Bir Kez Daha Yaşanmasın Diye; Soma’yı Unutmayacağız, Unutturmayacağız!

Bir Kez Daha Yaşanmasın Diye; Soma`yı Unutmayacağız, Unutturmayacağız!

Soma`da 301 madenciyi hayattan koparan işçi katliamın üzerinden tam 2 yıl geçti. 2 yıl önce, hiçbir önlemin alınmadığı, işçilerin son derece kötü ve güvencesiz koşullarda çalıştığı ortaya çıkan madende yaşanan olay sonucu yüzlerce eve ateş düştü, tüm Türkiye yasa boğuldu.

Soma`daki kömür madenleri, maden ocaklarının işletmesinin kiraya verilmesi yöntemiyle özelleştirilmiş, özelleştirmeyi alan Soma Holding daha ucuz kömür çıkartmayı vaat etmiş ve maliyetleri en aşağıya çekebilmek için işçi sağlığı ve güvenliği ile ilgili hiçbir önlem almamıştır. Ayrıca, yapılması gereken denetimlerin ciddiyetle yapılmamış olduğu da basına yansımıştı. Madenlerde güvencesiz bir çalışma ortamının olduğu TBMM`ye getirilmesine rağmen sorunların görüşülmesi milletvekillerinin çoğunluk oylarıyla engellenmişti. 301 canımızı yitirdiğimiz olay göz göre göre geliyorum demişti.

Dünyayı elleriyle yaratan, yarattıklarının ancak kırıntılarına mahkûm edilen işçiler, daha fazla kâr için hiçbir güvenlik önleminin alınmadığı madenlerde, inşaatlarda ve pek çok iş yerinde ölümle burun buruna çalışıyorlar. Gerek çalıştıkları şirketlere gerekse ülke ekonomisine büyük kazançlar sağlayan işçiler yalnızca yaşanılabilir ücretler ve sosyal haklardan mahrum kalmıyor, aynı zamanda tarihin yüz yıl gerisinde kalmış koşullarda çalışıyorlar. Hatırlayalım; Soma katliamından hemen sonra dönemin Başbakanı, yüz yıl önce Avrupa`da yaşanan maden facialarını örnek vererek anlatıyordu. Şirketlerin ve ülkelerin kazançları yüz yıl öncesine göre kat be kat artmasına rağmen işçilerin yüz yıl önceki koşullarda çalışması ne yazık ki unutulmuştu! Oysa Avrupa`nın birçok ülkesinde neredeyse yüz yıla yakın bir zamanda ölümlü kazaların olmadığı da görmezden geliniyordu.

2 yıl önce yaşadığımız acıyı hala yüreklerimizde hissediyoruz. Kaybettiğimiz 301 canın acısını unutmamız mümkün değildir. Nitekim her gün yaşanan işçi cinayetleri acımızı tazelemekte, acılara yeni acılar eklenmektedir.2014 yılında iş cinayetlerinde yaşamını yitiren 1882 işçiye ilave olarak 2015 yılında da 1731 insanımızı iş cinayetlerinde toprağa gömdük. Ölümlü iş cinayetlerinin yaklaşık olarak 1/3 inşaat sektöründe ortaya çıkan ölümlerdir. 

Ülkenin değerlerini özelleştirerek piyasanın hırçın ellerine bırakanlar bu katliamların sorumlularıdır. Siyasi iktidarın, işçi sağlığı ve iş güvenliğine ilişkin yasal ve idari düzenlemelerden kaçınması ve  layıkıyla denetim yapmayan kişi ve kurumlar da bu katliamın sorumlularıdır.

İnşaat Mühendisleri Odası olarak işçi ölümlerinin son bulması için bilimsel yöntemler ve toplum yararını gözeten mühendislik anlayışımızla yetkilileri uyarmaya devam edeceğiz. Odamızın işçi sağlığı ve iş güvenliği konusunda birçok önemli çalışması olmuştur ve olacaktır. Yetkili kurum ve kuruluşlar çalışmalarımızın sonuçlarını görmeli ve bu sonuçlardan yararlanmalıdır. Bizler iş cinayetlerini iş kazası olarak görmeyip işçilerin daha sağlıklı ve güvenli koşullarda çalışabilmesi için üzerimize düşeni yapmaya devam edeceğiz.

Soma Maden Ocağı`nda yaşanan katliamın ikinci yılında hayatını kaybeden işçilerimizi saygıyla anarken yakınlarına bir kez daha sabırlar diliyoruz.

TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası
Yönetim Kurulu