İMO 44. Olağan Genel Kurulu tamamlandı
Odamız 44. Olağan Genel Kurulu`nu 11-12 ve 13 Nisan 2014 tarihlerinde Ankara`da gerçekleştirdi. İMO Teoman Öztürk Konferans Salonu`nda düzenlenen Genel Kurula 26 Şube ve 119 temsilcilikten yüzlerce delege katıldı.
Genel Kurul Divan Kurulu Başkanlığı`na Abdullah Bakır, başkan yardımcılıklarına Temel Pirli ve İrfan Balçık, yazmanlıklarda ise Özge Gürses ve Fatma Gizem Çaldağı seçildi.
Genel Kurul`da İMO 43. Dönem Yönetim Kurulu Üyeleri, TMMOB II. Başkanı Züber Akgöl, TMMOB Gözlemcisi Ali Fahri Özten`nin yanı sıra Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkan Yardımcısı Yakup Akkaya, Özgürlük ve Dayanışma Partisi MYK Üyesi Önder İşleyen, Demokratik Sol Parti Genel Başkan Yardımcısı Uğur Gürel, Makine Mühendisleri Odası Sekreter Üyesi Ercüment Çervatoğlu ve Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası Genel Başkanı Nazım Karakurt da hazır bulundu.
TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Soğancı Genel Kurulu selamlayan ve başarılar dileyen bir mesaj gönderdi. Kıbrıs İnşaat Mühendisleri Odası tarafından gönderilen mesajda ise İMO çalışmalarının kendilerine büyük katkı sağladığı vurgulandı. Genel Kurula ayrıca çok sayıda Bakanlıkdan, milletvekili ve sivil toplum kuruluşundan mesaj geldi.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı`nın ardından İMO 43. Dönem Yönetim Kurulu Başkanı Taner Yüzgeç açılış konuşmasını yaptı. Yüzgeç konuşmasında İnşaat Mühendisleri Odası`nın 60 yıllık geleneğine, siyasi iktidarın meslek odalarına yönelik saldırılarına, siyasi iktidar ile sermaye gruplarının ilişkilerine, Gezi Parkı`na AVM yapılma girişimlerine, 3. Boğaz Köprüsü`ne, HES`lere, TOKİ`ye, iş cinayetlerine, Yapı Denetim Sistemi`ne, mühendislik eğitimine, teknik öğretmenlere mühendislik yolu açılmasına ve Kamu İhale Kanunu`na değindi.
Yüzgeç: İMO toplum ve demokrasi için bir ses, bizler için bir nefes olmuştur
Yüzgeç İMO`nun 60 yıllık tarihi boyunca her türlü engele rağmen kamu yararını gözeten bir anlayıştan hiç sapmadığını ve doğruları savunmaktan kaçınmadığını belirtti. Yüzgeç "İMO Demokrasi ve toplum için bir ses, mesleğimiz ve meslektaşımız için bir nefes olagelmiştir. Bu yüzdendir ki, tüm yok sayma çabalarına rağmen Odamız, toplum nezdinde en güvenilir ve itibarlı kurumlardan biri olma özelliğini hiç kaybetmemiştir" dedi.
İnşaat mühendisliğinin medeniyetleri yaratan bir meslek olduğunu, kadim çağlardan geleceğe köprü kurduğunu ve toplumsal yarar ilkesinden uzaklaştırılmayacağını kaydeden Yüzgeç "Buna karşın, politik güç sahipleri, diktatörleşen liderler mühendislik eserlerinin simgesel gücünden yararlanırlar yada salt güç gösterisine dönüşmüş simgesel yapılar yaptırırlar. Diğer yandan iktisadi çıkar çevreleri ise insanoğlunun en temel ihtiyaçları olan, barınma, enerji, ulaşım, su gibi alanların en büyük kar getirisi alanları olduğu bilinciyle yatırım yapar yada siyasi çevreleri yönlendirirler. Siyasi yöneticiler ile sermaye çevrelerinin iç içe geçmiş ihtiyaç ve ilişkileri mühendislik yapılarından beklentilerini de ortaklaştırmaktadır. Bu beklentinin adı, gösteriş ve kardır. Bu yaklaşımın içinde insan, doğa, toplum, ülke yoktur" diye konuştu. Yüzgeç işte bu nedenle kentsel dönüşümün esasında bir rantsal dönüşüm olduğunu kaydetti.
"Aptallık, aynı şeyi defalarca yapıp farklı bir sonuç almayı ummaktır"
Son yıllarda kent planlaması adı altında yapılan projelerin aslında kentleri nasıl yağmaladığına dair değerlendirmelerde bulunan Yüzgeç, 3. Köprü projesini eleştirdi. İMO`nun defalarca 3. Köprü`nün ormanları yok edeceğini, haksız imar rantları oluşturacağını, ulaşıma yük getireceğini dolasıyla çözüm değil çözümsüzlük yaratacağını dile getirdiğini belirten Yüzgeç, Albert Einstein`nin "Aptallık, aynı şeyi defalarca yapıp farklı bir sonuç almayı ummaktır" sözünün duruma açıklık getirdiğini söyledi.
Roma Hukuku`ndan bu yana özel mülkiyete konu edilmeyen varlıkların başında suyun geldiğini hatırlatan Yüzgeç, ancak bu doğal kaynakların son dönemde uluslararası şirketlerin su egemenliği kurma niyetlerine bağlı olarak özelleştirilmesinin gündeme geldiğini ve su kaynaklarının yerli veya yabancı yatırımcılara 49 yıllığına devrinin öngörüldüğüne dikkat çekti.
"Ya iktidarlara yanaşıp kimliğimizi kaybedeceğiz ya da bedel ödemeyi göze alıp geleceğin parçası olacağız"
Siyasi iktidarın son yıllarda meslek odalarına yönelik saldırılarını ve mevzuat değişiklikleri ile Odaları işlevsizleştirme girişimini değerlendiren Yüzgeç önümüzde iki yol vardır dedi. Ya iktidarlara yanaşıp kimliğini, kişiliğini, saygınlığını ve güvenirliğini kaybeden sendikalar gibi olacağız, ya da bedel ödemeyi göze alarak bağımsız ve korkusuz davranıp kurulacak müreffeh geleceğin parçası olacağız diyen Yüzgeç, İMO`nun ikinci yolu seçtiğini 60 yıllık geleneğinin ise bunun kanıtı olduğunu belirtti.
Bakanlar Kurulu kararıyla Odaların mali ve idari yönden denetim altına alınmasını da değerlendiren Yüzgeç, "vermeyeceğimiz bir hesap yoktur, ancak kendileri denetlenmekten ısrarla kaçınmaktadırlar" sözleriyle siyasi iktidarı eleştirdi. Yüzgeç konuya ilişkin şöyle konuştu: "Her yerde her zaman denetimi savunan Odamızın mali denetimden kaçınması diye bir şey söz konusu olamaz. Veremeyeceğimiz bir hesap gösteremeyeceğimiz bir evrak yoktur. Kaldı ki geçtiğimiz yıl (gene gezi eylemleri sonrası) karşıt inceleme adı altında Maliye Bakanlığı Müfettişlerince evraklarımız incelenmiş, 2007 yılında şikayet üzerine Bayındırlık Bakanlığı müfettişlerince defterlerimiz ve evraklarımız incelenmiş, 2009-2010 yıllarında Devlet Denetleme Kurulu TMMOB ve Odaların hesaplarını incelemiş ve kanunsuz veya gayrimeşru herhangi bir bulguya rastlayamamıştır. Bilinmektedir ki, bizler hesaplarımıza karşı son derece hassas, titiz ve şeffaf davranırız. İçimizden çıkabilecek yanlışları herkesten önce tespit eder, yasal gereğini yaparız. Ancak itirazımız denetimin bir tehdit ve karşıtını yok etme aracı olarak kullanılıyor olmasınadır. Hukuksuz, yetkisiz ve tarifsiz bir şekilde yapılıyor olmasınadır. Kendilerinin denetlenmesinden ısrarla kaçınanların başkalarını denetlemekte bu denli mahir olması, denetimi silah olarak kullanma niyetlerini göstermektedir. Tıpkı iş çevrelerinde yaptıkları gibi… Odamız bu haksız ve hukuksuz tutuma karşı direnmektedir ve her ne pahasına olursa olsun direnmeye devam edecektir. Bunların hepsi mesleğimize, meslektaşımıza, ülkemize ve halkımıza sahip çıkmanın sonuçları veya bedelleridir."
Meslek Odaları toplum için umuttur
Açılış konuşmasının ardından konuk katılımcılar söz aldı. CHP Genel Başkan Yardımcısı Yakup Akkaya, genel kurula başarı diledi ve alınacak kararların İMO`nun yol göstericisi olacağını kaydetti. ÖDP Genel Başkan Yardımcısı Önder İşleyen, Türkiye`nin iki tane haritası olduğunu, ilkinin seçim sonuçlarını yansıtan sarı harita olduğunu, ikincisinin ise Haziran`da hemen bütün illerde filizlenen direnişi gösterdiğini vurguladı. DSP Genel Başkan Yardımcısı Uğur Gürel, ülkenin yönetilemediğini, ülkede hukukun, devletin ve toplumsal muhalefetin olmadığını, meslek odalarının ellerinin, kollarının bağlı olduğunu ifade etti. Makine Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Sekreter Üyesi Ercüment Cervatoğlu, mühendisliğin, ülkenin üzerinde karanlık bulutlar olsa da, bir mum ışığıyla aydınlık getirmeye muktedir bir meslek olduğunu, mücadeleye devam edeceklerini söyledi.
Konuk konuşmacıların ardından komisyonlarda yer alacak üyelerin belirlenmesine geçildi. Yönetmelikler Komisyonu Necati Atıcı, Ahmet Kaşan, Mustafa Selmanpakoğlu, Berdan Dinçyürek, Murat Serdar Kırçıl`dan; Ana Sorunlar Komisyonu Jale Alel, Ali Hoca, Özer Akkuş, Serhat Baran Özaydın ve İsmail Uzunoğlu`dan; Örgütlenme Komisyonu Hasan Aksungur, Sadık Duman, Ramazan Armağan, Özgür Topçu, İbrahim Akgün`den; Bütçe Komisyonu ise Nusret Suna, Mustafa Yaylalı, Lezgin Aras, Erhan Aslan ve Şahin Kaya`dan oluştu.
Komisyon seçimlerini takiben İMO 43. Dönem Yönetim Kurulu Sekreter Üyesi Levent Darı 43. Dönem Çalışma Raporu`yla ilgili bir sunum yaptı.
Sunumun ardından delegeler Çalışma Raporu üzerine görüş bildirdi. Çalışma Raporu üzerine 17 delege söz aldı. Konuşmacılar Çalışma Raporu bağlamında 43. Çalışma Dönemini değerlendirdi; ülke sorunları ile mesleki ve örgütsel sorunlara ilişkin görüş ve önerilerini genel kurulla paylaştı.
İMO Ana Yönetmeliği`nde köklü değişiklikler
Genel Kurulun ikinci gününde komisyon raporları görüşüldü. Komisyonların ilgi alanına giren konulardaki değişik önerileri ile komisyon kararları delegasyonun tartışmasına açıldı. Komisyon raporları ve öneriler oylanarak karara bağlandı.
44. Genel Kurul, İMO tarihi açısından önemli değişikliklere tanık oldu. Yönetmelik Komisyonu`nun raporu doğrultusunda İMO Ana Yönetmeliği`nde köklü değişiklikler gerçekleştirildi.
Buna göre;
İMO Ana Yönetmeliği`nin, "Şube Genel Kurulunun Görev ve Yetkileri" başlıklı 44. maddesinde değişiklik yapılarak, Oda Genel Kuruluna katılmak üzere Şube Genel Kurullarında seçilecek delegelerin oranı % 0,7`den, % 0,5`e düşürüldü.
Değişiklik sonrası madde şöyle belirlendi:
"Mesleki gelişme ve etkinlik alanlarının genişletilmesi için yapılması gereken çalışmaların ilkelerini saptamak, şube yönetim kurulu asil ve yedekleriyle, şubelerine kayıtlı üyenin %0.5i oranında oda genel kuruluna katılacak asil ve aynı sayıda yedek delegeleri 2 yıl süre için seçer. Delege sayısının tespitinde kesirli sayılar bir üst sayıya tamamlanır. Delege sayısı beşden az ise beşe tamamlanır."
İMO Ana Yönetmeliği`nin "Kurullara Seçilebilme" başlıklı 66. maddesinde değişikliğe gidilerek, Oda ve şube yetkili kurullarında en fazla üst üste üç dönem görev alınabileceği hükmü getirildi.
İlgili madde şu şekilde değiştirildi:
"Oda ve Şube Genel Kurullarında yapılacak seçimler için her üye, kendisini ya da onayını almak şartıyla başka bir üyeyi aday gösterebilir. Görev süresi biten her üye aynı göreve üst üste en fazla üç seçim dönemi görev yapmak üzere yeniden seçilebilir. Danışma Kurulu üyeliği için yapılan seçimlerde, üst üste en fazla üç dönem görev yapma koşulu aranmaz. Oda üyeleri; Oda Yönetim Kurulu, Oda Denetleme Kurulu, Oda Onur Kurulu ve Şube Yönetim Kurulu üyeliklerinden yalnız birine seçilebilirler. Aynı kurula aday olan üyelerin aldıkları oylarda eşitlik olması halinde Oda sicil numarası küçük olan üye seçilmiş sayılır."
Yine, aynı maddede, Oda Onur Kurulu`ndan ağır para cezası ve serbest meslek uygulamasından men cezası alanlar ile yüz kızartıcı suçlardan hüküm giyenlerin yetkili kurullarda yer alamayacağı koşulu getirildi.
Madde şöyle belirlendi:
"Oda ve şube organları ile temsilcilik yönetimlerinde ve genel kurullarca ya da yönetim kurullarınca oluşturulacak yardımcı organlarda görev alabilmek ve bu organların seçimlerinde aday olabilmek için; oda onur kurulunda "Serbest meslek uygulamasından men cezası" almamış olmak, zimmet, irtikap, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, emniyeti suistimal ve hileli iflas gibi yüz kızartıcı veya şeref ve haysiyeti kırıcı suçtan veya resmi ihale ve alım satımlara fesat karıştırma suçundan hüküm giymemiş olmak gerekir."
"Vesayet ilişkisinden uzak durulmalı"
Örgütlenme Komisyonu tarafından hazırlanan rapor Genel Kurulun tartışmasına sunuldu. Tartışmalardan sonra yapılan oylamada rapor kabul edildi.
Örgütlenme Komisyonu metninde; ülkenin bağımsızlığına, ülke kaynakları ve toplum çıkarlarının gözetilmesine demokrasi talebine, insan hak ve özgürlüklerinin savunulmasına, bilimin yol göstericiliğine önem ve özen gösterilmesine, İMO`yu vesayet altında bırakabilecek yaklaşımlardan ve ilişkilerden uzak durulmasına, başta TMMOB ve bağlı odaları olmak üzere, diğer meslek kuruluşları, sendikalar ve demokratik kitle örgütleriyle iş birliği ve güç birliğini arttırılmasına, üyeleşme oranının artırılması doğrultusunda çalışmalar yapılmasına, üye-Oda ilişkilerinde, üyenin işlerini kolaylaştırmasına, bugüne kadar olduğu gibi, üyelere eşit mesafede durma geleneğinin devam etmesine, kolektif, üretken ve uyumlu bir tarzın hayata geçirilmesine, merkezi-demokratik yapının korumasını ve geliştirmesine, yeni mezun genç inşaat mühendislerinin çalışma yaşamında karşılaştığı mesleki, ekonomik ve demokratik sorunların tespiti ve çözüm yollarının bulunması için tüm şubelerde "Genç İnşaat Mühendisleri Kurulunun" oluşturulmasına, TMMOB ile SGK arasında imzalanan Asgari Ücret protokolünün realize edilmesi için komisyon kurulması ve komisyonun ilgili kurumlar nezdinde girişimlerde bulunmasına, 44. Dönem Yönetim Kurulu`na Şube Danışma Kurullarının oluşturulması doğrultusunda çalışma yapmak için yetki verilmesine, üyelerin online hizmet almasını sağlamak doğrultusunda çalışma yapmak üzere 44. Dönem Yönetim Kurulu`nun yetkilendirilmesine, Oda- Üye ilişkisinin güçlendirilmesi ve meslek alanının denetlenmesinin daha aktif yapılması amacıyla Odamıza üye meslektaşların mesleki faaliyet ve meslek içi eğitim sicil kayıtlarının tutulabilmesi hususunda çalışma yapılabilmesi için 44. Dönem Yönetim Kuruluna yetki verilmesine vurgu yapıldı.
Oda Yönetim Kuruluna yetki
Bütçe Komisyonu tarafından hazırlanan rapor Genel Kurulun onayına sunuldu. Alınan karara göre;
"TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası Bütçe Uygulama Esasları" kapsamında "İMO Personel Ücretlendirme Yönergesinde" değişiklik yapmak üzere 44. Dönem Oda Yönetim Kurulu`na yetki verildi.
Ayrıca, yabancı uyruklu fakat resmi literatürde "Türk soylu" olarak tanımlanan mühendis ve yüksek mühendislere Odaya kayıtları ve üyelikleri sırasında Türk vatandaşlarına uygulanan koşulların geçerli olup olmayacağı ile ilgili hukuki araştırmanın yapılması için 44. Dönem Oda Yönetim Kuruluna yetki verilmesi kararlaştırıldı.
Bilim ve teknik rantın değil, halkın hizmetinde
Aynı zamanda 44. Genel Kurul Sonuç Bildirgesi yerine geçen Ana Sorunlar Komisyonu Raporu ülkenin, mesleğin, meslektaşların ve meslek örgütünün temel sorunları bağlamında hazırlandı ve Genel Kurulun tartışmasına açıldı.
İMO`nun 60 yıllık geleneğinden beslenen ideolojik-ilkesel yaklaşımına uygun bir perspektifle hazırlanan metin, İMO`nun önümüzdeki dönem yol haritası olacak netliğe sahip. Sorunlar, sorunlara kaynaklık eden nedenler, mücadele konusunda ısrar, mesleğe ve meslek odasına sahip çıkmada kararlılık, demokrasi, insan hakları ve barış noktasında hassasiyet metnin temel argümanları arasında yer aldı.
Metinde acil ve temel sorunlara ilişkin şu ifadeler yer aldı: " 44. Dönem Ana Sorunlar Komisyonu olarak meslek örgütümüzün,
Ülkemizde demokrasi ve özgürlük mücadeleleri, Eğitim Politikaları Yapı Denetim Yasası ve Yönetmelikleri, İmar Yasası ve yönetmelikleri, Kentsel Dönüşüm Yasası, Enerji Politikaları, Meslektaşlarımızın Özlük Haklarına Yönelik Yasal Düzenlemeler
gibi gündeminde olan konularda bilgilendirme ve mücadelesini sürdürme konusundaki çabalarının devam etmesi gerektiğini,
Gücünü aldığı örgütlülüğünü güçlendirmek adına Genç-İMO ve Genç Mühendisler çalışmalarını yoğunlaştırarak sürdürmesini,
Taşeronlaştırma, özelleştirme vb. alanlarda kamu yararını hiçe sayan uygulamalara karşı savunduğu emek eksenli hattı korumasını ve geliştirmesini,
Mühendislerin de aralarında bulunduğu kamu çalışanları özelinde yaşanan sendikasızlaştırma, görev alanı dışında çalıştırılma, keyfi sürgünler vb. alanlarda mücadeleyi sürdürmesini ve sendikal alanda faaliyet yürütülmesini desteklemesini,
Acil ve temel sorunlar kapsamında değerlendirmekteyiz.
Meslek örgütlülüğümüz; temel şiarı olan "Bilimi ve tekniği rantın değil, emeğin hizmetine sunma" ilkesinden taviz vermeden, ilerici, yurtsever, devrimci bir yön göstericilikle mücadele ve örgütlüğünü gündeminde tutmaya devam edecektir"
Mühendisler sandık başında
İMO 44. Olağan Genel Kurulu`nun son gününde yetkili kurullar için seçimler yapıldı. 537 Genel Kurul delegesi, 44. Dönem yetkili kurullarını belirlemek için sandığa gitti. Oy verme işlemi saat 09.00`da başladı ve saat 17.00`de sona erdi. Hemen her organ için çok sayıda aday olması nedeniyle oyların tasnifi geç saatlere kadar sürdü.
Yedi kişilik Oda Yönetim Kurulu üyeliği için 17; yedi kişilik Oda Yönetim Kurulu yedek üyeliği için 12; beş kişilik Oda Onur Kurulu üyeliği için 12; beş kişilik Oda Onur Kurulu yedek üyeliği için yedi; dokuz kişilik Oda Denetleme Kurulu üyeliği için 18; dokuz kişilik Oda Denetleme Kurulu yedek üyeliği için 10; üç kişilik TMMOB Yönetim Kurulu üyeliği için üç; bir kişilik TMMOB Yüksek Onur Kurulu üyeliği için bir; bir kişilik TMOOB Denetleme Kurulu üyeliği için bir; 15 kişilik Oda Danışma Kurulu üyeliği için 29 aday çıktı.
Seçim sonucunda 44. Dönem Yönetim Kurulu Asıl Üyeliklerine Nevzat Ersan, Şükrü Erdem, Cihat Mazmanoğlu, Tansel Önal, Bülent Tatlı, Ayşegül Bildirici Suna, Necati Atıcı; Yedek Üyelere ise Haluk Ekinci, Akif Ciyer, Halit Cenan Mertol, Abdullah Bayram, Ali Rıza Güler, Okan Çağrı Bozkurt Selahattin Selçuk Çıplak seçildi.