İstanbul Şube Sivriada ve Yassıada planlarına itiraz etti

 

İstanbul Şube Sivriada ve Yassıada planlarına itiraz etti

İMO İstanbul Şubesi, İstanbul`un Adalar İlçesine bağlı Sivriada ve Yassıada`yı yapılaşmaya açan 1/5000 ölçekli koruma amaçlı revizyon nazım imar planı ve 1/1000 ölçekli koruma amaçlı uygulama imar planlarına itiraz etti.

Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü`ne 24 Temmuz 2013 tarihinde gönderilen itiraz metni şöyle:

 

İstanbul Valiliği Çevre Ve Şehircilik İl Müdürlüğü`ne

İTİRAZ KONUSU: Çevre ve Şehircilik Bakanlığı`nın 17.06.2013 tarih ve 6088 sayılı kararıyla onanan İstanbul İli, Adalar İlçesi, Hayırsızada (Sivriada), 1/5000 ölçekli G21-b-15-a ve G21-b-15-d, 1/1000 ölçekli G21-b-15-d-2-d ve G21-b-15-a-3-c pafta, 97 ada, 1 parselin "Askeri Alan" kullanımından "Turizm+Küİtürel Tesis" kullanımına dönüştürülmesine ilişkin 1/5000 ölçekli Koruma Amaçlı Revizyon Nazım İmar Planı ve 1/1000 ölçekli Koruma Amaçlı Uygulama İmar Planı

ASKI TARİHİ: İtiraza konu planlar 28.06.2013–28.07.2013 tarihleri arasında 1 ay (30) gün süre ile İl Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü binasında askıya çıkarılmıştır.

 

İTİRAZ GEREKÇELERİ

1. İtiraza konu planlar, Adalar Belediyesi ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi sorumluluğundaki bir alanda ve bu alandaki farklı nitelikler taşıyan adaların bütünlüğünü gözeterek yapılması gerekirken, plan değişikliği ve ona bağlı alt ölçekli planın yapım sürecinde Adalar Belediyesi`nin ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi`nin görüş ve beyanlarına başvurulmamış olması, sorumlu idari ve kamu kurumlarının planlama sürecinde gereken katkı ve rollerinin eksik bırakıldığı bir durum yaratmıştır. Bu durum, Plan Yapımına Ait Esaslara Dair Yönetmelik`in 2. Bölüm`ünün 4. Maddesi`nde belirtilen katılım hükmüne aykırıdır.

 2. İlgili ilçe belediyesi olan Adalar Belediyesi`nin İller Bankası ile birlikte yaptırılmasına karar verdiği "Adalar 1/1000 Ölçekli Koruma Amaçlı Uygulama İmar Planı" çalışmaları devam etmekte ve tüm Adaları 1/5000 plan kararları doğrultusunda bir bütün olarak ele almaktayken itiraza konu planlar, Adaların planlama sürecinde uygulamayı belirleyici bu planlama sürecini görmezden gelmiştir.

 3. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı`nın 17.06.2013 tarih ve 6088 sayılı kararıyla onanan İstanbul İli, Adalar İlçesi, Hayırsızada (Sivriada), 97 ada, 1 parselin "Askeri Alan" kullanımından "Turizm+Küİtürel Tesis" kullanımına dönüştürülmesine ilişkin 1/5000 ölçekli Koruma Amaçlı Revizyon Nazım İmar Planı ve 1/1000 ölçekli Koruma Amaçlı Uygulama İmar Planı usul bakımından planların farklı ölçekleri ve bu ölçeklerin gerektirdiği planlama yaklaşımlarının ve niteliklerinin birbirine uyumu konusundaki "kademeli birliktelik" ve "plan hiyerarşisi"ne uymamaktadır. İmar mevzuatımızın öngördüğü "planlama kademeleri arasındaki uyumun gözetilmesi" ilkesi ve imar planlarında farklı kademeler arasında uygunluk sağlanması gereğinin imar yasasının amir hükmü olduğu dikkate alındığında üst ve alt ölçekli iki planın aynı makam oluru ile aynı tarihte askıya çıkarılması hukuka aykırılığının yanısıra, İmar Kanununa ve usullerine de aykırıdır. Kaldı ki, bu durum üst ölçekli planın askı sürecindeki olası itiraz haklarını ve planın değişikliğe gidebileceği hususları baştan yok sayan bir uygulama olduğundan, plana dair yasal hak kullanımlarının önünü kesmiştir.

 4. İtiraza konu 1/5000 ölçekli Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı Revizyonu, üst ölçek planı olan 1/100.000 Ölçekli İstanbul Çevre Düzeni Planı`na (ÇDP) planlamada ölçekler arası uyumluluk gereği uygun olmak zorunda olmasına karşın ÇDP`de söz konusu alana ilişkin itiraza konu plan değişikliğinde öngörülen bir tasarruf bulunmazken bu yönde bir hedef de yer almamakta, dolayısıyla itiraza konu plan değişiklikleri ÇDP`ye (üst ölçek plan kararlarına) aykırılık içermektedir.

 5. Plan revizyonu (değişikliği), Plan Yapımına Ait Esaslara Dair Yönetmelik`in 6. maddesinde, "Plan ana kararlarını, sürekliliğini, bütünlüğünü, teknik ve sosyal donatı dengesini bozmayacak nitelikte, bilimsel nesnel ve teknik gerekçelere dayanan, kamu yararının zorunlu kılması halinde yapılan plan düzenlemeleridir." şeklinde tanımlanmıştır. İtiraza konu revizyon plan ile değiştirilmek istenen Adalar İlçesi 1/5000 ölçekli Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı`nda Sivriada II. Derece Doğal Sit ve III. Derece Arkeolojik Sit Alanı olarak ve aynı zamanda bütünüyle `Askeri Alan` lejantında gösterildiğinden 2565 sayılı "Askeri Yasak Bölgeler ve Güvenlik Bölgeleri Kanunu ve yönetmelikleri ile ilgili mevzuat hükümlerine tabi alan" statüsünde olduğundan yapılaşmaya kapalı olarak belirlenmiştir. Bu planda, konaklamalı turizm, kentsel sit alanları içinde önerilmiş, tüm Adalar için toplam 5,25 hektarlık bir alan konaklamalı turizm alanı olarak planlanmıştır. Turizme yönelik yeni alanlar açmak yerine mevcut yapı stokunun kullanılması hedeflenmiş ve konut alanları içerisinde konaklamaya imkân tanıyan plan kararları getirilmiştir. Ayrıca, mevcut günübirlik turizm alanlarının sıhhileştirilmesi ve yeni günübirlik turizm alanlarının yapılması önerilmiş, günübirlik kullanım olarak 21,56 hektarlık bir alan belirlenmiştir. Planda, günübirlik turizm alanlarında doğal yapıyı bozmayacak ve geçici yapı niteliğinde tek katlı yapılaşma önerilmiştir. Sonuçta, bu planla Adalar bütününde turizme dayalı talepleri dengeleyici ve ek yapılaşmalardan, doğal alan tahribatından uzak bir yaklaşım sergilenmeye çalışılmıştır. Ancak, yaklaşık 1,5 yıl sonra hazırlanan itiraza konu plan değişikliği ile Sivriada`ya ağırlıklı olarak "Turizm+Kültürel Tesis Alanı" kullanımı getirilmiş, 0,40 emsal değeri üzerinden yaklaşık 3,7 hektar yapılaşma imkanı yaratılmış ve yukarıda ifade edilen plan öngörüleri ve Adalar bütünündeki turizm yaklaşımları dikkate alınmamıştır.

 6. İtiraza konu plan raporlarında Sivriada`nın biyoçeşitlilik bakımından diğer adalar ile birlikte "Kilit Biyolojik Çeşitlilik Alanı" lejandında kaldığı haritaya yer verilmiş ve üzerindeki önemli bitki örtüsü kümelenmeleri gösterilmiş olmasına rağmen, Sivdiada`da itiraza konu planlar ile 0,40 emsal değeri getirilmektedir. Plan onama sınırı içinde kalan tüm alanda geçerli bu yapılaşma oranı ile söz konusu ada kara parçası turizm+kültürel tesis alanına dönüştürülmekte ve bu alan fuar, kongre merkezi, konferans salonu, dini tesis, kültür merkezi, açık hava müzesi, amfi tiyatro, sergi salonu, karşılama yapıları, spor alanı, seyir terası, parklar, iskele, marina, kulüp ile dernek yapıları ve bu fonksiyonlara hizmet edecek kafe, restoran, satış birimlerinin yapımına uygun hale getirilmektedir. Kritik öneme sahip bir biyolojik çeşitliliğe ve büyük oranda doğal bitki örtüsüne sahip böylesi bir alanda itiraza konu planlar ile getirilen yapılaşma koşulları son derece yoğun ve ekolojik dengeleri gözetmekten, korumaktan uzak, kamusal yararı salt ayrıcalıklı imar koşullarının yaratacağı ekonomik getiri üzerinden değerlendiren bir durum yaratmaktadır.

 7. İtiraza konu plan raporları incelendiğinde, bu planların temel amacının "Marmara Takım Adaları (Büyükada, Heybeliada, Kınalıada, Burgazada, Sedefadası, Kaşıkadası, Yassıada ve Sivriada) arasında birbirini bütünleyici ve tamamlayıcı hiyerarşik bir düzenlemeyi sağlama doğrultusunda, çalışma alanını karakterize eden, İstanbul Metropoliten kimliği destekleyici nitelikte alanın kültürel, rekreasyonel ve turistik potansiyel kalitesinin değerlendirilerek kamuya kazandırılmasıdır. Aynı zamanda, gelecek nesillere belli bir dönemin kültür mirasından yerleşme örnekleri bırakmaktır." şeklinde ifade edildiği anlaşılmaktadır. 21 Kasım 2011`de askı sürecini tamamlayarak yürürlüğe giren Adalar İlçesi 1/5000 ölçekli Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı`nda yukarıda ifade edilen temel amaçla örtüşecek şekilde turizm ve kültürel ihtiyaç analizi yapılmış ve yukarıda da bahsedildiği üzere, gereken ek mekansal ihtiyaçlar yerleşik adalar üzerinde çözümlenmiştir. Ancak itiraza konu 1/5000 Ölçekli Koruma Amaçlı Revizyon Nazım İmar Planı`nda, Adalar ilçesi sorumluluğundaki diğer yerleşik ve yerleşik olmayan adalara yönelik etkileri irdelenmeden, parçacıl ve projeye dönük plan hükümleri geliştirildiği anlaşılmaktadır. Bu nedenle getirilen plan kararlarının, yukarıda sözü edilen gereklilik-kamu yararı ilişkisi dışına çıkarak alanı yoğun insan ziyaretlerine açık hale getirecek ayrıcalıklı imar koşulu yaratmaya dönük, ekolojik sürdürülebilirliği tehdit edecek nitelikte ve 1/1000 Ölçekli Koruma Amaçlı Uygulama İmar Planı`na yön vermekten uzak olduğu açıktır.

 8. Sivriada, halihazırda yerleşimin olmadığı, belirli sayıda ve kullanılmayan tarihi yapı ve kalıntıları (manastır, kilise, liman ve sarnıç) barındıran, gerek kıyı bölgesinde gerekse ada kara parçası üzerinde korunması ve sürdürülmesi gerekli doğal ve ekolojik değere sahip bir alandır. Bu nedenle söz konusu alana dair yapılacak plan değişikliklerinde öncelikli hedef, kamusal nitelik ve adalar bütünlüğünü dikkate alacak şekilde doğal, ekolojik ve tarihi değerlerin olası yeni fiziksel yapılaşmalarla tahrip olmamasını sağlamalıdır. Ancak itiraza konu plan değişikliği bütüncül planlama yaklaşımlarından uzak, sermaye yatırımları için ayrıcalıklı imar koşulları yaratacak nitelikte düzenlendiğinden kamu yararına aykırılıklar içermektedir ve Adaların sahip olduğu kültürel ve doğal değerlerin korunması yönünden olumsuz sonuçlar doğuracaktır.

 9. İtiraza konu planlardan 1/1000 ölçekli Koruma Amaçlı Uygulama İmar Planı incelendiğinde, yine itiraza konu 1/5000 ölçekli Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı Revizyonu`nun büyütülmüş hali olduğu anlaşılacaktır. "Kıyı Kenar Çizgisi" dışında lejandı bile tamamen aynı olan söz konusu uygulama imar planı İmar Mevzuatımız ve Plan Yapımına Ait Esaslara Dair Yönetmelik hükümlerine de aykırıdır. Şöyle ki; İmar Kanunu`nun 5. Maddesi`nde "Uygulama İmar Planı; tasdikli halihazır haritalar üzerine varsa kadastral durumu işlenmiş olarak nazım imar planı esaslarına göre çizilen ve çeşitli bölgelerin yapı adalarını, bunların yoğunluk ve düzenini, yolları ve uygulama için gerekli imar uygulama programlarına esas olacak uygulama etaplarını ve diğer bilgileri ayrıntıları ile gösteren plandır." denilmektedir. Ayrıca Plan Yapımına Ait Esaslara Dair Yönetmelik`te yer alan 2. Bölüm-Madde 14`de plan yapımını belirleyici şu ifadeler yer almaktadır: "… Planlama alanı ve yakın çevresi ile alanın bölge veya kent bütünü içindeki konumunu belirlemek üzere eşik analizi, yerinde yapılan incelemeler gibi fiziksel çalışmalarla birlikte, bilimsel tekniklere ve yöntemlere dayalı, yeterli nitelikte ve kapsamda ekonomik, sosyal, kültürel, politik, tarihi, sektörel ve teknolojik araştırmalar yapılır, ilgili kurum ve kuruluşların görüş ve önerileri alınır. Plan kararları, yapılan inceleme ve araştırma sonuçları değerlendirilerek oluşturulur. Plan raporunda, yapılan tüm inceleme ve araştırmalar, alınan görüş ve öneriler ve yapılan değerlendirmelerle birlikte, planın gerçekleştirilmesini sağlayacak uygulama araçları, kurumsal yapı ve denetim konularına dair ilkeler de yer alır."

Oysa ki; itiraza konu 1/1000 ölçekli Koruma Amaçlı Uygulama İmar Planı, gerek İmar Kanunu`na gerekse Plan Yapımına Ait Esaslara Dair Yönetmelik`teki ilgili hükümlere açıkça aykırı bir şekilde düzenlenmiş, gereken bilimsel çalışmalar ve analitik etütlere kısmen yer verilmiş, kurum görüşleri alınmamış, itiraza konu 1/5000 ölçekli Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı Revizyonu`nun getirdiği mekansal gösterim aynen korunmuş, uygulamayı yönlendirici mekansal çözümlemeler, ulaşım-dolaşım sistemi ve yerleşim koşulları gösterilmemiş, olması gereken içerik ve plan detayları avan projeye bırakılmıştır.

 Sonuçta, yukarıda anılan nedenlere bağlı olarak, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı`nın 17.06.2013 tarih ve 6088 sayılı kararıyla onanan İstanbul İli, Adalar İlçesi, Hayırsızada (Sivriada), 1/5000 ölçekli G21-b-15-a ve G21-b-15-d, 1/1000 ölçekli G21-b-15-d-2-d ve G21-b-15-a-3-c pafta, 97 ada, 1 parselin "Askeri Alan" kullanımından "Turizm+Küİtürel Tesis" kullanımına dönüştürülmesine ilişkin 1/5000 ölçekli Koruma Amaçlı Revizyon Nazım İmar Planı ve 1/1000 ölçekli Koruma Amaçlı Uygulama İmar Planı`nın iptali konusunda gereğini bilgilerinize sunarız.

 

İstanbul Valiliği Çevre Ve Şehircilik İl Müdürlüğü`ne

İTİRAZ KONUSU : Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca 29.05.2013 tarih ve 5446 sayılı kararıyla onanan İstanbul İli, Adalar İlçesi, Heybeliada Mahallesi, 156 ada, 1 No`lu parselin (Yassıada) "Askeri Alan" kullanımının "Turizm+Kültürel Tesis Alanı", "Kayalık Alan" ve "İskele Alanı" kullanımına dönüştürülmesine ilişkin 1/5000 ölçekli Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı Revizyonu ve 1/1000 ölçekli Koruma Amaçlı Uygulama İmar Planı 

ASKI TARİHİ : İtiraza konu planlar 12.06.2013–12.07.2013 tarihleri arasında 1 ay (30) gün süre ile İl Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü binasında askıya çıkarılmıştır. 

 AÇIKLAMALAR

İtiraza konu plan kararlarının alındığı Yassıada, günümüzde gerek doğal yapısı gerekse üzerinde yer alan yapıları, kıyı kesimi, deniz florası ile korunması gerekli-sürdürülebilir bir ekosistem anlayışının gerekli olduğu ve halihazırda yerleşimin olmadığı bir nitelik taşımaktadır. Uzun yıllardan beri herhangi bir fiziki koruma müdahalesinin yapılmadığı ve zaman zaman mülkiyet ve kullanım hakkının el değiştirdiği Yassıada, son olarak Hazine mülkiyetinden çıkarılmış ve Milli Emlak Müdürlüğü`nün 27.04.2011 tarih ve 13071 sayılı yazısı ile Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü`ne müze olarak kullanılmak üzere tahsis edilmiştir. 

İTİRAZ GEREKÇELERİ

1. Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca 29.05.2013 tarih ve 5446 sayılı kararıyla onanan İstanbul İli, Adalar İlçesi, Heybeliada Mahallesi, 156 ada, 1 No`lu parselin (Yassıada) "Askeri Alan" kullanımının "Turizm+Kültürel Tesis Alanı", "Kayalık Alan" ve "İskele Alanı" kullanımına dönüştürülmesine ilişkin 1/5000 ölçekli Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı Revizyonu ve 1/1000 ölçekli Koruma Amaçlı Uygulama İmar Planı usul bakımından planların farklı ölçekleri ve bu ölçeklerin gerektirdiği planlama yaklaşımlarının ve niteliklerinin birbirine uyumu konusundaki "kademeli birliktelik" ve "plan hiyerarşisi"ne uymamaktadır. İmar mevzuatımızın öngördüğü "planlama kademeleri arasındaki uyumun gözetilmesi" ilkesi ve imar planlarında farklı kademeler arasında uygunluk sağlanması gereğinin imar yasasının amir hükmü olduğu dikkate alındığında üst ve alt ölçekli iki planın aynı makam oluru ile aynı tarihte askıya çıkması imar kanununa ve usullerine aykırıdır. Kaldı ki, bu durum üst ölçekli planın askı sürecindeki olası itiraz haklarını ve planın değişikliğe gidebileceği hususları baştan yok sayan bir uygulama olduğundan, plana dair yasal hak kullanımlarının önünü kesmiştir.

 2. İtiraza konu planlar, Adalar Belediyesi sorumluluğundaki bir alana ilişkin olduğu için, bu alandaki farklı nitelikler taşıyan adaların bütünlüğünü gözeterek yapılması gerekirken, plan değişikliği ve ona bağlı alt ölçekli planın yapım sürecinde Adalar Belediyesi`nin görüş ve beyanlarına başvurulmamış olması, sorumlu idari ve kamu kurumlarının planlama sürecinde gereken katkı ve rollerinin eksik bırakıldığı bir durum yaratmıştır. Bu durum, Plan Yapımına Ait Esaslara Dair Yönetmelik`in 2. Bölüm`ünün 4. Maddesi`nde yer alan "Planlar, ilgili kurum ve kuruluşlarla ve plan kapsamındaki ilgili idarelerle işbirliği sağlanarak Bakanlıkça yapılır veya yaptırılır" ifadesi ile çelişmekte ve Adalar Belediyesi`nin kurum görüşü olmaksızın hazırlandığı için katılım ve müzakere süreçleri bakımından yeniden değerlendirilmelidir.

 3. İtiraza konu 1/5000 ölçekli Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı Revizyonu, üst ölçek planı olan 1/100.000 Ölçekli İstanbul Çevre Düzeni Planı`na (ÇDP) planlamada ölçekler arası uyumluluk gereği uygun olmak zorundadır. Ancak üst ölçekli plan kararlarında söz konusu alana ilişkin itiraza konu plan değişikliğinde öngörülen bir tasarruf bulunmazken bu yönde bir hedef de yer almamaktadır. Dolayısıyla itiraza konu plan değişiklikleri üst ölçek plan kararlarına aykırılık taşımaktadır.

 4. Yapılan plan değişiklikleri halihazırda yerleşimin olmadığı, belirli sayıda ve kullanılmayan yapılar ve tarihi kalıntılar barındırmaktadır. Ayrıca söz konusu alan gerek kıyı bölgesinde gerekse ada kara parçası üzerinde korunması ve sürdürülmesi gerekli doğal-ekolojik bir değere sahiptir. Bu nedenle söz konusu alana dair yapılacak plan değişikliklerinde öncelikli hedefin kamusal nitelik ve adalar bütünlüğünü dikkate alması; doğal, ekolojik ve tarihi değerlerin olası yeni fiziksel yapılaşmalarla tahrip olmamasını sağlayacak, kıyı kesimindeki deniz altı flora ve faunasını gözetecek, kitlesel insan akımlarını cezbedici fonksiyonel önerilerden kaçınacak bir planlama anlayışını gözetmesi gerekmektedir. Ancak itiraza konu plan değişikliği bu hassasiyetlerden ve bütüncül planlama yaklaşımlarından uzak, büyük sermaye yatırımları için ayrıcalıklı imar koşulları yaratacak şekilde düzenlendiğinden kamusal nitelik ve adaların planlama bütünlüğü çerçevesinde yeniden ele alınması gerekmektedir.

 5. İtiraza konu planlarda Yassıada`nın kıyı kenar çizgisinin kara tarafında kalan alanı için turizm + kültürel tesis fonksiyonu getirilmiş ve yapılaşma koşullarını belirleyici emsal değeri -iskele alanı hariç- 0,65 olarak belirlenmiştir. Adadaki mevcut yapıların azlığı dikkate alındığında, bu emsal değeri üzerinden başlayacak yapılaşmanın adanın ekolojik sürdürülebilirliğini tehdit edeceği ve yaratacağı cazibe ile öngörülmeyen ek yapılaşmaları da tetikleyebilecek bir nitelikte olduğu açıktır.

 6. İtiraz konusu plan değişikliğinin hukuk ve kamu yararı açısından bir diğer aykırılığı ise; bakanlığın kamusal idari bir işlem olarak edindiği plan onama yetkisini, kendi tasarrufundaki alanlar üzerinde kullanarak, bu mülkü en yüksek bedel ile satışa konu edilecek bir arazi şekline çevirmesidir. Yassıada`nın mevcut fonksiyonu ile üzerindeki arsanın satışı sonucunda oluşan değerle, itiraza konu plan değişiklikleri sonucunda oluşan değer arasında büyük farklar bulunmaktadır. Bu nedenle, yapılaşma hakları kazandırılarak ve kısmen değiştirilerek yapılacak olan satış işlemi sonrasında ortaya büyük bir kentsel rant değeri çıkacaktır. Ayrıca itiraza konu plan değişiklikleri sonucu oluşacak olan rant, itiraza konu planların içeriği dikkate alındığında kamuya aktarılmaktansa özel mülkiyete aktarılacak ve kamu kullanımından kısıtlanacak bu alanda söz konusu işlem ile kamunun bir kez daha zarara uğramasına neden olunacaktır.

 7. Plan Yapımına Ait Esaslara Dair Yönetmelik`in 6. maddesinde, Plan Değişikliği "Plan ana kararlarını, sürekliliğini, bütünlüğünü, teknik ve sosyal donatı dengesini bozmayacak nitelikte, bilimsel nesnel ve teknik gerekçelere dayanan, kamu yararının zorunlu kılması halinde yapılan plan düzenlemeleridir." olarak tanımlanmıştır. İtiraza konu revizyon plan ile değiştirilmek istenen ve 21 Kasım 2011`de yürürlüğe giren (21 Eylül 2011 t.t.`li) Adalar İlçesi 1/5000 ölçekli Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı`nda Yassıada I. Derece Doğal Sit, Tarihi Sit ve 3. Derece Arkeolojik Sit Alanı olarak ve aynı zamanda bütünüyle `Askeri Alan` lejantında gösterilmiş, 2565 sayılı "Askeri Yasak Bölgeler ve Güvenlik Bölgeleri Kanunu ve yönetmelikleri ile ilgili mevzuat hükümlerine tabi alan" statüsünde olduğundan ilgili kurum görüşleri alınarak sismik araştırma amaçlı yapılar dışında yapılaşmaya kapalı olarak belirlenmiştir. Bu planda, konaklamalı turizm, kentsel sit alanları içinde önerilmiş, toplam 5,25 hektarlık bir alan konaklamalı turizm alanı olarak planlanmıştır. Turizme yönelik yeni alanlar açmak yerine mevcut yapı stokonun kullanıması hedeflenmiş ve konut alanları içerisinde konaklamaya imkân tanıyan plan kararları getirilmiştir. Ayrıca, mevcut günübirlik turizm alanlarının sıhhileştirilmesi ve yeni günübirlik turizm alanlarının yapılması önerilmiş, günübirlik kullanım olarak 21,56 hektarlık bir alan belirlenmiştir. Planda, günübirlik turizm alanlarında doğal yapıyı bozmayacak ve geçici yapı niteliğinde tek katlı yapılaşma önerilmiştir. Sonuçta, bu planla Adalar bütününde turizme dayalı talepleri dengeleyici ve ek yapılaşmalardan, doğal alan tahribatından uzak bir yaklaşım sergilenmeye çalışılmıştır. Ancak, yaklaşık 1,5 yıl sonra hazırlanan itiraza konu plan değişikliği ile Yassıada`ya ağırlıklı olarak "Turizm+Kültürel Tesis Alanı" kullanımı getirilmiş, 0,65 emsal değeri üzerinden önemli bir oranda yapılaşma imkanı yaratılmış ve yukarıda ifade edilen plan öngörüleri ve Adalar bütünündeki turizm yaklaşımları dikkate alınmamıştır. Plan Yapımına Ait Esaslara Dair Yönetmelik`in 6. Maddesinde belirtilen durum oluşmaksızın yapılan itiraza konu plan değişikliği, bilimsel dayanaktan yoksundur. Kaldı ki, ilgili Bakanlık ve Yıldız Teknik Üniversitesi ortaklığında yürütülen İstanbul Turizm Master Planı`nın hedef ve stratejileri, kararları beklenmeksizin yapılan itiraza konu plan değişikliği ve ona dayalı hazırlanan uygulama imar planı bilimsellikten ve planlama ilkelerinden son derece uzak ve keyfi bir durum yaratmıştır.

 8. İtiraza konu planlar ve bu planlarla bir bütün olan raporları incelendiğinde, söz konusu adada bu planarın yapımını gerekli kılacak tek gerekçe olarak mevcut yapıların fiziki açıdan yıprandığı ve bu yapıların kullanıma dayalı koruma ihtiyacı ortaya koyulmaktadır. Fiziki yapıların yıpranmışlığı ve tescilli yapıların tarihçeleri dışında bir bilgiye veya bulguya yer verilmeyen plan raporlarında, 1/5000 Ölçekli Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı Revizyonu`nda, Plan Yapımına Ait Esaslara Dair Yönetmelik`in gerektirdiği fiziki, çevresel, jeolojik vd. analizlerin yapılmadan, getirilecek plan kararlarının Adalar ilçesi sorumluluğundaki diğer yerleşik ve yerleşik olmayan adalara yönelik etkileri irdelenmeden plan hükümleri geliştirildiği anlaşılmaktadır. Bu nedenle getirilen plan kararlarının, yukarıda değinilen koruma-kullanma ilişkisi dışına çıkarak alanı yoğun insan ziyaretlerine açık hale getirecek ayrıcalıklı imar koşulu yaratmaya dönük olduğu ve 1/1000 Ölçekli Koruma Amaçlı Uygulama İmar Planı`na yön vermketen uzak olduğu açıktır.

 9. 21 Kasım 2011`de resmiyet kazanan Adalar İlçesi 1/5000 ölçekli Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı`nda Yassıada I. Derece Doğal Sit, Tarihi Sit ve 3. Derece Arkeolojik Sit Alanı olarak ve aynı zamanda bütünüyle `Askeri Alan` lejantında gösterilmiştir. İtiraza konu planlar, Adalar bütününde kapsamlı analiz ve bilimsel çalışmalar sonucu oluşturulan bu plan ve kararları ile de çelişmektedir. Ayrıca söz konusu planlara ait notlarda, önerilen arazi kullanım kararları ve değişikliklerini gerektirecek bilimsel nedenler, analiz ve tespitlere de yer verilmemiştir.

 Sonuç olarak, yukarıda ayrıntıları sunulan gerekçeler doğrultusunda Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca 29.05.2013 tarih ve 5446 sayılı kararıyla onanan İstanbul İli, Adalar İlçesi, Heybeliada Mahallesi, 156 ada, 1 No`lu parselin (Yassıada) "Askeri Alan" kullanımının "Turizm+Kültürel Tesis Alanı", "Kayalık Alan" ve "İskele Alanı" kullanımına dönüştürülmesine ilişkin 1/5000 ölçekli Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı Revizyonu ve 1/1000 ölçekli Koruma Amaçlı Uygulama İmar Planı`nın esas ve usul açısından plan yapımı ile ilgili yasal mevzuata uygun olmadığı yönündeki itirazlarımızı sunar, yasal haklarımız saklı kalmak kaydıyla, söz konusu plan değişikliği ve planın iptal edilerek konunun tekrar değerlendirilmesi için gereğinin yapılması isteğimizi bilgilerinize sunarız.