İnşaat Mühendisleri Odası 45. Olağan Genel Kurulu, 25-27 Mart 2016 tarihlerinde, Ankara`da yapıldı. İMO Teoman Öztürk Konferans Salonunda gerçekleştirilen Genel Kurulumuz üç gün sürdü.
25 Mart 2016 Cuma günü açılış töreniyle başlayan Genel Kurulumuza 26 şube ve 116 temsilcilikten 440 delege katıldı. Genel Kurul Divan Başkanlığına Mustafa Selmanpakoğlu, yardımcılıklarına Berdan Dinçyürek, Ayşegül Yarıcı, yazman üyeliklere de Yusuf Yeşil ve Feride Betül Hacımusalar Yörükcü seçildi. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı`nın ardından açılış konuşmasını yapmak üzere kürsüye İMO Yönetim Kurulu Başkanı Nevzat Ersan geldi.
Genel Kurula başarı dileklerini ileten Ersan, Oda Genel Kurullarının sadece seçme-seçilme ilişkisi nedeniyle oluşmadığını, mesleğimizin ve meslek örgütümüzün ihtiyaç duyduğu tartışmaların gerçekleştirildiği zeminler olduğunu belirtti. Genel Kurulumuzun, ihtiyaç duyduğumuz tartışmalara tanıklık edeceğini, mesleğimize, meslektaşlarımıza katkı sağlayacağını, meslek örgütümüzün uzun soluklu yürüyüşüne yeni bir nefes katacağını ve mesleki kazanımlarla dolu onurlu tarihimizde yeni bir sayfa açacağını belirten Ersan, "Odamızın ayırt edici özellikleri arasında bulunan demokratik, katılımcı, özgürlükçü anlayış, bu genel kurulun da belirleyicisi olacak, her delege arkadaşım kürsüyü özgürce kullanacak, Odamıza yakışır, yapıcı tartışmalar olanca samimiyeti ile yaşanacaktır" dedi.
"İMO`nun 62 yıllık varlığı kayda değerdir"
Meslek odalarının her dönem, siyasi iktidarları rahatsız ettiğini, meslek odası – siyasi iktidar çelişkisinin miladının mevcut hükümet dönemi olmadığını kaydeden Ersan bunun; odaların siyasi iktidarların karar ve tasarruflarını kamu adına denetlemesi, toplum yararına görmediği projelere itiraz etmesi ve pek çoğunu yargıya taşımasından kaynaklandığını vurguladı. Türkiye gibi demokrasinin içselleşmediği, hak arama ve örgütlenme kültürünün gelişmediği, mesleki örgütlenmelerine bile mesafeli yaklaşıldığı bir ülkede iMO`nun altmış iki yıldır varlığını sürdürüyor olmasının bile başlı başına kayda değer olduğunun altını çizen Ersan, "İnsanı değil rantı merkezine alan yaklaşımdan kanal İstanbul gibi fantezi projelere, AVM`lerin, rezidansların kuşatması altındaki kentlerden, kentlilerin ortak yaşam alanlarının talanına, kıyıların yapılaşmaya açılmasından imara ve yapılaşmadaki plansızlığa ve hukuksuzluğa, meslek odalarının vesayet altına alınmasından yapı üretim ve denetim süreçlerindeki zaafa kadar geniş yelpazeye yayılan sorunlarla karşı karşıya bulunuyoruz" dedi.
"İMO ayakta kaldığı sürece mücadelemiz sürecek"
İnşaat mühendisleri var olduğu, nefes aldığı sürece, inşaat mühendislerinin tek ve merkezi örgütü İMO ayakta kaldığı sürece, insana, topluma zarar veren bütün projelere karşı mesleki ve hukuki mücadelemizin süreceğini belirten Ersan, "Parlamenter demokrasinin neredeyse askıya alındığı, topluma başkanlık sisteminin dayatıldığı, kuvvetler ayrılığı ilkesinin açıktan ihlal edildiği, farklı düşünenlerin toplumsal yaşamdan tecrit edildiği, bildiri yayınlayan akademisyenlerin evlerine baskın düzenlendiği, gazetecilerin cezaevine konulduğu, her türlü demokratik gösterinin yasaklandığı, polis şiddetinin sıradanlaştığı bir ülkeyle karşı karşıya bulunuyoruz" dedi.
"İnsanca ve hakça bir düzenin kurulduğu ülke düşlüyoruz"
Ersan sözlerini şöyle sürdürdü: "Toplumu kamplaştıran, toplumu etnik ve dini kökenine göre bölmeyi hedefleyen, bir başkasını düşmanlaştırarak, ötekileştirerek güç sağlamaya çalışan anlayışın egemenliğindeki bir ülkede barış ve kardeşlikten söz etmek mümkün değildir. Bizler de bu çağdışı, yasakçı anlayışlar karşısında, sağlıklı kentleşme ve güvenli yapılaşmanın sağlandığı, insanca ve hakça bir düzenin kurulduğu bir ülke düşlüyoruz. Bu ülkeyi yaratmak için, öncelikle 12 Eylül darbe hukukuyla hesaplaşmak, başta 12 Eylül Anayasası olmak üzere, darbe döneminin bütün kurum ve kanunlarını ortadan kaldırmak gerekmektedir. Ülkemizin özgürlükçü, eşitlikçi, sosyal adaletçi, demokratik bir Anayasa ihtiyacı bulunmaktadır. Türkiye`nin Kürt sorununu barışçı, eşitlikçi temelde acilen çözüme kavuşturması, silahların susması, ortak geleceği inşa edecek duygudaşlığın tesisi gerekmektedir. Demokratikleşmeye paralel olarak, kamu ihale sistemi ile birlikte, kamu otoritesinin merkezi ve yerel düzeyde karar alma süreçlerinin şeffaflaştırılması ve katılımcılığa açık hale getirilmesi, Meslek odalarının, üniversitelerin sürece dahil edilmesi, Yapı denetim sistemi ile işçi sağlığı, iş güvenliği mevzuatının ihtiyaca göre düzenlenmesini, denetimlerin işlevli kılınması, Doğayı ve kentsel değerleri yok eden projelerin iptal edilmesi, Üniversite eğitiminin sorunlarının çözülmesi doğrultusunda adım atılması, meslektaşlarımızın maruz kaldığı düşük ücretlerle ve sağlıksız koşullarda çalıştırılmasının önüne geçilmesi, deprem önlemlerinin eksiksiz alınması, yapılarımızın ve kentlerimizin deprem gerçeğine göre düzenlenmesi sağlanmalıdır."
"Görevimiz örgütümüze sahip çıkmak, örgütümüzü güçlendirmek"
Nevzat Ersan`ın konuşmasının ardından Divan tarafından, TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Soğancı`nın mesajı okundu. Genel Kurulumuza gönderdiği mesajında ülkemizde son dönemde yaşanan katliamlara dikkat çeken Soğancı, Genel Kurul sürecimizin yalnızca Ortadoğu`yu yakan bir savaşın değil aynı zamanda ülkemizin doğusunda yaşanan bir savaşın gölgesinde gerçekleştiğini belirterek, "Cizre`de, Sur`da, ve daha birçok yerde uygulanan ablukada onlarca insanımız hayatını kaybediyor, günlerce evlerinden çıkamıyor ya da göçe zorlanıyor. Katliamlar, gözaltılar, tutuklamalarla ülkemiz faşizmin en derin halini yaşıyor" dedi. Emeğin, eşitliğin, özgürlüğün, barışın, adaletin yani insandan yana olan her fikrin ve fiilin içinde ve özünde olan bir TMMOB`nin bu ülkenin vicdanı olduğunu kaydeden Soğancı, vicdanların yok edildiği böylesi bir dönemde baskının, zulmün arttığı; ülkenin yangın yerine çevrildiği bu karanlık günlerde korkmadan, yılmadan gerçekleri haykırabilen bir TMMOB`ye her zamankinden çok ihtiyaç olduğunu söyledi. Soğancı mesajında:
"Hepimize düşen görev; örgütümüze sahip çıkmak, örgütümüzü güçlendirmek; inanç, kararlılık ve emekle TMMOB`yi geçmişin ayak izlerinden geleceğe doğru omuzlarımızda taşımaktır. Görev sürelerini tamamlayan arkadaşlarımıza çalışmalarından dolayı teşekkür ediyor, yeni görev alacak arkadaşlarıma bu dönemde gösterdikleri cesaretten dolayı kutluyorum. Odamızın bu Genel kurulunun demokrasi şölenine dönüşeceğine duyduğum inançla, aklımızın ve umudumuzun yolu açık olsun diyorum" dedi.
Soğancı`nın mesajından sonra Genel Kurulumuza mesaj gönderen Bakanlar, siyasi parti yöneticileri, milletvekilleri, meslek odaları yöneticileri ve demokratik kitle örgütlerinin yöneticilerinin isimleri okundu. Daha sonra kürsüye, Genel Kurulumuzu selamlamak üzere gelen konuklarımız; HDP Parti Meclisi Üyesi Orhan Çelebi, EMEP Genel Başkan Yardımcısı Fevzi Ayber, Kıbrıs İMO Başkanı Seran Aysal, Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu, ÖDP Başkanlar Kurulu Üyesi Önder İşleyen ve CHP Mersin Milletvekili Serdal Kuyucuoğlu gelerek başarı dileklerini ilettiler.
Konuşmaların ardından Divan`a sunulan önerileri görüşmek üzere; Yönetmelikler Komisyonuna; Abdullah İncir, Osman Murat Kaya, Murat Serdar Kırçıl, Emrah Alp ve Orhan Şenkaya, Örgütlenme Komisyonuna; Şenol Adanur, Mahir Esmer, Baykal Hancıoğlu, Mahir Kaygusuz ve Hüseyin Kuzu, Bütçe Komisyonuna; Temel Pirli, Okan Çağrı Bozkurt, Ceren Narin, Zülküf Murat Kahraman ve Arslan Dilaver, Ana Sorunlar Komisyonuna; İsmail Uzunoğlu, Özgür Topçu, Eylem Gümüş, Birol Bora ve Rojda Varhan seçildi.
Genel Kurulun "44. Dönem Çalışma Raporunun okunması ve görüşülmesi" başlıklı gündem maddesinde, Genel Kurulun oy birliğiyle aldığı karar doğrultusunda, İMO Yönetim Kurulu Sekreter Üyesi Bülent Tatlı tarafından rapor özet olarak sunuldu. Sunumun ardından çalışma raporunun görüşülmesine geçildi. Bu bölümde söz alan üyeler; Birol Bora, Çağdaş Kaya, Oktay Gülağacı, Hasan Akkar, Mete Akalın, Erol Menteş, Nusret Suna, Sinan Tarı, Mert Nedim Alhas, Abdullah İncir, Gürkan Erdoğan, Nurgül Atabay, Serdar Atilla Erdem, Nihat Çolak, Osman Murat Kaya, Ali Ergin Açan söz alarak görüş belirtti.
Daha sonra Denetleme Kurulu Başkanı Mücahit Akkoç kürsüye gelerek Denetleme Kurulu Raporunu Genel Kurula sundu. İMO Yönetim Kurulu Başkanı Nevzat Ersan`ın değerlendirme konuşmasının ardından Yönetim Kurulu, Genel Kurulun oybirliğiyle aklandı.
Genel Kurulda oluşuturulan bir heyet, Ankara`da katlimaların gerçekleştirildiği Gar Önü, Merasim Sokak ve Güvenpark önüne karanfil bırakmak üzere görevlendirildi. Heyet kaybettiklerimizin anısına katiamların gerçekleştiği noktalarda anma gerçekleştirdi.
Genel Kurulun ikinci günü komisyonlar sırayla raporlarını sundu. Yönetmelikler Komisyonu Sözcüsü Osman Murat Kaya, Örgütlenme Komisyonu Sözcüsü Baykal Hancıoğlu, Ana Sorunlar Komisyonu Sözcüsü Eylem Gümüş ve Bütçe Komisyonu Sözcüsü Okan Çağrı Bozkurt raporlarını sunarak verilen önergelerle ilgili sunumlarını yaptılar. Delegelerin verilen önergelerle ilgili görüşlerini belirtmelerinin ardından önergeler oylamaya sunuldu.
Son gündem maddesi olarak Oda yetkili kurulları için adayların isimleri okundu. Yedi kişilik Oda Yönetim Kurulu üyeliği için 29; yedi kişilik Oda Yönetim Kurulu yedek üyeliği için 14; beş kişilik Oda Onur Kurulu üyeliği için 19; beş kişilik Oda Onur Kurulu yedek üyeliği için 9; dokuz kişilik Oda Denetleme Kurulu üyeliği için 25; dokuz kişilik Oda Denetleme Kurulu yedek üyeliği için 6; üç kişilik TMMOB Yönetim Kurulu üyeliği için 10; bir kişilik TMMOB Yüksek Onur Kurulu üyeliği için 3; bir kişilik TMOOB Denetleme Kurulu üyeliği için 4; 15 kişilik Oda Danışma Kurulu üyeliği için 47 aday çıktı.
27 Mart 2016 Pazar günü saat 09.00`da başlayan oy verme işlemleri saat 17.00`de tamamlandı.