Yüzgeç: İMO 60 yıllık geleneği nedeniyle hedef haline getiriliyor

 

Yüzgeç: İMO 60 yıllık geleneği nedeniyle hedef haline getiriliyor

İzmir Şubemizin genç üyelere yönelik düzenlediği Genç Mühendisler Forumu`nda konuşan İMO Yönetim Kurulu Başkanı Taner Yüzgeç "İMO, 1954 yılından bu yana sürdürdüğü gelenek nedeniyle ve sadece bir meslek örgütü olmayıp bir aydın sorumluluğuyla meselelere yaklaştığı için hedef haline getiriliyor ve dinleniliyor" dedi. 

Genç mühendislerin çalışma yaşamında karşılaştığı sorunlar, işsizlik tehlikesi ve buna bağlı olarak ortaya çıkan gelecek kaygısı ile meslekte örgütlenme konuları Genç Mühendisler Forumu`nda değerlendirildi. Çok sayıda genç mühendisin katıldığı forumda, İzmir Şube Araştırma Görevlisi İnşaat Mühendisi Metin Görgeç, şubenin 43. çalışma döneminde genç mühendislere yönelik düzenlediği çalışmalara ilişkin bir rapor sundu. 

Raporun ardından ilk oturumda İMO İzmir Şube Yedek Yönetim Kurulu üyesi Fırat Ümmetoğlu "Mesleğimizi Bekleyen Tehlikeler ve Gelecek Kaygısı" başlıklı bir sunum yaptı. Ümmetoğlu, inşaat mühendisliği alanında yaşanan güncel sorunlar ile bu sorunların genç mühendislere yansıması hakkında bilgi verdi. 

"Meslekte Örgütlenme ve TMMOB" başlıklı ikinci oturumda İMO Yönetim Kurulu Başkanı Taner Yüzgeç, İMO Yönetim Kurulu Üyesi Galip Kılınç ve İMO İzmir Şube Başkanı Ayhan Emekli söz aldı. 

"İMO açtığı davalar, yaptığı açıklamalar nedeniyle hedef haline getiriliyor" 

Taner Yüzgeç, İzmir Şube`nin genç mühendislere yönelik yaptığı çalışmalara dikkat çekerek şube tarafından yürütülen faaliyetlerin ve foruma katılımın aslında örgütlenmeyi somut olarak tarif ettiğini belirtti. Şubeye çalışmalardan dolayı teşekkür eden Yüzgeç, İMO ve TMMOB`nin kuruluşundan bu yana yürüttüğü örgütlenme çalışmaları hakkında örnekler verdi ve Oda`nın yönetim kurulu odasına yerleştirilen dinleme cihazı ili ilgili görüşlerini aktardı.

İMO ve TMMOB`nin 1954 yılından bu yana aynı örgütlenme ve paylaşım çizgisini yürüttüğünü kaydeden Yüzgeç, "İMO bundan dolayı bazı çevreleri ürkütüyor. Hala birilerini tedirgin edebiliyor. Açtığı davalar, yaptığı açıklamalar nedeniyle hedef haline getiriliyor. Geleneksel anlamda sadece bir meslek örgütü olduğu için değil, bir aydın sorumluluğuyla ülke ve dünya sorunlarına yaklaştığı için de birilerini tedirgin ediyor. Böcek konusu da, Odanın gelir kaynaklarının kısılması da bununla ilgilidir. Mesleki denetimin ortadan kaldırılması bir taşla iki kuş vurmak anlamındadır" dedi. 

Teknik Öğretmenlere mühendislik unvanı verilmesi ve mesleki denetimin ortadan kaldırılmasının üyeler açısından yaratacağı sıkıntılara değinen Yüzgeç, "Öğretmenlere verilen mühendislik unvanının yanı sıra bir yandan da mühendislik hizmetleri denetimsiz kılınmak isteniyor. Kendi örgütü tarafından denetlenmeyen mühendis yapı üretim sürecinin zafiyetine yol açmaktadır. Dışarıda çok vahşi bir piyasa sistemi var. Mesleğinizden ziyade, bilginizden, deneyiminizden veya uygulamalarınızdan ziyade bir formalite gereği ihtiyaç duydukları imza için denetimsiz bir alan yaratmak istiyorlar. Çıkan kanunlar ve yönetmelikler bunu sağlamıştır. Bunun diğer amacı da üyeyle oda arasındaki bağın kopartılmasının hedeflenmesidir. Bu ilk defa denenmiyor, 1960`lı yıllardan bu yana bu tür girişimler yapılıyor" diye konuştu.  

Yüzgeç, İMO ve TMMOB`nin siyasi iktidar tarafından hedef haline getirildiğini ancak bu durumun sadece iktidarda bulunan mevcut siyasi partiyle ilgili olmadığını bundan önce de bu sorunların yaşandığını bundan sonra da yaşanacağını vurguladı. Yüzgeç, mümkün olduğunca örgütlenmeyi geliştirmek gerektiğini, yerel yönetimleri meslek Odalarınca yapılan uyarılar doğrultusunda harekete geçirmeyi ve vatandaşları iyi bir mühendislik hizmeti talep etmeye yönlendirmek gerektiğini kaydetti. Yüzgeç tüm bunların ancak iyi bir örgütlenme çalışmasıyla mümkün olabileceğini belirtti. 

Forumda söz alan Galip Kılınç örgütlenmenin üyelere piyasa karşısında sağlayacağı faydalardan söz etti. Kılınç, sorunları başkalarının çözmeyeceğini, düzenin lehte kararlar almayacağını belirterek "örgütlenmenin tarihimizde çok çeşitli örnekleri ve modelleri var. İhtiyaçlara göre, somut duruma göre çeşitli örgütlenmeler geliştirilmelidir" diye konuştu. 15-16 Şubat`ta yapılacak Şube Genel Kurullarının bir fırsat olduğunu kaydeden Kılınç, "Genel Kurula gelmek, arkadaşlarımızı getirmek, onların da başkalarını getirmesini sağlamak bir örgütlenmedir. Örgütlenme, ikna etmektir" dedi.

Ayhan Emekli ise Şubenin genç mühendislere yönelik çalışmalarından söz etti ve "Bir sermaye örgütü olmadığımız için, sistem örgütü olmadığımız için, insanlara dayanan örgütlü gücümüzü geliştirmeli ve kullanmalıyız" diye konuştu.  

Forumun "Serbest Kürsü" bölümünde üyeler, genç mühendislerin istihdam ve ücret sorunları ile bu sorunlara ilişkin Odayla birlikte ne tür çözümler geliştirilebileceğine dair söz aldılar. 

Forumda genç mühendislerin sorunlarına çözüm üretebilmenin Oda örgütlülüğünü daha fazla yaygınlaştırmaktan geçtiği vurgulandı. Forum müzik dinletisi ve kokteyl ile sona erdi