Ankara’da yüksek lisans ve doktora araştırmaları sunumu

 

Ankara`da yüksek lisans ve doktora araştırmaları sunumu

İMO Ankara Şubesi, üniversitelerde yapılan akademik çalışmaların sonuçlarını üyelerle buluşturmak amacıyla "Yüksek Lisans, Doktora Günü" etkinliği düzenledi. 27 Nisan 2013 Cumartesi günü düzenlenen etkinliğe, 6 üniversiteden katılım sağlandı ve 15 sunum yapıldı.

Etkinlik İMO Ankara Şubesi Başkanı Selim Tulumtaş`ın açılış konuşması ile başladı. Selim Tulumtaş, konuşmasında Odamızın halkın yararı, mesleğin geliştirilmesi, meslektaşların hak ve çıkarlarının korunması amacıyla kurulduğunu hatırlattı ve bu amacın gerçekleştirilebilmesi için üniversitelerle birlikte çalışma yürütmek gerektiğini belirtti. Üniversitelerde verilen inşaat mühendisliği eğitimini değerlendiren Tulumtaş, şu anda 85 üniversitede inşaat mühendisliği eğitimi verildiğini ancak birçoğunda inşaat mühendisliği eğitimini tamamlayacak olanaklar bulunmadığını kaydetti. Teknoloji fakültelerinin hayata geçirildiğini, inşaat mühendisliği bölümlerinde toplam 10 bin kontenjanın bulunduğu ve bu sayının gittikçe arttığını belirten Tulumtaş, bu konudaki eleştirilerin üniversiteler ile ortaklaştırılması gerektiğini söyledi.

Yüksek Lisans, Doktora Günü`nün aynı zamanda üniversiteler ile ilişkilerin geliştirilmesine yönelik bir çalışma olduğunu belirten Tulumtaş, bu etkinliğin tüm ülke çapında, yüksek lisans ve doktora yapanların bir araya gelebileceği, fikir alışverişinde bulunabileceği, görüşebileceği bir platforma evrilmesi hayali kurduğunu ve bunun sistematik olarak bu noktaya gideceğini düşündüğünü dile getirdi.

Tulumtaş`ın ardından "Yüksek Lisans, Doktora Günü" Düzenleme Kurulu Başkanı Yrd. Doç. Dr. Halit Cenan Mertol söz aldı. Mertol, yüksek lisans ve doktora araştırmalarının paylaşılması fikrinin nasıl oluştuğunu ve akademisyenlerin toplum yararına nasıl çalışabileceğini anlattı.

Açılış konuşmalarının ardından Prof. Dr. Ayşen Ergin "İnşaat Mühendisliği Bölümü`nde Akademisyen Olmak" başlıklı sunumu yaptı ardından oturumlara geçildi. Oturum başkanlığını Prof. Dr. Ahmet Yakut`un yaptığı ilk oturumda Naz Topkara (ODTÜ) "Deprem Yüklerine Maruz Candamarı Şebekelerinin Sistem Güvenirliği", Eray Özbek (Gazi Ünv.) "T-Kesitli Betonarme Kirişlerin Kesme-Eğilmeye Karşı Güçlendirilmesi", Hüseyin Çilsalar (Erciyes Ünv.) "Dinamik Analiz Problemleri İçin Yeni Bir Adim Adim Sayisal Çözümleme Yöntemi", Özgür Yurdakul (Anadolu Ünv.) "Düşük Dayanımlı Betona Sahip Kiriş-Kolon Birleşim Bölgelerinin Ardgerme İle Güçlendirilmesi", Ferit Yılmaz (Atılım Ünv.) "Laboratuvar ve Santral Ortamında Elde Edilen Yüksek Dayanımlı Betonun Temel Özellikleri" konulu tezlerinin sunumlarını yaptılar.

İlk oturumun ardından Çankaya Üniversitesi`nden Yrd. Doç. Dr. Oğuz Güneş "İnşaat Mühendisliği`nde Araştırma Yapmak" başlıklı sunumu yaptı ve ardından oturum başkanlığını Prof. Dr. Hüsnü Can`ın yaptığı ikinci oturuma geçildi. İkinci oturumda Hatice Çınar (Erciyes Ünv.) "Zemin İyileştirilmesinde Jet Grout Yöntemi ve Uygulamaya Yönelik Proje Çalışmaları", Oruç Altıntaşı (ODTÜ) "ODTÜ Yerleşkesinde Sürdürülebilir Ulaşım Senaryolarının Değerlendirilmesi", Koray Kadaş (ODTÜ) "Deprem Yer Hareketi Kayıtları Seçiminde Alternatif Şiddet Ölçülerinin Kullanılması", Halil İbrahim Andiç (ODTÜ) "Beton Sertleşmesinin Bağlaşik Termo-Mekanik Analizi", Pourang Ezzatfar (ODTÜ) "Seismic Performance Evaluation of Reinforced Concrete Frames With PSD Testing" konulu tezlerinin sunumlarını yaptılar.

İkinci oturumun ardından BİDEP-TÜBİTAK`tan Miray Karakuzu Yüksek Lisans ve Doktora Burslarını anlattı ve üçüncü oturuma geçildi. Oturum başkanlığını Prof. Dr. Ali Günyaktı`nın yaptığı son oturumda Arash Maghsoudloo (ODTÜ) "Katı Killerde Doğrusal Olmayan Rezidüel Kayma Dayanım Zarfı", Gökçen Uysal (Anadolu Ünv.) "Yuvacık Barajı`nın Rezervuar İşletmesi İçin Hec-Ressim Modeli Kullanılarak Karar Destek Sistemi Geliştirilmesi", Nihan Tuğba Çalışkan (Atılım Ünv.) "İnşaat Mühendisliği Eğitiminin Geliştirilmesi, Umut Akın (ODTÜ) "Betonarme Kolon-Kiriş Birleşim Bölgelerinin Tersinir Tekrarlanır Yükler Altındaki Davranışının Değerlendirilmesi", Özkan Kale (ODTÜ) "Yer Hareketi Tahmin Denklemlerinin Sıralanması ve Seçilmesi İçin Yeni Bir Yöntem Öklid Uzaklığına Bağlı Sıralama (Edr) Yöntemi" konulu tezlerinin sunumlarını yaptı.

Etkinlik temenniler ve kapanış bölümü ile son buldu.