İnşaat Mühendisliği Eğitimi Vizyon Raporu tamamlandı

 

İnşaat Mühendisliği Eğitimi Vizyon Raporu tamamlandı

İMO İnşaat Mühendisliği Eğitim Kurulu`nun inşaat mühendisliği eğitiminin sorunlarını tespit etmek ve çözüm önerileri ortaya koymak üzere hazırladığı "İnşaat Mühendisliği Eğitimi Vizyon Raporu" uzun ve titiz bir çalışmanın sonunda tamamlandı.

Rapor, İMO 43. Çalışma Dönemi`nde kurulan Mühendisliği Eğitim Kurulu (İMEK) tarafından hazırlandı.  Kurulda yer alan Prof. Dr. Güney Özcebe, Yrd. Doç. Dr. Halit Cenan Mertol, Mustafa Çobanoğlu, Prof. Dr. Yıldırım Ertutar, Prof. Dr. Metin Hüsem, ve Prof. Dr. Eşref Ünlüoğlu, vizyon raporu öncesi inşaat mühendisliği eğitiminin mevcut durumunu tespit etmek üzere bir araştırma gerçekleştirdi. Dört bölümden oluşan araştırmada, "Bölüm Anketi", "Mezun Anketi", "Öğrenci Anketi" ve "Sektör Anketi" düzenlendi.

Araştırmadan elde edilen veriler doğrultusunda oluşturulan rapor, 18-19 Ocak 2014 tarihinde Antalya`da düzenlenen II. Bölüm Başkanları Toplantısı`nda değerlendirildi ve eksiklikleri giderilerek son hali oluşturuldu.  

Bu aşamalar sonucu hazırlanan raporun özet hali Türkiye Mühendislik Haberleri dergisinin Mart ayında çıkacak olan 480. Sayısında yer alacak, raporun tamamı ise kitapçık halinde yayınlanacak.  

120 sayfa olan geniş kapsamlı raporda inşaat mühendisliği eğitimi tüm yönleriyle değerlendiriliyor.

Beş bölümden oluşan raporun birinci bölümünde "Türkiye`deki İnşaat Mühendisliği`nin ve Eğitimi`nin Durumu" ele alınıyor. Bu başlık altında "Altyapı Sorunları, Eğitim-Öğretim Sorunları, Akademik Sorunlar, İMO ile İlişkiler, İnşaat Mühendisliği`ndeki Gelişmeler ve Eğilimler, Geleceğin Dünyası Nasıl Olacak?, Geleceğin İnşaat Mühendisi Nasıl Olmalı?" gibi konular değerlendiriliyor.

"Ne Öğretilmeli?" bölümünde ise "Vizyon, Eğitim Amaçları ve Eğitim Çıktıları; Eğitim Planı; Eğitim Genişliği ve Standartları; Lisans Eğitim Planı; Dış Destekler; Sürekli Gözden Geçirme, İnovasyon, Kalite Denetimi; Mezun Niteliği; İnşaat Mühendisliği Öğrenim Programı için Asgari Program Çıktıları; Bloom`un Sınıflandırması ve Çıktıların Değişik Seviyelerde Öğretilme Düzeyi; Öğretilmesi Gereken Diğer Konu, Davranış ve Tutumlar" başlıklı konular tartışmaya açılıyor.

Üçüncü bölümde "Nasıl Öğretilmeli?" başlığı altında öğrenci özellikleri ve öğretme biçimleri değerlendiriliyor. Bu başlık altında "Öğrenci Özellikleri - Y-Kuşağı, Lisans Eğitimi, Müfredat Paralelinde veya Müfredat Dışı Eğitim, Aktif Öğrenme-Öğretme Yöntemleri ve Uygulamaları, Altyapı Gereksinimleri, Erasmus ve Benzeri Programlar, Öğretim Dili, Akademik Danışmanlık, Dış Danışmanlık (Mentorluk) ve Abilik-Ablalık (Tutorluk) Sistemi " irdeleniyor.

"Kimler Öğretmeli?" başlıklı dördüncü bölümde, üniversite kadrolarının özellikleri mercek altına alınıyor. Bu bölümün alt başlıkları şöyle: "Öğretim Üye ve Görevlilerinin Özellikleri, Araştırma Görevlilerinin Özellikleri, Teknikerin ve Teknisyenlerin Özellikleri"

Raporun son bölümünü ise "Beklentiler ve Sonuç" başlığı oluşturuyor. Bu bölümde raporun genel bir değerlendirmesi yapılarak bazı görüş ve önerilere yer veriliyor. Bu bölümde yer alan görüş ve öneriler ağırlıkla II. Bölüm Başkanları Toplantısı`nda ele alınan önerilerden oluşuyor.