3. İnşaat Mühendisliği Eğitimi Sempozyumu Tamamlandı

3. İnşaat Mühendisliği Eğitimi Sempozyumu Tamamlandı
 
Odamız tarafından düzenlenen, yürütücülüğünü İMO Ankara Şubesi`nin yaptığı 3. İnşaat Mühendisliği Eğitimi Sempozyumu, İMO Teoman Öztürk Salonunda gerçekleştirildi.
 
2 gün süren Sempozyum, 8 Ocak 2016 tarihinde düzenlenen açılış töreniyle başladı. İMO Ankara Şube Başkanı Selim Tulumtaş ve İMO Yönetim Kurulu Başkanı Nevzat Ersan`ın açılış konuşmalarının ardından çağrılı konuşmacı Prof. Dr. Güney Özcebe bir sunum yaptı. Özcebe`nin sunumundan sonra oturumlara geçildi. Sempozyuma, İMO Yönetim Kurulu 2. Başkanı Şükrü Erdem, Sekreter Üye Bülent Tatlı, Sayman Üye Cihat Mazmanoğlu, Üyeler Tansel Önal, Necati Atıcı, Ayşegül Bildirici Suna ve İMO Şubelerinden Yönetim Kurulu Üyeleri katıldı.
 
Eğitim sorunu katlanarak büyüyor
 
Tulumtaş konuşmasında, Sempozyumun ilk tarihinin 24-25 Ekim 2015 olduğunu, ancak 10 Ekim`de Ankara`da yaşanan katliam nedeniyle Sempozyumun bu tarihe ertelendiğini hatırlatarak, 10 Ekim Ankara Katliamında yitirdiğimiz meslektaşlarımız Güney ve Sidar`ın şahsında ülkemizin içinden geçmekte olduğu karanlık dönemde yitirdiğimiz tüm yurttaşlarımızın anısı önünde saygı ile eğildiğini, katliamda yaralanan meslektaşlarımızdan İlyas ve Cihan`ın şahsında tüm yaralıların da bir an önce sağlıklarına kavuşmasını dilediğini belirtti.
 
Ülkemizde eğitim alanının halen temel sorun alanlarından biri olduğunu belirten Tulumtaş, "Niteliksel ve işlevsel özelliklerindeki eksikliklerin yanı sıra birçok alanda olduğu gibi plansızlığın da bir sonucu olarak ortaya çıkan bozulmalar sorunun katlanarak büyümesine neden olmaktadır.
 
İnşaat Mühendisleri Odası değişik zamanlarda düzenlediği Sempozyumlarla meslek eğitimi alanının Ülkemiz ve halkımız için taşıdığı önemin altını çizmiş ve bu konuda farkındalık yaratılması yönündeki çalışmaların da aktif bir katılımcısı olmuştur" dedi.
 
Sempozyumun konuları, geleceğin kazanılmasını sağlayacak çerçevede
 
Açılışta konuşan Nevzat Ersan da 10 Ekim Ankara Katliamında hayatını kaybedenleri andı ve yaralılara acil şifalar diledi. Sempozyumumuzun, ülkemizin temel sorunlarından biri olan eğitim ve dolayısıyla inşaat mühendisliği eğitiminin sorunlarının çözümüne dair katkı sağlayacağını belirten Ersan, "Diğer mesleki etkinliklerimiz mevcut durumun iyileştirilmesini amaçlarken, eğitim sempozyumu doğrudan geleceğin kazanılmasını sağlayacak konular çerçevesine oturtulmuştur" dedi.
 
Yükseköğretim bütçesinin payı hiç artmadan okul sayısının neredeyse iki katına çıkmasının bir bütün olarak eğitimin niteliksizliğine, fiziki altyapı eksikliklerinin artarak varlığını devam ettirdiğine ve istihdam sorununa işaret ettiğini kaydeden Ersan, "Önümüzdeki birkaç yıl içinde her yıl yaklaşık 10 bin öğrencinin mezun olması beklenmektedir. Yani her yıl 10 bin genç mesleğe ilk adımını atacaktır.
 
Bizler sempozyum zemininde, niteliksizliğe, çağın gereklerini ve teknolojik gelişmeleri yakalamayan ve uygulama yönü ihmal edilen müfredata, okullar arasındaki uçuruma, uçurumun yarattığı adaletsizliğe, plansızlığa, programsızlığa, günü kurtarmak üzere kurgulanan popülist yaklaşıma karşı, görüşlerimizi bu zeminde paylaşarak durum tespiti yapıyoruz" dedi.
 
Öğrencinin aktif katılımı sağlanmalı
 
Açılışa çağrılı konuşmacı olarak katılan Prof. Dr. Güney Özcebe, inşaat mühendisliği mesleğinin gelişim tarihini ve inşaat mühendisleri örgütlenmelerinin dünyada ve Türkiye`de ortaya çıkışını, gelişimini anlattı. Türkiye`de YÖK`ün ve TÜİK`in verilerinin, ülkede inşaat mühendisi ihtiyacını sağlıklı belirlemeye yetmediğini belirten Özcebe, yaklaşık olarak bin kişiye bir inşaat mühendisi düştüğünü ve bunun ABD`ye kıyasla fazla olduğunu ifade etti. Son yıllarda üniversitelerde kayıtlı inşaat mühendisi öğrenci sayısının çok büyüdüğünü kaydeden Özcebe, inşaat mühendisliği öğretiminde, öğrencinin aktif katılımını sağlayacak bir müfredat oluşturulması gerektiğini söyledi.
 
İki gün devam eden Sempozyumda 6 oturum gerçekleştirildi; bu oturumlarda, 6`sı çağrılı olmak üzere toplam 28 bildiri sunuldu. Sempozyumda;
*Ülkemizde inşaat mühendisi ihtiyacı, üniversitelerde kapasite artışları, planlama sorunları
*İnşaat mühenisliği eğitiminde üniversitelerin fiziki ve idari yeterlilikleri
*İnşaat mühendisliği eğitiminde müfredat, "ne öğretilmeli"
*İnşaat mühendisliği eğitimi gören öğrencilerin niteliği, "nasıl öğretilmeli"
*İnşaat mühendisliği eğitiminde öğretim kadrosu nitelikleri, yetiştirme yolları
*İnşaat mühendisliği eğitiminde stajın anlamı ve gerekleri
*İnşaat mühendisliği eğitim sorunlarının inşaat mühendisliği uygulama alanına etkileri
konu başlıkları ele alındı.
 
Sempozyum; yönlendiriciliğini Prof. Dr. Tuğrul Tankut`un yaptığı, Sakarya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Elmas, Türk Müşavir Mühendisler ve Mimarlar Birliği Danışman Dr. Işıkhan Güler, İMO İnşaat Mühendisliği Eğitim Kurulu Üyesi Mustafa Çobanoğlu ve genç-İMO Konseyi Sekreter Üyesi Tolga Yılmaz`ın konuşmacı olduğu, "Kurumsal Bakış Açılarıyla İnşaat Mühendisliği Eğitimi" başlıklı panel ile son buldu.
 
Sempozyum, 2 gün boyunca www.imo.org.tr adresinden, canlı olarak yayınlandı.