İnşaat mühendisliği eğitimi masaya yatırıldı
Odamızın inşaat mühendisliği eğitiminin sorunlarını tespit etmek, çözüm önerileri geliştirmek ve yeni bir vizyon oluşturmak amacıyla Antalya`da düzenlediği II. Bölüm Başkanları Toplantısı, 54 İnşaat Mühendisliği Bölüm Başkanının katılımıyla gerçekleştirildi.
Toplantı İMO İnşaat Mühendisliği Eğitim Kurulu`nun (İMEK) desteğiyle 18-19 Ocak 2013 tarihlerinde düzenlendi.
İMO Yönetim Kurulu Başkanı Taner Yüzgeç, II. Başkan Şükrü Erdem, Sekreter Üye Levent Darı, Sayman Üye Nevzat Ersan, Yönetim Kurulu Üyeleri Galip Kılınç, Cihat Mazmanoğlu ve Tansel Önal, İMO Antalya Şube Yönetim Kurulu Üyeleri ve İMEK Üyeleri ile İMO Genel Sekreteri Ayşegül Bildirici Suna`nın hazır bulunduğu toplantıda İMEK tarafından hazırlanan İnşaat Mühendisliği Eğitimi Vizyon Raporu beş oturumda değerlendirildi.
Oturumlarda inşaat mühendisliği eğitiminin durumu, inşaat mühendisliğindeki gelişmeler ve eğilimler, eğitim müfredatı, öğretim metotları, öğrenci özellikleri, aktif öğrenme ve öğretme yöntemleri, öğretim görevlilerinin nitelikleri, devlet ve vakıf üniversitelerinin sorunları ile İMEK tarafından hazırlanan anket tartışmaya açıldı.
Toplantının açılışında söz alan İMO Yönetim Kurulu Başkanı Taner Yüzgeç, Odanın çağrısına yanıt veren ve toplantıya katılan tüm bölüm başkanlarına teşekkür ederek konuşmasına başladı. Yüzgeç inşaat mühendisliği eğitiminin sorunlarını tespit etmek ve çözüm üretmek amacıyla kalıcı, üretken ve devamlılığı olan bir platform oluşturmanın çok önemli olduğuna dikkat çekti
İnşaat mühendisliği eğitimine ilişkin sorunların, en doğru şekilde ancak sorunu yaşayanlarca tespit edebileceğini belirten Yüzgeç, eğitim sorunlarının meslek camiası, mesleği ve toplumun tamamını etkiliyor olması nedeniyle çözüm geliştirme noktasında kolektif bir çabaya ihtiyaç duyulduğunu vurguladı.
İMO`nun ve TMMOB`nin eğitim sorunlarını çözmek amacıyla çok sayıda etkinlik düzenlediğini hatırlatan Yüzgeç, "İMO bu güne kadar inşaat mühendisliği eğitimini ele alan pek çok etkinlik düzenledi. Yıllar içerisinde forumlar, paneller, sempozyumlar gerçekleştirdi. Anketler, araştırmalar yaptı, bunları raporlaştırdı özel yayınlar çıkardı. Etkinliklerinde sorunları teşhis etti, sonuçları değerlendirdi ve çözüm yolları üretti. Ancak, bir yandan böylesine anlamlı ve kayda değer bir çalışma yürütülürken, diğer yandan mühendislik eğitiminin hatta tüm yükseköğretimin özellikle 2000`li yılların ikinci yarısından itibaren sürekli gerilediğini ve nitelik kaybına uğradığını görmek kuşkusuz ki hayal kırıklığına yol açmaktadır. Eğer bizlerin uyarıları, itirazları, direnci, alternatifleri ve bizler gibi toplumun aydın kesimlerinin duyarlılığı olmasaydı inanın ki, daha vahim sorunlar ve bunların sonuçları ile karşılaşıyor olabilirdik" dedi.
En yetkili ağızların Türkiye`nin konumu ve Müslüman bir ülke olması nedeniyle icat ve buluş yapamadığı beyanlarında bulunduğunu belirten Yüzgeç, "Şimdi sormak lazım, bu ülke Müslüman olduğu için mi buluş yapamıyor? Bu durum ülkenin coğrafyasından kaynaklanıyor ise bu topraklar medeniyetin beşiği olarak anılmıyor muydu? Bu toplumun tarihini diğer toplumlardan ayıran fark nedir ki ara eleman olarak kalmaya mahkum oluyor? Bu ülke 100 yıl öncesinde tarım toplumu zincirini kırmak için kabuk değiştirmedi mi? Böylesi bir düşüncenin iler tutar bir yanı yoktur" diye konuştu.
Yüzgeç: geriyi hedefleyen bir perspektifle eğitim dizayn etmek köle toplum yaratmaktır
Dünyadaki gelişim sürecinin sanayi toplumu ve teknoloji toplumu evresini geride bırakarak bilgi toplumu evresini olgunlaştırdığını kaydeden Yüzgeç, Türkiye`de böylesine geriyi hedefleyen bir perspektif ile eğitim dizayn etmenin köle toplum yaratmaktan başka bir anlam taşımadığına dikkat çekti.
YÖK uygulamalarını değerlendiren Yüzgeç, ara eleman sorununun yok sayılamayacağını ancak YÖK`ün bu duruma bulduğu çözümün de kabul edilemeyeceğini kaydetti. YÖK`ün bulduğu çözümlerin mühendisleri ara elemana dönüştürmekten başka bir anlam taşımadığını belirten Yüzgeç, "Mühendis unvanıyla öğrenci yetiştiren Teknoloji Fakülteleri, fark dersleriyle mühendislik unvanı kazanacak olan Teknik Eğitim Fakültelerinin yaklaşık 70 bin mezunu… Bunların hepsi yukarıdan aşağıya yerleştirilmeye çalışılan politikaların ürünleridir" dedi.
Denklik uygulamalarına da dikkat çeken Yüzgeç şöyle konuştu: "YÖK`ün 2006`dan buyana Denklik uygulamasında yaratmış olduğu kuralsızlık nedeniyle, yurt dışında parayla satılan diplomalar ülkemizde geçerli hale gelmeye başlamıştır. Bizlerin mühendislik eğitimini ileri taşımak, mevcudu geliştirmek, çağdaş normlara göre yeniden şekillendirmek için çaba sarf etmesi gerekirken, daha işin ABC`sini bu işin başındakilerine anlatmak durumunda kalıyoruz. Mühendislik eğitiminin akıllı ve hevesli kişiler tarafından alınabilecek bir formasyon meselesi olduğunu, mevcut bölümlerin bile pek çoğunun bu formasyonu öğrencilerine kazandırmaya yeterli olmadığını dile getirirken; onlar mühendislik unvanını ulufe niyetine dağıtma eğilimindeler"
Yüzgeç, tam da böylesi bir atmosferde inşaat mühendisliği eğitiminin vizyonunu tartışmak üzere bir araya gelmenin çok anlamlı olduğunu belirtti. Sorunlar ortak ise çözümler de ortak olacaktır diyen Yüzgeç, mesleki dayanışma ile devasa gibi görünen pek çok sorunun kolayca çözülebileceğine inandıklarını söyledi.
Yüzgeç, bu toplantı sonunda olgunlaşacak olan İnşaat Mühendisliği Eğitimi Vizyon Raporu`nun herkes için bir yol haritası olacağına inandığını belirtti.
İMEK Başkanı Güney Özcebe ise Bölüm Başkanları Toplantılarının artık kurumsal bir nitelik kazandığına dikkat çekti. Bu toplantıda 54 bölüm başkanının bir araya gelmesinin çok önemli olduğunu vurgulayan Özcebe, gerek devlet, gerek vakıf üniversitelerinin kendi pratiklerini gözden geçirerek ortak faaliyetler içerisinde olmaları gerektiğini belirtti. Bu toplantının ortak faaliyet yürütmek adına önemli bir adım olduğunu kaydeden Özcebe, İMO Yönetim Kurulu`na İMEK Üyelerine katkılarından dolayı teşekkür etti.
Açılış konuşmalarının ardından İnşaat Mühendisliği Eğitimi Vizyon Raporu`nun değerlendirildiği oturumlara geçildi. Oturumların moderatörlüğünü Uğur Ersoy, raportörlüğünü Selman Sağlam yaptı.
İlk oturumda İMEK Raportörü Cenan Mertol raporun sunumunu yaptı. Diğer oturumlarda sırasıyla "İnşaat Mühendisliği Eğitiminde Durum Tespiti", " İnşaat Mühendisliği Eğitiminde Ne Öğretilmeli / Nasıl Öğretilmeli?", " İnşaat Mühendisliği Eğitiminde Kimler Öğretmeli / Kimler Öğrenmeli?", "Beklentiler ve Sonuç" başlıkları değerlendirildi.
Toplantının sonuç bildirgesi ve İnşaat Mühendisliği Eğitimi Vizyon Raporu`nun son hali kamuoyu ve yetkililerle paylaşılacak.