genç-İMO 6. Öğrenci Meclisi Toplandı
Ortak payda öğrenci üye örgütlenmesidir
genç-İMO 6. Meclis Toplantısı 23-24 Şubat 2013 tarihlerinde Antalya`da gerçekleştirdi. İki gün süren, 60 üniversiteden yaklaşık 230 öğrencinin katıldığı toplantıda genç-İMO 5. Dönem çalışmaları ile 6. Dönem çalışma programı değerlendirildi.
İMO Yönetim Kurulu`nun da katıldığı toplantı Divan Kurulu seçimiyle başladı. Özkan Okşar`ın (Karadeniz Teknik Üniversitesi) başkanlık ettiği Divan Kurulu`na Barış Gökçe (Orta Doğu Teknik Üniversitesi), Sibel Sevat (Yıldız Teknik Üniversitesi), Nazlı Seda Bircan (Dokuz Eylül Üniversitesi) ve Ahmet Bayar (Niğde Üniversitesi)seçildi.
Toplantının açılış konuşmasını İMO Yönetim Kurulu Başkanı Taner Yüzgeç yaptı. Yüzgeç konuşmasında genç-İMO`nun önemine, inşaat mühendisliği eğitiminde yaşanan nitelik kaybına ve genç mühendislerin çalışma yaşamında karşılaştığı sorunlara dikkat çekti.
Yüzgeç: Toplantının gerçek sahipleri sizlersiniz
Konuşmasına kendilerini misafir ettikleri için gençlere teşekkür ederek başlayan Yüzgeç, toplantının gerçek sahiplerinin gençler olduğunu kendilerinin ise misafir olduğunu söyledi.
Meclis toplantısında, öğrenci üye örgütlenmesinin tartışılacağını, genç-İMO`nun daha katılımcı, daha kapsayıcı, daha örgütlü, daha işlevsel olmanın yollarının değerlendirileceğini ve popüler ifadeyle; yol haritasının belirleneceğini kaydeden Yüzgeç, "Bunu başarmak için bir araya geldiniz; mevcut durumu olanca yalınlığı ile masaya yatıracak ve çözüm noktasında ortaklık sağlamaya çalışacaksınız. Görüş ve düşünceleriniz farklı olabilir, ülkedeki ve dünyadaki gelişmeleri farklı yorumluyor olabilirsiniz. Bilinmelidir ki genel kurullar ayrışma değil, birleşme amacıyla gerçekleştirilir. Ortak paydamız İnşaat Mühendisleri Odası ve Genç İMO örgütlülüğüdür" dedi.
İnşaat mühendisliği eğitiminde sıkça gündeme gelen nitelik sorununu değerlendiren Yüzgeç, 2011 öğretim yılı itibariyle ülkemizde 153 üniversite bulunduğunu, bu üniversitelerden 79`unde inşaat mühendisliği eğitimi verdiğini ve her yıl yaklaşık 6 bin 500 öğrencinin inşaat mühendisliği bölümlerine kayıt yaptırdığını hatırlattı.
79 okul arasında farklılıklar bulunsa da, sorunların benzer olduğunu belirtenYüzgeç, inşaat mühendisli eğitiminin, fiziki altyapı, donanım, öğrenci ve öğretim üyesi oranları, bütçe büyüklüğü, araştırmalara ayrılan kaynak, ders müfredatı gibi eğitimi doğrudan etkileyen faktörler nedeniyle tartışmalı olduğunu kaydetti.
"Sorunlar siyasi iktidarın eğitime ve meslek alanlarına bakışıyla doğrudan ilintili"
Yüzgeç, inşaat mühendisliği eğitiminin ülkenin ekonomik gerçekliğine, istihdam olanaklarına uygun olamayacak derecede yaygınlaştırıldığına vurgu yaptı. Her yıl ortalama 6 bin civarında mezun verildiğini, genç meslektaşların işsizlikle karşı karşıya bırakıldığını, iş bulanların ise düşük ücretle çalışmak durumunda kaldıklarını belirten Yüzgeç, sorunların siyasi iktidarın eğitime ve meslek alanlarına bakışıyla doğrudan ilintili olduğunu ve ekonomik-politik tercihlerin bir başka göstergesi olduğunu ifade etti.
Yüzgeç, İnşaat Mühendisleri Odası`nda görev almanın tarihi sorumluluğuna da değindi. İMO tarihinin, aynı zamanda, topluma ve ülkesine karşı sorumluluk hisseden, iktidarların tasarruflarını mesleki-bilimsel esaslar çerçevesinde değerlendiren, bu anlamda toplumun vicdanı olmaya çalışan inşaat mühendislerinin öyküsünü anlattığını söyleyen Yüzgeç, "Size düşen bu öyküyü çoğaltmak, yaygınlaştırmak, yeni bilgilerle, yeni mesleki kazanımlarla daha okunur hale getirmektir" dedi.
Yüzgeç konuşmasını "6. Meclis Genel kurulunuzu selamlıyor, sözü gerçek sahiplerine bırakıyor ve çalışmalarınızda başarılar diliyorum" sözleriyle tamamladı.
Yüzgeç`in ardından genç-İMO 5. Dönem Konsey Üyesi Alper Uluşan (Karadeniz Teknik Üniversitesi) 5. Dönem Çalışma Raporuna dair bir sunum yaptı. Ardından "Çevre, Enerji, Ekoloji", "Deprem, Afet, Kentsel Dönüşüm", "Öğrenci Sorunları ve Üniversite Eğitimi", "İş Güvenliği ve İşçi Sağlığı", "Mühendislikte Kadın" ve "Türkiye`de Demokrasi Sorunu veya Toplumsal Barış" konu başlıklarında şube öğrenci kurulları sunum gerçekleştirdi.
Toplantının ilk günü Örgütlenme Komisyonu, Öğrenci Sorunları Komisyonu, Mühendislikte Eğitim Komisyonu, Kurs ve Seminer Komisyonu, Staj Komisyonu, Teknik Gezi Komisyonu ve Sonuç Bildirgesi Komisyonu`nun toplantısıyla sona erdi.
Toplantı ikinci gün, komisyonlar tarafından hazırlanan raporların sunumuyla devam etti. genç-İMO 6. Dönem çalışma programına ilişkin değerlendirmelerin ardından toplantı konsey seçimleriyle sona erdi.
Genç-İMO 6. Dönem Konsey`i şu isimlerden oluştu:
Asıl Üyeler
Alper Uluşan (Karadeniz Teknik Üniversitesi)
Aycan Gündüz (Dokuz Eylül Üniversitesi)
Ezgi Çimen (Kırıkkale Üniversitesi)
Ferhat Koyun (İstanbul Teknik Üniversitesi)
Rojda Varhan (Dicle Üniversitesi)
Yedek Üyeler
Barış Ali Aydın (Orta Doğu Teknik Üniversitesi)
Hüseyin Batuhan Kaplankıran (Pamukkale Üniversitesi)
İlke Özkaptan (Namık Kemal Üniversitesi)
Ömer Örgü (Muğla Üniversitesi)
Veysel Yılmaz (Çukurova Üniversitesi)