İzmir`de Deprem Sonrası Hasar Tespit Eğitimi
İMO İzmir Şubesi, kamuda çalışan inşaat mühendislerine yönelik "Deprem Sonrası Hasar Tespit Eğitimi" düzenledi. Eğitime, kamu kurumlarında çalışan meslektaşların yanı sıra özel sektörde çalışan inşaat mühendisleri de büyük ilgi gösterdi. 22 saatlik eğitime kamudan 145, özel sektörden 90 inşaat mühendisi katıldı.
18 Şubat – 2 Mart 2013 tarihleri arasında düzenlenen eğitimin açılışına İzmir Vali Yardımcısı Mustafa Harputlu, İzmir İl Afet ve Acil Durum Müdürü Faruk Üner ile İMO İzmir Şube Başkanı Ayhan Emekli katıldı.
Vali Yardımcısı Harputlu, bugün verilen eğitimin ileride yaşanması muhtemel olan afetlere müdahalede çok fayda sağlayacağını belirtti. Eğitime katılan inşaat mühendislerin verecekleri kararların hayatları etkileyeceğine dikkat çeken Harputlu, bu nedenle eğitimin çok önemli olduğunu vurguladı. Harputlu İMO`ya teşekkür ederek benzer konularda İMO ve üniversitelerle işbirliği halinde olacaklarını belirtti.
İl Afet Müdürü Faruk Üner, hasar tespit eğitimine uzun süredir ihtiyaç duyulduğunu kaydetti. Üner, İMO`ya ve Dokuz Eylül Üniversitesi öğretim üyelerine katkı ve hassasiyetlerinden dolayı teşekkür etti.
Ayhan Emekli ise konuşmasında deprem sonrasında hasar görecek binaların sayısal çokluğu ve hasar düzeylerinin tespitinin önemli bir sorun olduğunu belirtti. Emekli şunları söyledi:
"Binalarda oluşacak hasarın tespitindeki belirsizlik, karmaşıklık ve insana ait olan yargılardaki subjektif değerlendirmeler bu konuda ön plana çıkan zorluklardandır. Bu konuda değerlendirme yapanların hasar tespiti, yapıların taşıyıcı sistem davranışı, zemin mekaniği, yapı malzemesi vb. konularda bilgi ve birikimi önem kazanmaktadır. Bu nedenle yapıların deprem sonrası hasar tespit değerlendirmelerini bu konuda uzmanlaşmış inşaat mühendislerinin yapması gerekmektedir." Deprem sonrasında söz konusu bölgedeki hasar tespitlerinin hızlı ve gerçekçi bir biçimde gerçekleştirilerek binaların kullanılabilirliğinin belirlenmesi, sorumlu ve yetkili kuruluşlar tarafından acilen yapılmak durumundadır. Depremden hemen sonra artçı sarsıntıların devam ettiği süre içinde binaların güvenilirliğinin araştırılması ve tehlikeli binaların boşaltılması, insanların can güvenliğinin sağlanması açısından önem kazanmaktadır.
Bu işlemin bir diğer amacı; bölgedeki hasar görmüş yapıların hasar durumlarının incelenmesi sonucunda oturulabilir, onarılabilir ve kullanılamaz biçiminde değerlendirmelerin yapılmasıyla, o yerleşim biriminin deprem sonrası yapılaşma gereksinimiyle onarım ve güçlendirme çalışmalarının önemli ölçüde belirlenmesidir.
Hasar tespit çalışmaları sonucunda yapılan değerlendirmeler hasar tazminatı, sigorta, hukuki haklar, teknik idari ve mali sorumluluklar vb. konularda bina sahiplerini bağlayıcı olacaktır. Dolayısıyla, hasarın doğru ve tartışmaya gerek bırakmayacak biçimde tayin edilmesi, afet zararlarının giderilmesinde objektif bir zemin hazırlayacaktır.
Deprem Sonrası Hasar Tespit Eğitimiyle amaçladığımız yapılara ilişkin bu tespitlerin yalnızca inşaat mühendislerince yapılmasının yanında hasar tespit değerlendirmesi yapacak meslektaşlarımızın da aynı bakış açısını ve ortak bir değerlendirme dilini oluşturabilmektir.
Şubemizce düzenlenen Deprem Sonrası Hasar Tespit Eğitiminin ders notlarını hazırlayan ve eğitmen olarak görev alan üniversite öğretim üyeleri ile serbest çalışan veya farklı kurumlarda görev yapan meslektaşlarımıza; ayrıca kamu kurumlarında çalışan meslektaşlarımızın bu eğitime katılımının sağlanması konusundaki desteklerinden dolayı İzmir Valiliğine teşekkür ederiz."
Eğitimler Prof. Dr. Ömer Zafer Alku, Prof. Dr. Mustafa Düzgün, Prof. Dr. Hikmet H. Çatal, Doç. Dr. Şemsi Yazıcı, Doç. Dr. Selçuk Türkel, Yrd. Doç. Dr. Yusuf Yeşilce, Dr. Özgür Bozdağ, İnş. Müh. Abdullah İncir, İnş. Müh. M. Semih Ezberci ve İnş. Müh. Vedat Yorulmazel tarafından verildi.