Mühendisler mağdur ediliyor

 
Kamu İhale Kanunu`nda bir değişiklik daha
 
Mühendisler mağdur ediliyor
 
Hükümet Kamu İhale Kanunu`nda bir değişiklik daha gerçekleştirdi. Böylelikle son 11 yıl içerisinde Kamu İhale Kanunu`nda pek çok değişiklik yapıldı. Bu zaman zarfında Kamu İhale Kanunu`nda doğrudan 26 değişiklik gerçekleştirildi. Kamu ihalelerine ilişkin şaibe, yolsuzluk, suiistimal ve partizanlık iddialarının gündemin ilk sırasında yer aldığı bir ülkede, kamu yatırım sürecinin belirleyicisi olan bir kanunla bu kadar oynanmasını, popüler hale gelen sözcükle "manidar" bulduğumuzu belirtmek istiyoruz.
  
Siyasi iktidar, 6 Şubat 2014 tarihinde kabul edilen ve 19 Şubat`ta Resmi Gazete`de yayımlanarak yürürlüğe giren "Aile Ve Sosyal Politikalar Bakanlığının Teşkilat Ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname İle Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun" başlıklı Torba Yasa ile, Kamu İhale Kanunu`nda birçok değişiklik gerçekleştirdi.
 
Torba Kanunla, Kamu İhale Kanunu`nda yapılan diğer değişikliklerin olası olumsuz sonuçlarına değil de, mühendisleri yakından ilgilendiren maddelere göz atıldığında, siyasi iktidarın mühendislerin kazanılmış haklarını gasp ettiği, kamu ihalelerine giren büyük sermaye gruplarının elini daha da rahatlattığı görülecektir.
 
Torba Kanunun 46. maddesiyle, 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu`nun 10. Maddesinin 1. fıkrasının b bendinin 2 numaralı alt bendinde değişikliğe gidildi. İlgili madde değişiklik öncesi, "Denetim faaliyetleri nedeniyle alınacak belgeler ilk beş yıl en fazla beşte bir oranında, daha sonraki yıllarda gerçek kişiler ile tüzel kişilerin en az beş yıldır yarısından fazla hissesine sahip olan mühendis ve mimarların iş denetleme nedeniyle alacakları belgeler tam olarak, yönetim faaliyetleri nedeniyle alınacak belgeler en fazla beşte bir oranında dikkate alınır." şeklindeyken, yapılan değişiklikle "Denetim ve yönetim faaliyetleri nedeniyle alınacak belgeler beşte bir oranında dikkate alınır. Ancak, yapımla ilgili hizmet işlerinden elde edilen belgeler yapım işlerinde kullanılamaz." şekline getirildi.
 
Kısaca, Mühendisler ve mimarlar kamu ihalelerine girerken daha önce yaptıkları denetim faaliyetleri nedeniyle edindikleri İş Denetleme Belgelerinin, belgenin alımından itibaren ilk beş yıl 1/5`ini, sonrasında da tamamını kullanabilirken, değişiklikle beş yıl süre kesintisiz hale getirilmiştir. Yani mühendisler ve mimarlar bu değişiklikle, İş Denetleme Belgelerinin tamamını değil, sadece 1/5`ini kullanabilecektir.
 
Bu değişikle, kamu ihale sisteminin temel ilkesi olan eşitlik ve adalet bir kez daha derin yara almış, Mühendisler, mimarlar ihale sisteminin dışına itilmiştir.
 
Ne yapılmak istendiği açıktır. Siyasi iktidar meslektaşlarımızı sistemin dışında tutarak, müteahhitliği salt bir sermaye organizasyonu haline getirmektedir.
 
Yolsuzluklar konusunda kamuoyunda oluşan hassasiyetin, kamu ihale sistemine ilişkin tartışmaları da içerecek şekilde kamusal bir bilince kavuşmasına dönük beklentimizi kamuoyuyla paylaşıyor ve meslektaşlarımızı mağdur eden düzenlemenin derhal geri çekilmesini istiyoruz.