genç-İMO, 7. Öğrenci Meclisi Toplantısı gerçekleştirildi


genç-İMO, 7. Öğrenci Meclisi Toplantısı gerçekleştirildi

genç-İMO 7. Öğrenci Meclisi Toplantısı, 8-9 Mart 2014 tarihlerinde TMMOB Teoman Öztürk Öğrenci Evi ve Sosyal Tesisleri`nde gerçekleştirildi. Toplantıya 74 üniversiteden yaklaşık 300 inşaat mühendisliği öğrencisi katıldı. Toplantıda inşaat mühendisliği eğitimine, inşaat mühendisliği mesleğine ve toplumsal-siyasal sorunlara dair sunumlar, tartışmalar yapıldı. 
genç-İMO 6. Dönem Konsey çalışmalarının değerlendirildiği ve 7. Dönem Konseyi`nin belirlendiği toplantıda "genç İMO nedir, nasıl örgütlenmelidir?, Öğrenci Sorunları, Mühendislik ve Kadın, Demokrasi Sorunu, Çevre ve Ekoloji, İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği, Kentsel Dönüşüm, Mühendislik Eğitimi, TMMOB`ye yönelik düzenlemeler, Yeni dönem çalışma programı" konu başlıklarında çok sayıda öğrenci söz aldı. 

Toplantıda İMO Yönetim Kurulu Üyeleri de öğrencileri yalnız bırakmadı. Toplantıya, İMO Yönetim Kurulu Başkanı Taner Yüzgeç, Sekreter Üye Levent Darı, Sayman Üye Nevzat Ersan, TMMOB II. Başkanı Züber Akgöl, İMO Ankara Şube Yönetim Kurulu Üyeleri ile İMO Genel Sekreteri Ayşegül Bildirici Suna katıldı. 

Toplantı Divan Başkanlığının oluşturulmasıyla başladı. Divan Başkanlığına Berfum Çolak, Divan Başkan Yardımcılığına Özkan Okşar ve Burhan Kayan, Yazmanlığa ise Aylin Ünal ve Yusuf Mazı seçildi. 


Yüzgeç: genç-İMO`nun geldiği aşama gurur vericidir

Açılış konuşmaları bölümünde Taner Yüzgeç ve genç-İMO Konsey Başkanı Alper Uluşan söz aldı. Öğrencilere seslenen Taner Yüzgeç, bugün karşılaştığı tablonun kendisini gururlandırdığını ve geleceğe daha umutla bakmasına vesile olduğunu kaydetti. 

Genç-İMO Yönetmeliği`nin yaklaşık yedi yıl önce hazırlandığını, tohumlarının ise 2000`li yılların başlarında atıldığını belirten Yüzgeç, genç-İMO`nun bugün binlerce üyeye ulaştığına dikkat çekti. Genç-İMO örgütlülüğünün demokratik işleyişine dikkat çeken ve İMO kadrolarının genç-İMO örgütlülüğü zemininde Oda hayatına adım attıklarını kaydeden Yüzgeç konuşmasına şöyle devam etti: "Bu nedenle gururluyum. Geçmişte genç-İMO üyesi olan arkadaşlarımız bugün şubelerimizde yönetim kadrolarında yer almaya başladılar. Gelecekte İMO yöneticileri, TMMOB yöneticilerinin bu sıralardan çıkacağından eminim. Bu nedenle gururluyum ve umutluyum." 

Meclis toplantısının 8 Mart Dünya Kadınlar Günü`ne denk gelmesi nedeniyle kadınların yaşadığı bazı sorunlara değinen Yüzgeç, 150 yıldır kadınların anlamlı bir mücadele yürüttüklerini belirtti. Yüzgeç, 8 Mart`ın sadece kadınların hatırlandığı bir gün olmadığını, maruz kaldıkları haksızlığın, hukuksuzluğun haykırıldığı bir gün olduğuna dikkat çekti. Son on yılda kadın cinayetlerinin yüzde 1400 arttığına ve yaşam alanlarının kuşatıldığına değinen Yüzgeç, "kadınların mücadelesi 150 yıldan fazla bir zamandır devam ediyor. Bundan sonrada devam edecektir. Belki de sınıfsız bir toplum yaratılıncaya kadar kadınların karşı karşıya kaldığı bu adaletsizlik devam edecektir. Ancak mücadele olmadan eşitliğin ve adaletin sağlanması pek mümkün değildir" diye konuştu. 

"Farklıkları ortak amaç doğrultusunda kullanmak gücümüze güç katacaktır"

Yüzgeç konuşmasında örgütlü olmanın önemine de vurgu yaptı. Örgütlü olmanın birlikte hareket etme, ortak hedef belirleme anlamı taşıdığını belirten Yüzgeç, bugünkü toplantının böyle bir anlamının olduğunu ifade etti. Bugün bir demokrasi şöleni yaşanacağına inandığını kaydeden Yüzgeç, "Burada bulunan arkadaşlarımın birbirinden farklı görüşlere sahip olduğunu biliyorum. Bu bizim zenginliğimizdir. Bu farklılıkları ortak amaç doğrultusunda kullanabilmek güzümüze güç katacaktır. Bu kürsüden birazdan önemli sunum ve konuşmalar yapılacak. İnanıyorum ki inşaat mühendisliğine yakışan, birbirine saygılı, birbirini anlamaya çalışan, birbirini tamamlayan konuşmalar gerçekleştirilecektir" dedi.  

Konuşmasında gençlerden ve genç-İMO örgütlülüğünden talep ve beklentilerini açıklayan Yüzgeç, Demokrasi sorununun en temel insan sorunu olduğunu, dil, din, ırk, cinsiyet farkı gözetmeksizin, ötekileştirmeden demokrasi talep etmenin gençliğin temel bilinci olması gerektiğini vurguladı. Gençliğin yaşadığı dünyayı sorgulaması gerektiğini kaydeden Yüzgeç, "bana da sorulmalı" diyebilen özgür bir benliği oluşturmak gerektiğine inandığını belirtti. 

Yüzgeç talep ve beklentilerini şöyle sıraladı: "Daha iyi bir eğitim istemek temel bir haktır. Bunu talep etmek inşaat mühendisliği öğrencilerinin en önemli sorumluluklarından birisidir. Çevre, ekolojik denge, doğa katliamı, yaşanabilir kentler, sizlerin aracılığıyla genç mühendislerin hatta tüm gençlerin sorunu haline getirilmelidir. Güvenli yapılar yapmak mesleğimizin sorumluluğudur. Güvenli yapılara ve iş güvenliğine duyarlı olmak, mesleğe, kendine ve topluma duyarlı olmaktır. Özellikle son yıllarda ülkemizdeki kentsel dönüşüm ve imar uygulamaları dikkatle izlenmeli, tartışmalı ve tartışılmalıdır. İMO`nun uygulamaları ve söylemleri takip edilmeli, dikkatle izlenmeli, anlamaya çalışılmalı ve gerekirse eleştirilmelidir. Genç-İMO örgütlülüğü asla dekor olmamalı ve bizzat işin içinde ve katılımcı olmalıdır. Her şeyden önemlisi genç-İMO temsilcileri derslerinde başarılı olmalı, örnek teşkil etmeli, kendini mesleğe ve oda örgütlülüğüne hazırlamalıdır."

Yüzgeç, konuşmasını 6. Dönem Konsey`ine teşekkür ederek ve genç-İMO üyelerine başarılar dileyerek tamamladı. 


Uluşan: Mühendis olmadan önce insanız ve bu hassasiyetle hareket ediyoruz

Genç-İMO 6. Dönem Konsey Başkanı Alper Uluşan ise konuşmasına Türkiye gündeminde yer alan konuları değerlendirerek başladı. Uluşan geçtiğimiz dönem hem üniversitelerde yürüttükleri çalışmalar bakımından hem ülke gündeminin yoğunluğu nedeniyle hareketli günler geçirdiklerini kaydetti. Mühendis olmadan önce insan olduklarını ve bu hassasiyetle hareket ettiklerini vurgulayan Uluşan, "sahip olduğu teknik bilgiyi halkı ve insanlık adına kullanan kişi olarak tanımlanan bir mesleğin adaylarına da ancak ve ancak böylesi bir yaklaşım ve tavır yakışır" dedi. 

Genç-İMO olarak ülke sorunlarını gündemlerine aldıklarını belirten Uluşan, "Doğanın talan edildiği, en temel insanı hakların yok sayıldığı, demokrasinin seçim meydanlarında sıkça tekrarlanıp ama bir yandan sürekli hiçe sayıldığı, adaletin bir kadın ismi olmaktan ileriye gidemediği bir ülkede sadece mesleği tartışmak insanın aklına ve vicdanına sığabilecek bir şey değildir" diye konuştu. 

Gezi direnişini değerlendiren Uluşan, Gezi Direnişinde binlerce gencin sokağa çıktığını ve bu direnişin sindirilen, acı çekmeye mecbur bırakılan insanların sesi olduğunu kaydetti.  Uluşan, Gezi ile birlikte kimsenin halkın vicdanı karşısında yenilmez olmadığının anlaşıldığını ifade etti. 

TMMOB`ye yönelik saldırıları da değerlendiren Uluşan, "Biz TMMOB ve bileşenleri olarak bugüne kadar hep haksızlığın ve yanlışın karşısında olduk. Çünkü sahip olduğumuz mesleki etik ve insanı vicdan bize hep bunu öğütledi. Verdiğimiz kararlar doğrultusunda ise her zaman bilimi insanlığı ve mühendislik tekniğini esas aldık. Bugün meslek örgütümüzü eleştirmeye çalışanlar, yani tüm bu politikaların sahipleri aslında mühendislik mesleğini ve bu coğrafyanın 4 bir yanını siyasi tahakküm altına almaya çalışanlardır. Bugün Türkiye`de inşaat ile ilgili yapılan birçok işte alınan kararların kendisi zaten siyasidir. Bunların birçoğu ile ilgili ses kayıtlarını hepimiz dinledik bildiğimiz gördüğümüz şeyleri arazileri nasıl imara açtıklarını yasalarını nasıl hiçe saydıklarını bir de onların ağzından duyduk. Evet doğru yol yaptılar ama bir o kadar da yolsuzdular" diye konuştu. 


Mesleki ve toplumsal konularda sunum yapıldı

Açılış konuşmalarının ardından 6. Dönem Konsey Üyesi Veysel Yılmaz, 6.Dönem genç-İMO Öğrenci Konseyi`nin çalışma raporunu sundu. Daha sonra programda yer alan konu başlıklarında sunum ve konuşmalar yapıldı. 

"genç İMO nedir? nasıl örgütlenmelidir?" konu başlığında Baran Onur Ekmekçi, İhsan Doğaç Usta ve Mert Kantar sunum yaptı. Ardından serbest kürsüde sırasıyla Murat Balat, Alper uluşan, Rıdvan Ertaş, Gizem Sığla Açıkelli, Sevdet Acar ve Veysel Yılmaz söz aldı.

"Öğrenci Sorunları" konusunda Bulut Arslan, Salman İnan ve Ferhat Muslu sunum yaptı.

"Mühendislik ve Kadın" konusunda Ayşe Ekşi, Mazlum Ekmen, Sevdet Acar, Salman İnan, Gizem Akkurt, Ruken Özel, Tansu Sır, Aydın İnboğa sunum yaptı. Konuya ilişkin serbest kürsüde Yeter Ünal, Ayşe Ekşi, Baran Onur Ekmekçi söz aldı.

"Demokrasi Sorunu" konusunda Saim Kaymak, Emre Çalıkıran, Tuncay Kaya, Samet Aslan, Ferhat Musul sunum yaptı.  Serbest kürsü bölümünde Gazi üniversitesi, Harran Üniversitesi ve Namık kemal Üniversitesinden temsilciler söz aldı. 

"Çevre Ve Ekoloji Konusunda" Ülkü Can, Baver Çindemir, Abdülkadir Demir ve Gürkan Atagün sunum yaptı. Serbest kürsüde Ferhat Musul, Mikail atik ve Alper uluşan kürsüyü kullandı. 

"İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği" konusunda Karsu Ötken, Furkan Taşkın, Hüseyin Yüksek ve Mazlum Sevincek sunum yaptı. Serbest kürsü bölümünde Aydın Üniversitesi`nden temsilciler söz aldı.

"Kentsel Dönüşüm" konusunda İlker Göllü, Sefa Bağ, Mahmuthan Keleş, Oğuz Düztaş, Aysun Tekin, Selçuk Yılmaz, Ulaş Karagöl ve Zekim Şimşek sunum yaptı.

Toplantının ikinci günü "Mühendislik Eğitimi" konusunda Doğucan Resuloğulları, Mehmet Yanık ve Ayşenur Tanrıkulu sunum yaptı. Bu başlığın serbest kürsü bölümünde Rıdvan Ertaş, Emre çalıkıran söz aldı.
"TMMOB`ye yönelik düzenlemeler hakkında görüşme"  başlığında ise Veysel yılmaz söz aldı.

Toplantıda son olarak "Yeni dönem çalışma programına ilişkin öneriler" bölümü gerçekleştirildi. Bu bölümde Bulut Arslan, Barış Aydın, Ruken Özel, Mahmuthan Keleş, Bervan Acar, Tansu Sır, Veysel Yılmaz ve Zeynep Hatoroğlu birer konuşma yaptı. 

Toplantı genç-İMO 7. Dönem Konsey seçimleri ile sona erdi. Seçimler sonucunda genç-İMO 7. Dönem Konsey yönetimi şu isimlerden oluştu. 


Asıl Üyeler
Aysun Tekin (Ankara Şube- ODTÜ)
Gizem Sığla Açıkelli (İstanbul Şube-İTÜ)
Hüseyin Batuhan Kaplankıran (Denizli Şube-Pamukkale Ünv.)
Mehmet Zeki Şimşek (Diyarbakır Şube-Dicle Ünv.)
 Veysel Yılmaz (Adana Şube-Çukurova Üniversitesi)

Yedek Üyeler
Baver Çindemir (Van Şube- 100. Yıl Ünv.)
Burak Duran (Eskişehir Şube –Anadolu Ünv.)
Oğuz Düztaş (İzmir Şube- Dokuz Eylül Ünv.)
Ulaş Karagöl (Ankara Şube – Gazi Ünv.)
Ülkü Can (Trabzon Şube – Karadeniz Teknik Ünv.)