Tarihi Eserlerin Güçlendirilmesi ve Geleceğe Güvenle Devredilmesi Çalıştayı gerçekleştirildi


Tarihi Eserlerin Güçlendirilmesi ve Geleceğe Güvenle Devredilmesi Çalıştayı gerçekleştirildi

Tarihi Eserleri Güçlendirilmesi ve Geleceğe Güvenle Devredilmesi Çalıştayı Gaziantep`te yapıldı. 1-2 Ekim 2015 tarihinde Erzurum`da yapılacak olan 5. Tarihi Eserleri Güçlendirilmesi ve Geleceğe Güvenle Devredilmesi Sempozyumu`na hazırlık amacıyla gerçekleştirilen Çalıştayın açılışında bir konuşma yapan İMO Yönetim Kurulu Başkanı Nevzat Ersan, tarihi eserleri görünür kılmak, kültür mirasımızı depreme karşı korumak amacıyla akademisyenleri, tarihçileri, inşaat mühendislerini, mimarları aynı zeminde buluşturmaya ve konuyu tartışmaya gayret ettiklerini belirtti.

İMO Yönetim Kurulu ve Gaziantep Şube Yönetim Kurulu ortak bir basın toplantısı düzenleyerek, Çalıştay oturumlarında ele alınacak konularla ilgili kamuoyu bilgilendirildi.

İMO Yönetim Kurulu üyeleri Şükrü Erdem, Cihat Mazmanoğlu, Tansel Önal, Ayşegül Bildirici Suna, Necati Atıcı, Genel Sekreter Yardımcısı Serap Dedeoğlu, İMO Gaziantep Şube Başkanı Melih Meriç ve Şube Yönetim Kurulu Üyeleri Gökhan Çeliktürk, Mehmet Akif Devamlı, Burkay Güçyetmez, Baha Günhan Güngördü, Mehmet Bulut, Ahmet Dinçoğlu, Gaziantep Vali Yardımcısı Mustafa Canarslan, Büyükşehir Belediye Başkan Yardımcısı Latif Karadağ ile birlikte İMO Gaziantep Şube Yönetim Kurulu üyelerinin, akademisyenlerin ve çok sayıda mühendis, mimar ve şehir plancısının katıldığı Çalıştay`ın açılış konuşmasını yapan İMO Gaziantep Şube Başkanı Melih Meriç, ülkemizde tarihi yapı ve dokuları koruma konusunda bütüncül bir yaklaşımın olmadığını kaydederek, "Tarihi yapıların korunmasının anlamı eserin özünü korumaktır. Aksi takdirde birer maketten öteye anlam taşımazlar." dedi.

Çalıştay açılışında katılımcılara seslenen İMO Yönetim Kurulu Başkanı Nevzat Ersan, "Türkiye bir deprem ülkesidir. Elbette depremler ve diğer doğal afetler insanların can güvenliğini tehdit etmekle kalmıyor beraberinde bütün tarihsel ve kültürel mirası da yok ediyor. Sadece depremler değil tarih bilincinin yeterince gelişmemiş olması, savaşlar, ihmalkarlık, özensizlik, kötü kullanım gibi nedenlerle tarihi eserler adeta kaderlerine terk ediliyor. Depremler, İnşaat mühendislerinin tarihsel gelişime verdiği katkıyı yok eden bir tehlike olarak karşımızda durmaktadır." şeklinde konuştu.

Gaziantep Vali Yardımcısı Mustafa Canarslan ise "Birçok konuda olduğu gibi trenin son vagonunun son kapısına yetişmek gibi bir anlayışımız var. Eserler tahrip edildikten sonra hassasiyetlerimiz oluşuyor. Önemli olan değerlerimizi korumamızdır. Bu anlamda bu çalıştay son derece önemlidir." dedi. Gaziantep`in konu bağlamında özel bir konumu olduğunu belirterek konuşmasına başlayan Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkan Yardımcısı Latif Karadağ, "Kentler kimlikleriyle anılıyor. Bu kimliği bizler oluşturuyoruz. Antep tarihi eserlerin korunmasında model kenttir." diyerek, Çalıştay için Gaziantep`in seçilmesinin önemli olduğunu vurguladı.

Prof. Dr. Ömer Alku tarafından yönetilen akademisyenler, Vakıflar Bölge Müdürlüğü ve Büyükşehir Belediyesi Kudeb yetkililerinin sunumlarının gerçekleştirildiği başlangıç oturumundan sonra çalışma gruplarının oturumlarına geçildi. Birinci oturumda; Tarihi Eserlerin Depremselliği Yapısal Analizi ve Güçlendirilmesi ele alındı. Tarihi Yapılarda Sürdürebilirlik konusu ikinci oturumda değerlendirildi. Üçüncü oturumda, Tarihi Yapılarda Mevzuat ve Korumacılık İlkeleri, son oturumda ise Tarihi Yapılarda Yapı Sağlığı, Envanteri ve Uygulama konusu irdelendi.