Geceyi aydınlattık, gelecek umutlarını yeşerttik

 

Mühendisler, mimarlar, şehir plancıları 17 ağustos 1999 Marmara Depreminin14. yıldönümünde İzmit`te buluştu. "Ölümün ve unutuşun kolay ülkesi olmayacağız" diyenler, depremin simgesel kentlerinden olan İzmit`te "Depreme Duyarlılık Yürüyüşü" gerçekleştirdi.

TMMOB adına yürütücülüğü Odamız tarafından yapılan "Depreme Duyarlılık Yürüyüşü", depremi unutturmak isteyenlere bir cevap niteliğinde, ülke tarihindeki onurlu yerini aldı. Yüzlerce mühendis, mimar ve şehir plancısı, bir meşale gibi İzmit caddelerinde sesleriyle geceyi aydınlatmakla kalmadı, geleceğe dair umutların yeşermesine vesile oldu.

Gece İzmit caddeleri insanı, insan hayatını önemseyenlerle, hayatı paranın mutlak hâkimiyetine göre düzenlemek isteyenlerin, depremi unutturmayacağı z diyenlerle, iktidarlarının tahkimatını unutmak üzerine sağlayanların, yaşanabilir kentler yaratılması noktasında ısrarcı olanlarla, kentsel rant yaratma dışında hiçbir politikası olamayanların karşı karşıya gelmesine tanık oldu.

İzmit caddeleri insanı savunanların mutlak galibiyetini bir kez daha tescil etti. "Unutturmayız" diyenler ayaktaydı; depremin unutulmasından medet umanlar ise ortada yoktu.

Saatler gece yarısını göstermeye başladığında, caddelerde kıpırdanma başlamıştı bile. Harekete geçenlerin istikameti Merkez Bankası`nın önüydü. Toplanma orada olacak, ateş böcekleri misali, meşaleliler gecenin karanlığında İzmit Deprem Anıtı`na doğru yola çıkacaktı.

Mühendisler, mimarlar, şehir plancıları TOKİ konutlarından, Arızlı`dan gelenlerle buluştu; yetişkinler çocuklarla omuz omuza verdi; yaşlılar gençlerin sorumluluk almasını coşkuyla karşıladı ve yürüyüş başladı.

Gecenin karanlığı aydınlandı, caddelerin sessizliği bozuldu; haykırışlar İzmit`te yankılandı.

Kimler yoktu ki; TMMOB Başkanı Mehmet Soğancı, İMO Yönetim Kurulu Başkanı Taner Yüzgeç, TMMOB ve İMO Yönetim Kurulu Üyeleri, CHP Kocaeli Milletvekili Mehmet Hilal Kaplan, Kocaeli İKK Sekreteri Nedim Kara, TMMOB bağlı Meslek Odalarının başkan ve üyeleri oradaydı. Kundağından yeni sıyrılmış bir bebek bile yürüyüşteki yerini almıştı.

Üç kilometre yol kat edildi. Yüz yıllık acı dile getirildi. Ne de olsa, Anadolu coğrafyası son yüz yılda depremler nedeniyle yüz binden fazla insana mezar olmuştu. Yeni yüz yıllarda deprem insanların canına kıymasın diye, sesler gecenin karanlığını yırttı. Sıcak ve nemli havanın ağırlığı, acıları paylaşarak azaltmanın, umudu çoğaltmanın karşısında etkisini yitirdi. Bir üç kilometre daha olsa, bir üç kilometre daha, üç kilometre daha hiç tereddüt etmeden, bir nefeste alınacaktı.

Depremin yol açtığı acının ve sonrasında terk edilmenin hüznünü simgeleyen Deprem Anıtı, dostlarına kucak açtı. Anıt, Kocaeli Depremzedeler Derneği Başkanı Nurcan Taşpınar`ın, İMO Yönetim Kurulu Başkanı Taner Yüzgeç`in, TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Soğancı`nın söylediklerini dinledi. İnanılır ki, varlık nedenine kahretti; bir başka kentte bir başka zaman diliminde, bir başka isimle bir daha asla olmak istemediğini beyan etti. Ne de olsa konukları, kentleri, yapıları depreme karşı güvenilir kılacak bilgiye, donanıma, niyete sahipti. Kendini mühendis, mimar, şehir plancılarına bıraktı ve bir daha deprem anıtı yapılmasına gerek kalmayacak bir ülkenin ancak dostları sayesinde gerçekleşebileceğine olan inancını paylaştı.

İnanılır ki, Mehmet Soğancı`nın "seneye yine geleceğiz" sözü, Deprem Anıtı`nın gözyaşlarını durdurmak içindi. Taner Yüzgeç`in, "Her sene, deprem tehlikesine dikkat çekmekten hicap duyuyoruz" demesi asıl olarak siyasi iktidarı utandırmak içindi.

Mühendisler, mimarlar, şehir plancıları 17 Ağustos 1999 Marmara Depremi`nin yıl dönümünde bir kez daha hayatı, insanı savunmakla kalmadı, susanları, unutanları, unutturmak isteyenleri, önlem almayanları, acılardan rant sağlayanları utandırdı.

Saat 03.02`deki saygı duruşu ise paranın karşısında hazır ola geçenlerle, insan hayatı önünde saygıyla eğilenlerin arasındaki farkı görünür kılan sessiz bir çığlık olarak İzmit semalarında asılı kaldı.