış oldu. Sempozyumun ikinci günü (3. Oturum) İMO İstanbul Şubesi Başkanı Nusret Suna`nın oturum başkanlığında gerçekleşti. Bu oturumda Çağrılı Konuşmacı Prof. Dr. Erkan Özer, Çelik Bina Tasarımında Gelişmeler ve Yeni Türk Deprem Yönetmeliği üzerine bir sunum gerçekleştirdi. Oturumda Prof. Dr. Kadir Güler -Farklı Döşeme Sistemlerine Sahip Betonarme Yüksek Bir Binanın Deprem Davranışı Üzerine, Yrd. Doç. Dr. Muammer Özbek-Yüksek Sönümlemeli Sistemlerin Dinamik Analizinde Yeni Bir Çözüm Metodu, Melih Niğdeli, Kütle Sönümleyicilerinin Ayarlanmasında Metasezgisel Algoritmalar, Arş. Gör. Evrim Güley, Nükleer Santral Yapısının Öngermeli Beton Dış Koruma Kabının Deprem Etkisi Altındaki Davranışının İncelenmesi, İnş. Müh. Ezgi Sevim, Sismik İzolatörlerin Bina Türü Yapıların Deprem Davranışına Etkisi, Dr. Recep Aydın, İnce Sinüzoidal Gövdeli Çelik I Kesitlerden Oluşturulan Bir Kolon-Kiriş Birleşiminin Davranışı, İnş. Y. Müh. Çağatay Toros, Çoklu Deprem Uyarımları Etkisindeki Düzensiz Betonarme Yapıların Sismik Değerlendirmesi, Arş. Gör. S. Melih Niğdeli, Yapıların Aktif Tendonlar ile Kontrolü ve Yapı Özelliklerinin Değişiminin Kontrol Sistemine Etkisi sunumları yer aldı.
Sempozyumun 4. Oturumu Prof. Dr. Kadir Güler (İTÜ İnş. Müh. Bölüm Başkanı) oturum başkanlığında gerçekleşti. Bu oturumda Çağrılı Konuşmacı Prof. Dr. Zekai Celep, Depreme Dayanıklı Betonarme Bina Tasarımında Gelişmeler konusunda bir sunum gerçekleştirdi. Bu oturumda yer alan diğer sunumlar; Gülten GÜLAY, Çapraz Donatılı Bağ Kirişlerin Modellenmesinde Makro Yaklaşımlar ve Bir Öneri, Arş. Gör. Merve Ermiş, Viskoelastik Malzeme Parametresinin Konik Helisin Dinamik Davranışı Üzerindeki Etkisi, Z. Müderrisoğlu, Betonarme Çerçeve Binaların Göçme Kırılganlığı ve Kat Adedi Arasındaki İlişkinin İncelenmesi, Çağrı Başdoğan, Betonarme Perdelerde Kesme Dayanımının İncelenmesi, Dr. Serkan Engin, Normal Ve Yüksek Dayanımlı Betonlarda Çelik Lif Katkısının Aderans Dayanımına Etkisi, Arş. Gör. İlyas Sarıbaş, Deprem Yükleri Altında Geri Dönüşümlü Agrega Katkılı Beton ile Üretilen Betonarme Elemanların Performansı üzerine oldu. Oturumun son konuşmacısı Çağrılı Konuşmacı Prof. Dr. Alper İlki, Yığma Binaların Tasarımında Gelişmeler Deprem Yönetmeliğine Yansıması konusunda sunumunu gerçekleştirdi. Sempozyum, Şube Başkanımız Nusret Suna ve Sempozyum Düzenleme Kurulu Başkanı Atilla Ansal`ın konuşmaları ile sona erdi.