Bitlis’te Tarihi Eserlerin Güçlendirilmesi ve Geleceğe Güvenle Devredilmesi Çalıştayı düzenlendi

 

Bitlis`te Tarihi Eserlerin Güçlendirilmesi ve Geleceğe Güvenle Devredilmesi Çalıştayı düzenlendi

Odamız, 25-26 Ekim 2014 tarihlerinde Bitlis`te "Tarihi Eserlerin Güçlendirilmesi ve Geleceğe Güvenle Devredilmesi Çalıştayı" düzenledi. Odamız adına yürütücülüğü Van Şubemize bağlı Bitlis Temsilciliğimizce yapılan çalıştay, Bitlis Eren Üniversitesi`yle ortak gerçekleştirildi.

Türkiye`nin çeşitli üniversitelerinden çok sayıda bilim insanı, uzman ve inşaat mühendisinin katıldığı çalıştay, Odamızın 2015 yılında Erzurum`da gerçekleştireceği "Tarihi Eserlerin Güçlendirilmesi ve Geleceğe Güvenle Devredilmesi Sempozyumu`na katkı sağlaması amacıyla düzenlendi.

Çalıştaya, İMO Yönetim Kurulu Başkanı Nevzat Ersan, İMO Yönetim Kurulu II. Başkanı Şükrü Erdem, İMO Yönetim Kurulu Üyesi Necati Atıcı, İMO Van Şube Başkanı Kamuran Turgut ve çok sayıda Oda üyesi katıldı.  

Çalıştayın açılış konuşmaları sırasıyla İMO Yönetim Kurulu Başkanı Nevzat Ersan, Bitlis Eren Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Sabir Rüstemli, Bitlis Belediye Eşbaşkanı Nevin Daşdemir Dağkıran ve Bitlis Vali Vekili Salih Altun tarafından yapıldı.

Nevzat Ersan,  konuşmasına çalıştaya destek veren kişi ve kurumlara teşekkür ederek başladı. Oda olarak neden çalıştay düzenlediklerini aktaran Ersan "Kentler insan hayatının odağındaki fiziki ve sosyal mekânlardır. Buralarda yapılacak her türlü değişim, gelişim ve dönüşümler o kentte yaşayan kent sakinlerini yakinen ilgilendirmektedir. Çünkü kentlerin bir kimliği vardır kentler geçmişte sahip oldukları kimlikleriyle anılırlar. Bu kimliklerin kaybolması kentte yaşayan insanları hayal kırıklıklarına uğratır. Maalesef ülkemizde kent halkının kentin oluşumundaki karar sürecine dahil olmaları pek mümkün olmamaktadır. Böylece kentlerimizi kenti yöneten yerel yöneticilerin ufuklarıyla şekillenmektedir. Bitlis kenti de geçmişteki yerel yöneticilerin ufuklarına göre şekillendiğini görmemiz mümkündür.  İşte bu nedenlerle Odamız bugüne kadar ‘Tarihi Eserlerin Güçlendirilmesi ve Geleceğe Güvenle Aktarılması` konulu bilimsel içerikli pek çok çalıştay ve sempozyum gerçekleştirdi." dedi.

Odanın konuyla ilgili gerçekleştirdiği sempozyum ve çalıştaylar hakkında bilgi veren Ersan, "İlk sempozyumumuz Eylül 2007`de Ankara`da, ikincisi Diyarbakır`da, Üçüncüsü Antalya`da, dördüncüsü ise İstanbul`da yapıldı. Beşincisi ise 2015 yılı içerisinde Erzurum`da yapılacak. Bitlis Çalıştayımız, Erzurum sempozyumuna hazırlık amacını taşıyor. İnanıyorum ki, Çalıştayımızda ortaya çıkan sonuç bildirgesi, sempozyumumuza katkı sağlayacaktır" diye konuştu.

Bitlis`in tarihinden ve Odanın tarihi eserleri korumak için yaptığı çalışmalardan söz eden Ersan, "Türkiye, vadideki güzel ülkedir ve ne yazık ki savaşlar, depremler, bilinçsiz kullanım, özensizlik, yeterince kaynak ayırılmaması nedeniyle güzellikleri yansıtan tarihi eserler yıpranmakta ve hatta yok olup gitmektedir. Ülke olarak bugüne kadar bu bilinci oluşturmadığımızı düşünüyorum. Atalarımızdan bizlere miras kalan bu tarihi yapılarımızı ileride hayırsız evlat olarak anılmamak için geleceğe taşımak gibi çok önemli bir görevimizin olduğunu biliyor bu nedenle hep birlikte buradayız" ifadelerini kullandı.

Ersan, konuşmasını "Geçmişine sahip çıkmayanların geleceğine sahip çıkmaları mümkün değildir" sözleriyle tamamladı ve tüm katılımcılara teşekkür etti.

Rektör Vekili Sabir Rüstemli, çalıştayın düzenlenmesinde emeği geçen herkese teşekkür etti ve başarılı bir çalıştay olmasını diledi.

Bitlis Vali Vekili Salih Altun ise yaptığı konuşmada, "Bitlisin içinde barındırdığı somut ve soyut tarihi değerlerin çeşitliliğini herkes biliyor. Bu bölge, Mezopotamya ve Kafkaslar arasında geçiş noktası olduğu için birçok medeniyetin dikkatini çekmiş ve medeniyetler burada yaşayarak çeşitli eserler inşa edip, bugünümüze kadar getirmişler. Bunların korunması ve geleceğe aktarılması nasıl olacak? Gençliği yetiştirirken bu topraklarda yaşayan ecdadı gençliğin hafızasına kodlamamız gerekir. Bu şekilde koruma kültürü yaşatırız. Önce bunu beyinlere yerleştirmemiz gerekir. Tarih bilincini yerleştirmemiz gerekir. Bu anlamda çalıştayın hayırlı olmasını diliyorum" ifadelerini kullandı.

Çalıştayda bir konuşma yapan Bitlis Belediye Eşbaşkanı Nevin Daşdemir Dağkıran ise yapılan restorasyon çalışmalarını eleştirerek, Bitlis kentinin tarihi dokusunun korunması için belediye olarak her türlü görüşe açık olduklarını, bu konuda yapılacak çalışmalara her türlü desteği verebileceklerini ifade etti. Dağkıran şunları söyledi: "Kadim Bitlis kenti, birçok tarihi eserleri bir arada barındıran bir kenttir. Farklı uygarlık ve farklı uluslardan kalan eserlerle bugüne gelen Bitlis kıskandıran bir özelliğe sahiptir. Son yıllarda çok sık restorasyon çalışması yapılmaktadır. Ancak yapılan restorasyonlar o kadar kötü yapılıyor ki, ‘keşke yapılmasaydı` denebilecek çalışmalar oluyor. En büyük örneği Bitlis Kalesi kazısıdır. Yapılan ve yapılmakta olan restorasyon çalışmalarının bir çok örneği göz önündedir. Bu konuda Bitlis Belediyesinin üzerine düşen her türlü görevi yerine getirmeye hazır olduğunu belirtmek isterim. Bitlis`in bir açık hava müzesine dönüştürülmesi çalışmasında yeni görüş ve önerilerinizi beklemekteyiz" şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından katılımcıların sunumlarına geçildi. Moderatörlüğünü Orta Doğu Teknik Üniversitesi`nden Dr. Erhan Karaesmen`in yaptığı oturumda, İstanbul Üniversitesi`nden Prof. Dr. Oktay Belli, Atatürk Üniversitesi`nden Doç. Dr. Remzi Şahin ile Bitlis Eren Üniversitesi, Bitlis İl Kültür Müdürlüğü, Vakıflar Bölge Müdürlüğü, Karayolları Genel Müdürlüğü, Koruma, Uygulama ve Denetim Bürosu (KUDEB)`dan yetkililer sunum yaptı.

Sunumların ardından oluşturulan gruplarla çalıştaya devam edildi. Gruplar "Mevcut durumla ilgili Envanter Çıkarılması; Tanıtım; Sürdürülebilirlik ve Arşivleme konuları", "Projelendirme, Koruma Stratejisi ve Restorasyon iş­lemleriyle bağlantılı konular" ve "Tarihi Kültür Mirası Korumacılığının Hukuksal Yapı ve Mülkiyet kavramıyla bağlantıları" başlıklarında çalışma yürüttü.

Çalıştay, Pazar günü düzenlenen kent gezisiyle sona erdi.